Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εορτή των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Βασίλειος Χάδος – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 1η Ιουλίου, εψάλη ο Όρθρος και στη συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανοσ. Αρχιμ. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς και ο διάκονος από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και την Ι.Μ. Βλατάδων.
Τα ιερα αναλογία διακόνησαν οι ιεροψάλτες του ναού κ.Βασίλειος Βασιλείου Πρωτοψάλτης και ο κ. Λουκάς Κασσιάρας Λαμπαδάριος.
Ο π. Φωτιος στην ομιλία του μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή και στα θαύματα που επιτελούν οι Αγιοι Αναργυροι μέχρι και σήμερα και στην ασθένεια του σώματος ως τρόπο δοκιμασίας της ψυχής.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού αρχιμ. Γρηγόριος Παπούλας για να ευχαριστήσει αρχικά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και στη συνέχεια όλους τους παρευρισκόμενους, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο , τους υπόλοιπους ιερείς που με την παρουσία τους λάμπρυναν την πανήγυρη , τους ιεροψάλτες και στη συνέχεια όλους τους ευσεβείς χριστιανούς που παρευρέθηκαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις και είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα ιερα λείψανα και την θαυματουργή εικόνα των Αγίων.
Πολλοί πιστοί συμμετείχαν στην ακολουθία, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, παρά τον καύσωνα της ημέρας καθώς και πολλοί ασθενείς προσέτρεξαν στους θεραπευτές αγίους προσευχόμενοι για το πολύτιμο αγαθό της υγείας.
Σημειώνεται επίσης ότι συνεορτάζεται πανηγυρικά μετά των αγίων Αναργύρων την 2α Ιουλίου, η θαυματουργή Ιερή εικόνα της Παναγίας Οικονομισσας που βρίσκεται στο Ιερό Ναό με την εορτή καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στις Βλαχέρναις της Κωνσταντινουπόλεως.
Το βράδυ της σημερινής ημέρας θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία.
Παναγία η Οικονόμισσα του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης
Ξεχωριστή ευλογία και πλούσια σε Χάρη, είναι για την ενορία των αγίων Αναργύρων της Ακροπόλεως της Θεσσαλονίκης, η πανέμορφη αλλά και συνοδευόμενη από πολλά θαύματα και παρεμβάσεις στις ζωές των ενοριτών και των προσκυνητών, Ιερή Εικόνα της Παναγίας της επιγραφομένης ως Οικονομίσσης η οποία από το πρώτο απαλό αντίκρυσμά Της, διεισδύει στο βάθος της καρδιάς του καθένα που βρίσκεται μπροστά Της, τον ελκύει με την πλούσια Χάρη της Θεομήτορος Μαρίας και τον αλοιώνει.
Η Ιερή αυτή Εικόνα, αποτελούσε την κύρια Εικόνα της Παναγίας του εικονοστασίου (τέμπλου) του παλιού Ιερού Ναού. Αφιερώθηκε το 1926 από ευλαβείς Χριστιανούς, εικονίζει την Παναγία με τον Χριστό καθήμενη σε θρόνο και φέρει το επίθετο Οικονόμισσα. Εμπνευσμένη προφανώς από τη θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους η οποία συνδέεται με το παρακάτω γεγονός.
Κάποτε, είχε ενσκήψει λιμός στη, Λαύρα του Αθανασίου, και όλοι οι αδελφοί διασκορπίστηκαν προς κάθε κατεύθυνση. Αποκαρδιωμένος ο Αθανάσιος ξεκίνησε να φύγει κι αυτός σε αναζήτηση, άλλου τόπου. Όμως μία γυναίκα τον σταμάτησε στο δρόμο και τον ρώτησε: «Πού πηγαίνεις;» Επειδή αυτή ήταν μία γυναίκα και, ως γνωστόν, το Άγιο Όρος είναι άβατο για όλες τις γυναίκες, έκπληκτος εκείνος ρώτησε: «Ποιά είσαι;» και αυτή απάντησε: «Είμαι εκείνη στην οποία έχεις αφιερώσει τη μοναστική σου αδελφότητα. Είμαι η Μητέρα του Κυρίου σου». Ο Αθανάσιος συνέχισε: «Φοβάμαι να σε εμπιστευτώ, διότι ακόμη και οι δαίμονες μπορούν να εμφανιστούν σαν άγγελοι φωτός. Πώς μπορείς να μου αποδείξεις την αλήθεια των λόγων σου;» Η Παναγία Θεοτόκος του είπε: «Χτύπα επάνω στην πέτρα το ραβδί σου και θα γνωρίσεις ποιά είναι που μιλάει μαζί σου. Γνώριζε πως θα είμαι πάντοτε η Οικονόμος της Λαύρας σου». Ο Αθανάσιος χτύπησε με το ραβδί του. Τότε η πέτρα σείστηκε και ράγισε σαν κεραυνοβολημένη, ενώ το νερό άρχισε κρουνηδόν να αναβλύζει από την πέτρα. Φοβισμένος ο Αθανάσιος στράφηκε για να υποκλιθεί με μετάνοια ενώπιον της Παναχράντου Θεοτόκου, εκείνη όμως είχε ήδη γίνει άφαντη. Έτσι επέστρεψε στη Λαύρα του, όπου δοκίμασε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη βρίσκοντας Την για λίγο πάλι εκεί καθώς και όλες τις αποθήκες υπερχειλισμένες με σιτάρι και τρόφιμα.
