Ι.Μ. Θεσσαλονίκης
18 Ιουνίου, 2022

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή: “Ανάμνηση Ανατολής”

Διαδώστε:

Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης, με τίτλο «Ανάμνησις Ανατολής» πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, και με αξιοσημείωτη επιτυχία- έμπροσθεν του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Η σημαντική αυτή Εκδήλωση, τελούσα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), καθώς και με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΕΡΤ 3 και άλλων φορέων, στα πλαίσια της αφιέρωσης από την Εκκλησία της Ελλάδος του έτους 2022, στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και μεταξύ πλειάδας εκδηλώσεων Μνήμης, για τις οποίες έχει προγραμματισθεί εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης η διοργάνωση, η υλοποίηση, ή η υποστηρικτική συμμετοχή και που έχουν ήδη  ξεκινήσει να πραγματοποιούνται.

Την Εκδήλωση ευλόγησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος -ο οποίος μάλιστα, κατ’ αγαθή συγκυρία, έχοντας σήμερα την επέτειο της Ενθρονίσεώς του, συμπληρώνει 18 έτη ευαγούς ποιμαντορίας και καλλικάρπου διακονίας στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης- και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καιτεζίδης, οι βουλευτές της πόλης μας κ.κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτριος Κούβελας, εκπρόσωπος του Διοικητού του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου, οι οποίοι, αψηφώντας την  διακινδύνευση των καιρικών φαινομένων, απήλαυσαν επί δίωρο και πλέον ένα μωσαϊκό με τραγούδια, χορούς, θεατρικά δρώμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, με συμμετέχοντες:

 Την Κατερίνα Παπαδοπούλου – μαθήτρια της Δόμνας Σαμίου, ως την σπουδαιότερη εκπρόσωπο του μικρασιατικού τραγουδιού στις μέρες μας, με την πολυμελή ορχήστρα της,
 το χορωδιακό εργαστήρι «Η Αχειροποίητος»,
 την Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,
 τον Βυζαντινό χορό «Ηδύμελον»,
 χορευτικά από ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αλλά και επιπλέον επίλεκτα χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή της πόλης μας.

Η συγγραφή των κειμένων της Εκδήλωσης και η θεατρική τους απόδοση ανήκει στον κ. Αλέξανδρο Ακριτίδη, η σκηνοθετική επιμέλεια στην κ. Αναστασία Θυμιοπούλου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Πρωτοψάλτης και Μουσικός, κ. Ιωάννης Τσάμης.

Η Κεντρική αυτή επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμη κρίκος σε μία αλυσίδα Εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το τριήμερο 14-16 Μαίου, στα πλαίσια της πανηγύρεως του Ι. Ν. αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας, της κεντρικής και μεγαλύτερης Ενορίας στην κατ΄ εξοχήν προσφυγική περιοχή της Τούμπας, συνεχίστηκαν με ανάλογες Εκδηλώσεις το διήμερο 5-6 Ιουνίου στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Δελφών και Μιαούλη), ενώ έπονται αντίστοιχες εκδηλώσεις στον Ι. Ν. αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας στην προσεχή πανήγυρι της Ενορίας (16-17 Ιουλίου), κατά την οποία θα εγκαινιασθεί και το Κειμηλιαρχείο του Ναού, που περιλαμβάνει πλήθος εκθεμάτων, εικόνων και κειμηλίων από τις αλησμόνητες Πατρίδες, αλλά και σε άλλους Ναούς.

Οι Εκδηλώσεις αυτές, θα κορυφωθούν κατά τα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, οπότε και τιμώνται από την Εκκλησία μας οι ιερομάρτυρες, εθνομάρτυρες και άπαντες οι εν τη Μικρασιατική Καταστροφή αναιρεθέντες και θα ολοκληρωθούν -συν Θεώ- περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στις δύσκολες ημέρες της πολύμορφης κρίσεως που διερχόμεθα, θεωρούμε πως είναι ευθύνη όλων μας, αφ΄ ενός μεν να εντοπίζουμε τους τρόπους που θα αποτελέσουν αποτελεσματικό εμπόδιο λησμονιάς της ιστορικής μνήμης, αλλά και να αναδεικνύουμε τις ευκαιρίες εκείνες που, θα αποτελέσουν εφαλτήρια αναστοχασμού, αφετηρίες υπαρξιακού επαναπροσδιορισμού και τις δράσεις που θα μας εμπνεύσουν το απαιτούμενο θάρρος και θα δώσουν την αναγκαία ελπίδα για την συνέχιση της πορείας του βίου.

Διαδώστε: