Με επιτυχία και με τη συμμετοχή των Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας παραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα Συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» στην Ιεράπετρα Ιερατική Σύναξη και η έναρξη του Επιμορφωτικού Προγράμματος των Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, με τίτλο «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική).
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα συνδιοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε αγιασμό κατά την εναρκτήρια συνεδρία και στη συνέχεια καλωσόρισε τους κληρικούς.
Η ομιλία του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης:
Όπως τόνισε στην προσλαλιά του «κάθε σύναξή μας «επί τω αυτώ» είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την Τοπική μας Εκκλησία καθώς επικοινωνούμε μεταξύ μας και επιβεβαιώνουμε ότι «την αυτήν αγάπην έχοντες, σύμψυχοι, το εν φρονούντες» (Φιλιπ. 2,2).
Όμως η σημερινή συνάντησή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον λόγο ότι συνδυάζεται με την κατάρτισή μας και την έναρξη του πιστοποιημένου και μοριοδοτούμενου επιμορφωτικού προγράμματος που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» … Το θέμα του σεμιναρίου, που επιλέξαμε ανάμεσα από τριάντα (30) ενδιαφέρουσες Θεματικές Ενότητες, αφορά όχι μόνον τους ιερείς – πνευματικούς που διακονούν το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως αλλά και όλους τους κληρικούς και πνευματικούς πατέρες, που καθημερινά λίγο-πολύ γινόνται δέκτες των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας.
Η ποιμαντική διακονία μας στον συνεχώς και ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο δεν είναι στατική. Οφείλουμε όλοι μας να έχουμε πνεύμα «ες αεί μαθήσεως», για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και να δώσουμε λόγο «παντί τω αιτούντι», παρέχοντας βοήθεια στους ανθρώπους που ζητούν τη συμβουλή και την καθοδήγησή μας είτε ως Κληρικών μέσα είτε μέσα από το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, αυτή την πολύτιμη ευκαιρία επιμόρφωσης, προκειμένου να είμαστε πιο «αποτελεσματικοί» στη διακονία μας. Εύχομαι εγκάρδια καλή και ουσιαστική μαθητεία σε όλους σας, ώστε με τα εφόδια που θα λάβετε από το σεμινάριο αυτό να αντιμετωπίζετε καλύτερα τις ποικίλες σύγχρονες προκλήσεις της ποιμαντικής σας διακονίας».
Επίσης, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., καλωσόρισε τον π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε, εξήρε τη σπουδαιότητα και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο των προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας του έργου που επιτελείται από το Ι.Π.Ε και αναφέρθηκε στη ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης των κληρικών.
Ακολούθως, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, από την πλευρά του, αφού μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την Εκκλησία της Κρήτης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και στο σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στην επαρχία του.
Επίσης ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και τον Αιδεσιμολ. προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και συντονιστή του προγράμματος Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο για την υποδοχή και την άρτια οργάνωση του σεμιναρίου.
Στη συνέχεια μίλησε για την «πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία» και ενημέρωσε τους κληρικούς για τη θεματική και των λοιπών ενοτήτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά αμέσως μετά το Πάσχα. Οι ενότητες, που έχουν συνολική διάρκεια 35 διδακτικών ωρών, είναι οι εξής: «Σύγχρονες εναλλακτικές μορφές οικογένειας», «Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων», «Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής η υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», «Το πρόβλημα της ευθανασίας», «Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων», «Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις», «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια» και «Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη».
Επίσης ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., εκτός από τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος, έκανε αναφορά στο όραμα και το έργο του Ιδρύματος που έχει μέχρι σήμερα 20.000 συμμετοχές στα προγράμματά του, στη θερμή ανταπόκριση που συναντά η προσπάθεια από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, τους κληρικούς, αλλά και τα λαϊκά στελέχη. Τέλος υπογράμμισε τη μεγάλη ανάγκη πνευματικής υποστήριξης της σύγχρονης κοινωνίας και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο σύγχρονος ποιμένας, ο οποίος καλείται να γνωρίζει τα νέα δεδομένα στον τομέα της ποιμαντικής και να γίνει συγκυρηναίος στην άρση του σταυρού κάθε δοκιμαζόμενου ανθρώπου.
Οι συμμετέχοντες κληρικοί είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήματα για τη συνέχεια του προγράμματος και να λάβουν κατάλληλες απαντήσεις από τον π. Θεολόγο, ο οποίος τόνισε ότι το Ι.Π.Ε., που προγραμματίζει ακόμα είκοσι νέες Θεματικές Ενότητες, είναι ο επίσημος φορέας διοργάνωσης πιστοποιημένων επιμορφωτικών προγραμμάτων, όπως είναι το «Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» (ΕΚΔΑ) για τον Δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι η επιμόρφωση είναι απαραίτητη για τους δημόσιους λειτουργούς μετά και την πρόσφατη θεσμοθέστηση των οργανικών θέσεων των κληρικών.
Στό δεύτερο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ενημέρωσε για διάφορα λειτουργικά και άλλα υπηρεσιακά θέματα, όπως είναι η δεύτερη τροποποίηση του άρθρου 7 του υπ’ αρ. 7/2015 Κανονισμού της Εκκλησίας της Κρήτης. Επίσης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση και κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των κληρικών με το Π.Δ. 15/15.2.2023 και στην ανάγκη καλλιέργειας των ιερατικών κλίσεων για την ανάδειξη νέων στελεχών της τοπικής Εκκλησίας, ενώ απάντησε κατάλληλα σε απορίες των Εφημερίων για διάφορα διοικητικά, ποιμαντικά και λειτουργικά θέματα.
Μετά την καταληκτήρια προσευχή ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στους Κληρικούς αντίτυπα των τελευταίων εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους καλό υπόλοιπο «του σταδίου των αρετών», ευλογημένη είσοδο στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας και ευφρόσυνο Άγιο Πάσχα.