Επέτειος κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη
Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα, 28 Μαρτίου 2021, στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά η επέτειος της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη. Η επέτειος εορτάσθηκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που ισχύουν, αυτό όμως δεν εμπόδισε να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους ήρωες του ’21, στους γνωστούς και άγνωστους κληρικούς και λαϊκούς αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν στην κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και αγωνίσθηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας.
Επίκεντρο του εορτασμού το Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπως τότε στις 12 Μαρτίου 1821, που αποφασίστηκε ο ξεσηκωμός της Ρούμελης και στις 27 Μαρτίου επίσημα πλέον κηρύχτηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη, την οποία ακολούθησε Δοξολογία από τον Ησαΐα Σαλώνων, παρόντων του Αθανασίου Διάκου και του απεσταλμένου της Φιλικής Εταιρείας Αθανασίου Ζαρείφη.
Τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από τους ιερομονάχους της Μονής. Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που τιμά η Εκκλησία μας την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη, που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, καθώς και στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στον ξεσηκωμό της Ρούμελης, τον Ησαΐα Σαλώνων και τον αετό της Ρούμελης Αθανάσιο Διάκο.
Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσφορά της Μονής, η οποία εφοδίαζε με τρόφιμα και πολεμοφόδια τα στρατεύματα των οπλαρχηγών, στα υπόγεια της οποίας οι μοναχοί έδεναν φυσέκια και ετοίμαζαν τα όπλα, ενώ μετά την κήρυξη της Επανάστασης οι περισσότεροι μοναχοί της πολέμησαν κοντά στους οπλαρχηγούς.
Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος, μέσω της κάμερας του τηλεοπτικού σταθμού Σταρ Κεντρικής Ελλάδας, που μετέδιδε την Ακολουθία, έδειξε τα κειμήλια των αγωνιστών που φυλάσσονται στη Μονή, το Τετραβάγγελο του Ησαΐα Σαλώνων, το οποίο είχε πάνω του την ημέρα που σκοτώθηκε στη Χαλκωμάτα, τα άμφιά του, τα δικηροτρίκερα με τα οποία λειτουργούσε και τη μίτρα του. Επίσης, έδειξε και το όπλο του Αθανασίου Διάκου που φυλάσσεται στη Μονή, αναφερόμενος μάλιστα και στο δημοτικό τραγούδι που λέει: «Του αντρειωμένου τ᾿ άρματα δεν πρέπει να πουλιούνται μον᾿ πρέπει τους στην εκκλησιά κι᾿ εκεί να λειτουργούνται».
Στη συνέχεια έμπροσθεν του μνημείου του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, στον προαύλιο χώρο της Μονής, o Σεβασμιώτατος έψαλε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την επανάσταση του 1821, κατέθεσε στεφάνι και μαζί με τους ιερείς και τους ψάλτες έψαλε τον Εθνικό ύμνο.
Στη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία έψαλαν ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γιώργιος Φρέσσας και ο ψάλτης της Μονής του Οσίου Λουκά κ. Δήμος Φυτίλης.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.