Την Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2020, ημέρα κατά την οποία ο κτήτορας του Ναού των Αγίων Πάντων στον Αγιασμένο Ιεράπετρας αοίδιμος Επίσκοπος Ιεροσητείας Αμβρόσιος Σφακιανάκης τελούσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το έτος 1891, τελέσθηκε και φέτος η καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο οποίος νωρίτερα είχε χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και κατά τή διάρκεια του «Κοινωνικού» κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος τόνισε ότι, ύστερα από οκτώ μέρες από την Ανάσταση και την πρώτη εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου μας στούς μαθητές Του, σήμερα η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την επανεμφάνισή του, κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του Απ. Θωμά, που ήθελε πειστήρια για να πιστέψει στην Ανάσταση του Δασκάλου του. Αφού φηλάφησε το αναστημένο σώμα του Κυρίου βεβαιώθηκε και ομολόγησε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου», όμως ο Κύριος μας Ι. Χριστός μακαρίζει εκείνους που τον πιστεύουν χωρίς να τον έχουν δει, αυτούς που έχουν αγαθή προαίρεση και δεν ζητούν θαύματα και αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού.
Επίσης ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα γεγονότα της ανέγερσης του Ι. Ναού των Αγίων Πάντων το 1890 από τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεροσητείας Αμβρόσιο Σφακιανάκη, στον χώρο που είχε θαφτεί ο ανώνυμος άγιος, ο «Αγιασμένος», σημειώνοντας ότι κατά την εσκαφή των θεμελίων βρέθηκαν λείψανα και ο τάφος του μαρτυρούμενου ως ανώνυμου αγίου. Κατόπιν συκοφαντιών για «αγυρτική εκμετάλλευση» ο τότε Επισκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος (Σφακιανάκης) διατάχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης να θάψει το ιερό λείψανο και τελικά εσπευσμένα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή την Κυριακή του Θωμά του επόμενου έτους 1891 από τον μακαριστό Επίσκοπο Αμβρόσιο, ο οποίος εγκατέστησε την έδρα της Επισκοπής στον Αγιασμένο, καλλώπισε τον χώρο, κατασκεύασε ωραιότατη κρήνη στην είσοδο από την πλευρά του δρόμου για να ξεδιψούν οι περαστικοί. Επίσης στο ναό είχε Ιερομόναχο ως Εφημέριος και μία Μοναχή.
Όπως τέλος σημείωσε ο Σεβ/τος, «από τότε συνεχίζεται αυτή η μακρά παράδοση να πανηγυρίζει η σημερινή Ιερά Μονή του Αγιασμένου την Κυριακή του Αντίπασχα, όμως φέτος είναι διαφορετικός ο εορτασμός, με κλειστές τις θύρες και χωρίς την παρουσία πιστών για λόγους προληπτικούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία όλοι καλούμαστε να κάνουμε τα σπίτια και τις καρδιές μας εκκλησία. Όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι πιστοί μπορούν να ακούν και να βλέπουν τη Θεία Λειτουργία, συμμετέχοντας νοερά στην εορτή, ευχήθηκε δε τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου μας και τις πρεσβείες του Αποστ. Θωμά και χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους Ιεραπετρίτες, τους εγγύς και τους μακράν, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα συνέρρεαν και αντάλασσαν τον πασχάλιο χαιρετισμό στον αγιασμένο αυτό χώρο.