Με λαμπρότητα τελέσθηκε η πανήγυρις των πολιούχων των Γιαννιτσών Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ κατά την οποία τέθηκε σε προσκύνηση το ιερό ωμοφόριο του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης.
Την παραμονή της εορτή, στις 19.00, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων περιοχών.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κανσίζογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους Πρωτοκορυφαίους αποστόλους τόνισε την σπουδαιότητα του χαρίσματος της πνευματικής πατρότητος, ως κορυφαίου παράγοντα για την ζωή και την αύξηση της Εκκλησίας. Σημείωσε επίσης ότι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του χαρίσματος είναι η δυνατότητα του πνευματικού οδηγού να μπει στην θέση του καθοδηγουμένου, χωρίς όμως να ταυτιστεί με αυτόν. Η σύγχρονη ψυχολογία το ονομάζει ενσυναίσθηση και αυτό προϋποθέτει ο γνωστός λόγος του αποστόλου Παύλου: «Τοῖς πᾶσι γέγονα τὰ πάντα». (Α΄ Κορ. 9,22) Αυτό το πνεύμα χαρακτηρίζει και την αντιμετώπιση του ζητήματος της πανδημίας από την Εκκλησία, η οποία φροντίζει να οικονομεί και τους αδυνάτους στην πίστη, προκειμένου να τους κρατήσει κοντά στον Χριστό. Γι᾿ αυτό είναι απαραίτητη η εμπιστοσύνη στην διαποίμανση της Εκκλησίας και η υπακοή σε αυτήν προκειμένου να φθάσουμε στην σωτηρία. Αυτό το πνεύμα χαρακτήριζε και τον νέο άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, που έλεγε: «Είμαι αμαρτωλός επίσκοπος, αλλά φοβάμαι τον Θεό και αγαπώ την Εκκλησία».
Αναφορά στον Άγιο Καλλίνικο έκανε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ τονίζοντας ότι η αγιοκατάταξίς του έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν την πανήγυρη του εορτάζοντος Ιερού Ναού, τον οποίον μάλιστα ο ίδιος είχε εγκαινιάσει στην αρχή της ποιμαντορίας του. Διηγήθηκε επίσης δύο πρόσφατες περιπτώσεις θαυμαστών εμφανίσεων του Αγίου σε έναν ιεράρχη και έναν ηγούμενο του Αγίου Όρους, οι οποίες επιβεβαίωναν την αγιότητά του. Τέλος υπογράμμισε ότι στα 200 έτη που πέρασαν από την απελευθέρωση της Ελλάδος μέχρι σήμερα, ενώ έγιναν πολλές αγιοκατατάξεις, αυτή είναι η δεύτερη μόλις αγιοκατάταξις ιεράρχου, μετά από την ανακήρυξη του Αγίου Νεκταρίου, που ανήκε στο κλίμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Την ημέρα της εορτής (29/6) τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής δογματικής και φιλοσοφίας στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, αναλύοντας την έννοια του Σταυρού στην ζωή μας σύμφωνα με την διδασκαλία του αποστόλου Παύλου.
Πλήθος λαού μετείχε στις ιερές ακολουθίες, ενώ την πολιτεία και τις τοπικές αρχές εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, οι βουλευτές του Νομού κ. Γ. Καρασμάνης, κ. Δ. Σταμενίτης, κ. Β. Βασιλειάδης και κα Θεοδώρα Τζάκρη, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ.ά.