Τηρήθηκε και εφέτος το έθιμο το οποίο, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας θέλει την Εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας να μεταφέρεται στην κωμόπολη της Τσαριτσάνης.
Η εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας με πομπή, υπό καταρρακτώδη βροχή, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, εκεί όπου την υποδέχθηκαν αρκετοί Τσαριτσανιώτες και όχι μόνο.
Η Ιερά εικόνα θα παραμείνει και θα φιλοξενηθεί στην Τσαριτσάνη δύο εβδομάδες.
Στον Κατανυκτικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων με την συμμετοχή πλειάδας κληρικών από ενορίες της Μητροπόλεως, την Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου και την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο).
Στο τέλος του εσπερινού, μίλησε για την Παναγία, ο Θεολόγος, συγγραφέας και διευθυντής της βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Μανώλης Μελινός, καθηλώνοντας κυριολεκτικά με το λόγο του το ακροατήριο.
Τίμησαν με την παρουσία τους, η αντιδήμαρχος κ. Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα , ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ.Αχιλλέας Μητσιμπόνας και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Καραγιάννης.
Η παράδοση
Η εικόνα της Παναγίας τα προηγούμενα χρόνια ήταν φιλοξενούμενη στην Τσαριτσάνη και γύριζε από σπίτι σε σπίτι για περίπου 40 ημέρες , αλλά τώρα τελευταία παραμένει δύο εβδομάδες και εναλλάξ θα την παίρνουν γυναίκες στα σπίτια όπου θα την φιλοξενούν για λίγο και στο τέλος της ημέρας θα διανυκτερεύει σε κάποιο σπίτι.
Αυτή την πρώτη εβδομάδα θα φιλοξενηθεί σε σπίτια της ενορίας Παναγίας και την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενηθεί σε σπίτια της Ενορίας του Αγίου Νικολάου και Ταξιαρχών με τον ίδιο τρόπο της εναλλαγής των σπιτιών για την φιλοξενία.
Η μεταφορά της εικόνας συνδέεται και με ένα θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, μετά τη διάλυση της μονής της Καρυάς, η εικόνα της Παναγίας με θαυματουργικό τρόπο ξεκίνησε για να έρθει στη μονή της Ελασσόνας. Τη νύχτα, ένας βοσκός είδε να βγαίνει ένα περίεργο φως από σωρό αγρίων χόρτων της περιοχής. Επειδή φοβήθηκε, έριξε μια πέτρα προς το μέρος από όπου έρχονταν το φως. Ευθύς αμέσως ένιωσε να παραλύει το χέρι του και τρομαγμένος έτρεξε στην Καρυά και διηγήθηκε το γεγονός στους συγχωριανούς του. Την επόμενη μέρα πήγαν όλοι μαζί στο σημείο εκείνο και, αφού έψαξαν, βρήκαν την εικόνα της Παναγίας στην οποία ήταν σφηνωμένη η μικρή πέτρα που είχε πετάξει ο βοσκός. Αμέσως ο βοσκός μετενόησε και το χέρι του έγινε καλά, και οι κάτοικοι της Καρυάς με λιτανεία μετέφεραν την εικόνα στη μονή της Ελασσόνας όπου βρίσκεται και τιμάται μέχρι σήμερα.