Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό για τα εγκαίνια του πρώτου Βοτανικού Μονοπατιού στην Κρήτη στο Καβούσι Ιεράπετρας, που οραματίστηκαν και δημιούργησαν Αλσατοί Φιλέλληνες.
Το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό για τα εγκαίνια του πρώτου οργανωμένου Βοτανικού Μονοπατιού στην Κρήτη στο φαράγγι του Μέσωνα Καβουσίου, δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Αζοργιά.
Μετά τον Αγιασμό κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων. Το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης, η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Δήμαρχος του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη κ. Ζan Κlont Sventeman, Πανεπιστημιακός Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών, με πολυπληθή ομάδα Αλσατών, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Μαρία Χαλκιαδάκη, η Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακκαδάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου κ. Μιχάλης Δερμιτζάκης, οι Καθηγητές Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλιμπέρτης και Αβραμάκης κ.α.
Μετά τον Αγιασμό στην είσοδο του μονοπατιού, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων στην Αρχαία Ελιά Καβουσίου, οι απονομές πλακετών και αναμνηστικών δώρων αλλά και η προσφορά Καβουσανών κερασμάτων. Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Ελένη Βλάσση, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη όλους τους συντελεστές της δημιουργίας του βοτανικού μονοπατιού δίπλα στο φαράγγι του Μέσωνα και καλωσόρισε τον Δήμαρχο Αλσατίας αλλά και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αλσατία Κρήτη, που οραματίστηκε την δημιουργία αυτού του μοναδικού μονοπατιού με τα σπάνια φυτά της κρητικής γης.
Είμαστε ιδιαιτέρως ευλογημένοι από τον Δημιουργό Θεό, εδώ στην Ανατολική Κρήτη, ανέφερε ο Σεβ. κ. Κύριλλος, γιατί στο Καβούσι μαρτυρείται συνεχής ζωή, εδώ και περίπου επτά χιλιάδες χρόνια.
Είναι ευλογία Θεού να βρίσκεσαι σε αυτήν την πανέμορφη φύση, δίπλα στους σημαντικούς μινωϊκούς αρχαιολογικούς χώρους με τα σπάνια ευρήματα, δίπλα σε μεταβυζαντινά εξωκλήσια των ενετικών χρόνων με σπάνιες τοιχογραφίες, να απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις τα σπάνια άγρια ενδημικά φυτά, την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, που σεβάστηκαν οι πρόγονοί μας.
Αλλά μεγαλύτερη ευλογία είναι άνθρωποι φιλέλληνες του πνεύματος, άνθρωποι που δεν ζουν μόνιμα εδώ, να αναγνωρίζουν αυτές τις ομορφιές και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία και τη διάσωσή τους.
Είμαστε διαχειριστές του περιβάλλοντος που δημιούργησε ο Θεός και έχουμε ευθύνη να το προστατέψουμε από την καταστροφή και την λεηλασία, κατέληξε ο Σεβ.
Λίγα λόγια για το βοτανικό μονοπάτι
Τη βοτανική διαδρομή οραματίστηκαν ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη με τον Δήμαρχο του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη, Ζan Κlont Sventeman, πριν από περίπου 30 χρόνια, σε μια από τις πολλές πεζοπορίες που έκανε στην Κρήτη και ειδικότερα στην περιοχή του Καβουσίου, ανακάλυψε το φράγκικο μονοπάτι πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Μέσωνα.
Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι κατά μήκος του οποίου οι κάτοικοι του Καβουσίου κατασκεύασαν, τη δεκαετία του 1950, ένα κανάλι νερού για να οδηγούν το νερό από το φαράγγι στις καλλιέργειες ελιάς που διατηρούσαν σε χαμηλότερα σημεία.
Λόγω της υγρασίας που υπάρχει στην περιοχή η τοπική χλωρίδα αναπτύσσεται όμορφα σε όλο το μήκος του μονοπατιού μετρώντας τουλάχιστον 76 διαφορετικά είδη φυτών.
Ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη έχει αδελφοποιηθεί το 1998 με το Καβούσι και στην 20η επέτειο αυτής της αδελφοποίησης έγινε πρόταση, και την αποδέχθηκε, ο δήμαρχος του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim από κοινού με το Σύλλογο να αναδείξουν αυτό το μονοπάτι προβάλλοντας την χλωρίδα του και προσελκύοντας έτσι περισσότερο κόσμο, που αγαπά τη φύση, στο Καβούσι.
Απευθύνθηκαν λοιπόν σε δυο από τους πλέον γνωστούς βοτανολόγους, τον Αντώνη Αλιμπέρτη και το Μανώλη Αβραμάκη, καθηγητή βοτανολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι και έκαναν καταγραφή των λουλουδιών που φύονται κατά μήκος του καναλιού στο φράγκικο μονοπάτι.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από Γάλλο βοτανολόγο και μεταφραστή καθώς και μαθητές από λύκειο του Στρασβούργου να παράξουν:
-ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει το μονοπάτι και 48 από τα πιο ευδιάκριτα λουλούδια του
-μια ιστοσελίδα (sentierbotaniquekavousi.com) με την ιστορία του μονοπατιού και του καναλιού, με την περιγραφή του έργου και κάθε λουλουδιού σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά)
-48 πινακίδες που τοποθετήθηκαν κατά μήκος του μονοπατιού μπροστά από καθένα εκ των 48 λουλουδιών
-Το μοντέλο ενός μεγάλου πίνακα που τοποθετήθηκε από την κοινότητα Καβουσίου στην είσοδο του μονοπατιού με τα άλλα 28 λιγότερο ευδιάκριτα λουλούδια που φύονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πηγή: www.newshub.gr/ imis.gr