Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στα πλαίσια των Συνοδικών και Περιφερεριακών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), έχοντας θέμα: «Έναρξη της Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία-Υψηλάντης, και η συμμετοχή στον Αγώνα των Ποντίων (λόγω ποντιακής καταγωγής του Υψηλάντη), των Μικρασιατών και των Ελλήνων της Διασποράς».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν εχθές, Κυριακή 21η Φεβρουαρίου 2021, με την τέλεση πανηγυρικής Δοξολογίας στον Ιερό Ναό αγίου Δημητρίου – Πολιούχου, από τον πανοσιολ. αρχιμ. π. Βαρθολομαίο Αντωνίου – Τριανταφυλλίδη, Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τηρουμένων των μέτρων υγειονομικής προφύλαξης για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ο πανοσιολ. αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ανέγνωσε την ακόλουθη προσφώνηση:
«Τελούμε, σήμερα, κατόπιν αναθέσεως της Ι.Σ.Ε.Ε, εδώ στον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του αγίου Δημητρίου του Πολιούχου και προστάτου της πόλεως μας, πανηγυρική Δοξολογία επί τη επετείω της ενάρξεως της επαναστάσεως του 1821 στην Μολδοβλαχία, κατόπιν σεπτής ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και Ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου, του οποίου τις ολόθερμες ευχές μεταφέρω προς άπαντας.
Η επαναστατική κίνησις του Αλέξανδρου Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, θεωρείται ο πρόλογος του ενόπλου αγώνος της εθνικής παλλιγεννεσίας. Ένας πρόλογος φαινομενικά μεν αποτυχημένος, ουσιαστικά όμως καίριος και εμβληματικός, η σημασία του οποίου διαπερνά τα επακολουθούντα γεγονότα, διατηρώντας έναν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των μετέπειτα εξελίξεων.
Η θυσιαστική διαδρομή του Υψηλάντη και των συντρόφων του εμπνέει και καθοδηγεί το επαναστατημένο γένος, η εμπνευσμένη προκήρυξή του δίνει το στίγμα του ολου αγώνα της εθνικής παλλιγεννεσίας μας.
Ένας εορτασμός της επετείου των 200 ετών, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσει για τα τότε συμβάντα στην Μολδοβλαχία».
Ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος, στο τέλος της προσφώνησής του τόνισε, ότι «Η εκκλησία της Θεσσαλονίκης θεωρεί ιερό χρέος και εθνικό καθήκον την πρόταση της Ιεράς Συνόδου και επωμίζεται ευχαρίστως την ανάδειξη της συγκεκριμένης προλογικής αφετηρίας του εθνικού αγώνος με την πρόθυμη ανταπόκριση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΑΝΘΙΜΟΥ, τελώντας σήμερον μεν την εν εκκλησία Δοξολογία, και διοργανώνοντας αύριον Δευτέρα 22/02 επιστημονική ημερίδα προκειμένου να επιχειρηθεί μία ψηλάφηση και ανάδειξη πολλών πτυχών του πολυεπίπεδου ιστορικού συμβάντος» και κατέληξε ευχόμενος την καλή επιτυχία στο συγκεκριμένο εγχείρημα και την όλη προσπάθεια.
Το Συνέδριο συνεχίσθηκε σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε με τις εισηγήσεις διακεκριμένων Επιστημόνων, Πανεπιστημιακών Δασκάλων και Ερευνητών.
Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 11:00 π.μ. με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Αντωνίου Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος μετέφερε τις ένθερμες ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΘΙΜΟΥ για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς και τους χαιρετισμούς του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αποστόλου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Εν συνεχεία ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικόλαος Παπαγεωργίου ανέγνωσε εισαγωγικά την Προκήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη της 24ης Φεβρουαρίου 1821.
Ακολούθως ξεκίνησε η Α΄ Συνεδρία, της οποίας προήδρευσε ο ελλογιμ. εψηφισμ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.. κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος και στην οποία πραγματοποίησαν εισηγήσεις οι παρακάτω εισηγητές, αναφερόμενοι στα εξής θέματα:
Η πρώτη Εισηγήτρια, ελλογιμ. Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Σοφία Τάχου – Ηλιάδου ανέπτυξε το θέμα: «Η παιδεία στη Μολδοβλαχία».
Η δεύτερη εισήγηση της ελλογιμ. Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ιφιγενείας Βαμβακίδου είχε ως θέμα «Η συμμετοχή των Θρακών στην Επανάσταση της Μολδοβλαχίας».
Στην δεύτερη Συνεδρία με προεδρεύοντα τον ελλογιμ. Καθηγητή Πατρολογίας και Αγιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Συμεών Πασχαλίδη, εισηγήσεις ανέγνωσαν, ο ελλογιμ. εψηφισμ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, με θέμα: «Η σκοπιμότητα της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Μολδοβλαχία», ο ελλογιμ. Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Έδρα Ποντιακών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, με θέμα: «Η συμβολή των αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία» και τέλος ο ελλογιμ. κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δρ Ιστορίας και Επιστημονικός συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ. – Λέκτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΙΠΑΕ, με θέμα: «Εν Τραπεζούντι κοινωνοί αυτής εγένοντο…».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, υποβάλλονταν ερωτήσεις των ακροατών και των Εισηγητών του Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται γόνιμος και εποικοδομητικός
Τέλος, τις εργασίες του Συνεδρίου κατέκλεισε ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την ολόθυμη φιλοξενία και την άριστη διοργάνωση των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων, όπως και όλους τους συμμετέχοντας εισηγητές και λοιπούς συντελεστές του Συνεδρίου, που συνέβαλαν με άριστο τρόπο στην ομαλή διεξαγωγή του.