Όταν ανοικοδομήθηκε ο νέος Ναός των αγίων Αναργύρων και φιλοτεχνήθηκαν καινούριες Εικόνες στις νέες απαιτούμενες διαστάσεις, αντικαταστάθηκε το αντίγραφο της Παναγίας μαζί με τις υπόλοιπες. Σε αντίθεση με τις περισσότερες όμως και κατά παράδοξο λόγο, είχε παραμεληθεί και είχε ξεχαστεί σε κάποια γωνιά στον χώρο του κωδωνοστασίου. Ο λόγος αποδείχτηκε πως ήταν, το ότι ήθελε η Παναγία να φανερώσει τη Χάρη Της.
Ανερμήνευτοι χτύποι, παρουσία μη φυσικού φωτός τη νύχτα σε πολλούς ενορίτες, ανεξήγητη ευωδία και άλλες παρόμοιες αναφορές, οδήγησαν τους ιερείς να αναζητήσουν κάποιον φυσικό λόγο στον ξεχασμένο χώρο και να ανακαλύψουν, κάτω από άχρηστα αντικείμενα τις Ιερές Εικόνες του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας της Οικονομίσσης, οι οποίες εξέπεμπαν ουράνια ευωδία, και να τις επαναφέρουν στον Ναό, με απλό και ήσυχο τρόπο, χωρίς να μεταφέρουν τα υπερφυσικά γεγονότα σε όλον τον λαό, για να μη γίνουν αντικείμενο θρησκοληψίας, αλλά και για να αφήσουν την Παναγία να δείξει αν θέλει την παρουσία Της μέσα και από αυτήν την Ιερή Της Εικόνα.
Από τότε η Παναγία η Οικονόμισσα, μαζί με τους αγίους Αναργύρους, έγινε πόλος πνευματικής έλξης για όσους την αντικρύζουν, καταφύγιο κάθε κατατρεγμένου ανθρώπου, γαλήνη και ξεκούραση κάθε κουρασμένου, παρηγοριά και χαρά κάθε θλιμμένου, αιτία θεραπείας ή ανακούφισης πολλών προβλημάτων υγείας, αιτία υπομονής και δύναμης για την αντιμετώπιση τους, δωρήτρια πολλών παιδιών σε ζευγάρια που είχαν δυσκολίες, λύση προβλημάτων κάθε υλικής φύσεως, αφορμή για διόρθωση της ζωής πολλών, κάθε ηλικίας, συμπαραστάτης στους πνευματικούς αγώνες… Από τότε έγινε η Παναγία μας για όποιον καταφεύγει σε Αυτήν, Εκείνη που φροντίζει και Οικονομεί κάθε ανάγκη, όχι μόνο πνευματική αλλά και υλική για τα παιδιά Της.
Συνεχίζουν να συμβαίνουν και πολλά άλλα υπερφυσικά γεγονότα, όπως γλυκιά και ουράνια ευωδία, ανεξήγητοι χτύποι, εκπέμπει σε προσκυνητές γαλήνιο γαλάζιο φως, σε κάποιες περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως δάκρυσε η μορφή Της μπροστά σε πιστούς, συνήθως οι πιστοί βλέπουν να ανοιγοκλείνει τα μάτια Της, αναφέρεται συχνά και διαπιστώνεται πως αλλάζουν οι εκφράσεις του προσώπου Της, όπως σε χαμόγελο ή λύπη.
Όλα αυτά είναι μόνο οι τίτλοι πίσω από αμέτρητες προσωπικές ιστορίες και θαυμαστά γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να καταγραφούν αναλυτικά σε αυτή τη σύντομη εξιστόρηση, την οποία συντάσσουμε επειδή πολλοί μας ζητούν για να μάθουν αφού τη γνωρίσουν και αποκτήσουν σχέση μαζί Της. Αυτό είναι το κυριότερο ας πούμε θαύμα, το ότι όποιος βρεθεί μπροστά στην Παναγία μας την Οικονόμισσα βρίσκει την μητέρα του και θέλει να βρίσκεται συνέχεια μαζί Της, βρίσκει τον παράδεισό του.
Δείτε φωτογραφίες: