Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας
10 Οκτωβρίου, 2018

Ημερίδα για την αφαλάτωση στην Ι.Μ. Ιεραπύτνης

Διαδώστε:

??????

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας η ημερίδα με θέμα «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά. Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη», που διοργάνωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος επεσήμανε τά εξής «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στους χώρους του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην συνεδριακή αίθουσα του Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BIC Κρήτης, που φιλοξενεί την άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα για την «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για την Κρήτη», που διοργανώνει ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αναμφισβήτητα οι διαφαινόμενες επιπτώσεις της λειψυδρίας, της κλιματικής αλλαγής και της υπεκατανάλωσης των υδάτινων πόρων, επηρεάζουν άμεσα ολόκληρο τον πλανήτη, τη χώρα μας, ιδιαιτέρως την Κρήτη μας, και επομένως θα επηρεάσουν άμεσα την πορεία της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε έγκαιρα στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων που διατίθενται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, που, ως γνωστόν, μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας. Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αφαλάτωση αποτελεί αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στην παροχή καθαρού νερού, δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στην άρδευση αλλά και αποθέματα ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές που διαθέτει η περιοχή μας, όπως είναι ο ήλιος κι ο άνεμος.
Και η ουσιαστική αρχή γίνεται νομίζω σήμερα, όπου με πρωτοβουλία του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας αρχίζουμε να συζητάμε, και να συνδιαλεγόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα, οι Φορείς του τόπου μας, οι υπεύθυνοι της Πολιτείας και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αναμφίβολα, στις έξι ενότητες της ημερίδας οι έγκριτοι ακαδημαϊκοί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων θα καταθέσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της λειψυδρίας σε μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας. Και όλοι μας θα προβληματιστούμε για το μέλλον του τόπου μας και για τη διαχείριση του πιο πολύτιμου φυσικού αγαθού που μας χάρισε ο Θεός, το νερό, αλλά και για την εντολή που έδωσε ο Δημιουργός στον άνθρωπο όταν τον κατέστησε Βασιλιά της κτίσεως και όλων των δημιουργημάτων, να εργάζεται και να φυλάσσει, δηλαδή να διατηρεί τη φύση και όλα τα αγαθά, επομένως και το νερό.

Θερμά συγχαίρω τον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Παπαδάκη και όλα τα Μέλη του Δ.Σ. κατ᾽ αρχάς για την πρόσφατη εκλογή τους στη Διοίκηση, κυρίως δε για τη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας, της οποίας τα αποτελέσματα είμαι πεπεισμένος ότι θα αποβούν πολύ χρήσιμα και ευεργετικά για το μέλλον των αγροτών και της περιοχής μας, διότι βρισκόμαστε, όπως όλοι γνωρίζομε σε οριακό και κομβικό σημείο.
Επιδαψιλεύοντας προς τους διακεκριμένους εισηγητές και όλους τους συνέδρους τις ευλογίες της τοπικής Εκκλησίας μας, εύχομαι εγκάρδια κάθε επιτυχία στις εργασίες της σπουδαίας αυτής ενημερωτικής συνάντησης. Ο Θεός μαζί σας!».

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη και ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης.
Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεώργ. Δέδες αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του αγωγού Μύρτου, για το οποίο ήδη με απόφαση του Υπουργού από τις 5 Οκτωβρίου 2018 δεσμεύτηκε η πίστωση για τη χρηματοδότηση του έργου, με περίπου 18.000.000 Ευρώ. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και απομένουν κάποιες διαδικασίες για τη δημοπράτηση ενώ παράλληλα προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία για την κήρυξη των απαλλοτριώσεων. Επειδή το έργο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο ως εθνικής και ιδιαίτερης σημασίας οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν με ταχύτατες διαδικασίες, γεγονός που θα επιτρέψει τη δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2018, ώστε αρχές του 2019 να προκύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει, όπως τόνισε. Επιπλέον, ο κ. Δέδες ανέφερε οτι από πέρυσι χρηματοδοτούν με 3 εκατομμύρια ευρώ από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ως Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τη μελέτη για έργα που αφορούν την επέκταση και συντήρηση των λειτουργιών του Φράγματος Μπραμιανού ώστε πρακτικά να αρδεύονται 60 χιλιάδες στρέμματα από 40.000 που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό με βάση τις προτεραιότητες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, τα έργα έχουν να κάνουν με επέκταση των αρδευτικών δικτύων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ταμιευτήρες συγκέντρωσης νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ύδρευση. Τα έργα αυτά είναι μέρος των έργων που προγραμματίζονται στο Νομό Λασιθίου καθώς παράλληλα γίνονται διαδικασίες και για το έργο των αρδευτικών δικτύων στο Οροπέδιο Λασιθίου με 12 εκατομμύρια ευρώ και ένα εκατομμύριο επιπλέον για απαλλοτριώσεις, ώστε η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει μέσα στο 2019 (πηγή hxonews.gr).
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της ημερίδας που έγιναν από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων σε έξι συνολικά ενότητες, με τελευταία τη σύνοψη των ενδιαφέροντων αποτελεσμάτων της ημερίδας από τους Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σ. Παπαευθυμίου και Γ. Αραμπατζή.

Ειδικότερα μίλησαν για τα «τοπικά και περιφερειακά θέματα διαχείρισης υδάτων» οι κ. Μαν. Παπαδάκης, Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας, κ. Μαν. Λουτσέτης, Αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Άρδευσης, Αποχέτευσης Δήμου Ιεράπετρας και ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, για την «αφαλάτωση με ΑΠΕ: τεχνολογικές δυνατότητες και επιπτώσεις» οι κ. Ιωάννης Σαραφίδης (Αστεροσκοπείο Αθηνών), κ. Ευτυχία Τζεν (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ) και κ. Μανώλης Σουλιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), για την «κοστολόγηση-τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος», οι κ. Αναστάσιος Πουλιέζος (Πολυτεχνείο Κρήτης), για την «εμπειρία από εφαρμογές αφαλάτωσης σε νησιωτικούς Δήμους» ο κ. Σταμάτης Αυλωνίτης (ΔΕΥΑ Θήρας Δήμου Σαντορίνης) και ο κ. Γιώργος Βακόνδιος (ΔΕΥΑ Σύρου Δήμου Σύρου) και για τα «χρηματοδοτικά σχήματα και ευκαιρίες» η κ. Ιωάννα Νίκου (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέας Ενέργειας, Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας) και κ. Δημήτρης Σταματιάδης (Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέας Περιβάλλοντος, Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας).

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκτός από Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο κ. Ανδρέας Ψαθάς, επιστημονικός συνεργάτης του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Ι. Δραγασάκη, εκπρόσωποι του Δήμου Ιεράπετρας και των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και αγρότες της περιοχής.

Διαδώστε: