Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας
19 Σεπτεμβρίου, 2022

Σητεία: Παρουσία της Εικόνας της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής της Ελεούσας τελέσθηκε το μνημόσυνο των Μικρασιατών

Διαδώστε:

Το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στα «Λιβάδια» Σητείας, από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας, την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Τραγωδία, ιδιαίτερη ευλογία και τιμή για τη Σητεία απετέλεσε η μεταφορά από την Ιεράπετρα της θαυματουργού ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής της Ελεούσας, την οποία έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες το 1922 στην Ιεράπετρα.

Η άφιξη της Ιεράς Εικόνος έγινε το πρωί της Κυριακής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και ετέθη σε προσκύνηση των ευσεβών χριστιανών καθ᾽ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε στο προαύλιο του πληγέντος από τον καταστροφικό σεισμό του 2021 ιερού Ναού, με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι πνευματικά οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες της Σητείας. Νέοι με παραδοσιακές μικρασιατικές και κρητικές ενδυμασίες από τη Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ευαγγελίας Βεζυράκη πλαισίωναν τιμητικά την ιερά εικόνα καθόλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και ανέλυσε το πολίτευμα του Σταυρού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το πολίτευμα του Σταυρού είναι το μόνο από τον οποίο έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος αν και έχει κατακτήσει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή, έχει χάσει τη νοηματοδότηση της ζωής του και όλα όσα νόμιζε ότι κατέκτησε:

1. Στήριξε τις ελπίδες του για ασφάλεια στα όπλα και ανέπτυξε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όμως σήμερα σε μια παγκόσμιας περίοδο πανδημίας οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ.

2. Αναζήτησε την επικοινωνία και την επαφή με τους συνανθρώπους του και ανέπτυξε στον ύψιστο βαθμό τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όμως ο άνθρωπος σήμερα διαπιστώνει ότι, η πραγματική επαφή, η ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλοκατανόηση έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ.

3. Στήριξε τις ελπίδες του για άνετη ζωή στην οικονομική ανάπτυξη και ακολούθησε διάφορα οικονομικά μοντέλα, για να διαπιστώσει τελικά ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης πλησιάζουν τα όρια της εξαθλίωσης και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα.

4. Στήριξε τις ελπίδες του για μακροζωία στη χημεία και στα φάρμακα, για να διαπιστώσει σήμερα ότι η ζωή του, αν και επιμηκύνθηκε, έγινε περισσότερο κενή από ποτέ.

5. Αναζήτησε την ευημερία στην τεχνολογία, για να διαπιστώσει σήμερα ότι η εξαντλητική χρήση των πόρων της γης επέφερε την κλιματική αλλαγή και έφερε όλο τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής».

“Ιερό χρέος να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων της Αγιοτόκου Μικρασίας”

Επίσης, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες Μικρασιάτες αδελφούς και στη Μικρασιατική συμφορά, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικρασίας και εμείς έχουμε ιερό χρέος να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων της Αγιοτόκου Μικρασίας και των Μικρασιατών προγόνων μας και να εμπνεόμαστε από τη σταυρική μαρτυρική πορεία των αγιασμένων Μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος μας.

Θυμόμαστε σήμερα τη γενοκτονία και τον ποταμό ελληνικού αίματος που χύθηκε στην Μικρασία, προσευχόμαστε για την ψυχή όλων εκείνων που φρικτά σφαγιάσθησαν και με οποιοδήποτε τρόπο μαρτύρησαν το 1922 και τιμούμε τους Μάρτυρες και τους Αγίους του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η διατήρηση της μνήμης τους μας κρατά σε πνευματική και εθνική εγρήγορση. Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο το γεγονός πως οι νεότερες γενιές των Μικρασιατών προσφύγων μας δεν λησμονούν τις βαθιές ρίζες τους αλλά κρατούν ζωντανή τη μνήμη της θυσίας των προγόνων τους, αλλά και τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα, και τη νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής ας είναι πάντοτε το ιερό κειμήλιο πίστης και προσευχής, το σημείο αναφοράς, μνήμης και νοσταλγίας των απογόνων των Μικρασιατών Ελλήνων της Σητείας και της Ιεράπετρας για τις αλησμόνητες πατρίδες και η Χάρις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να είναι πάντοτε βοηθός στη ζωή όλων μας. Αμήν».

Ακολούθησαν στον χώρο του Μνημείου Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως πάντων των υπέρ πίστεως κατά την Μικρασιατική Καταστροφή σφαγιασθέντων, ολοκαυτωθέντων και με οποιοδήποτε τρόπο τελειωθέντων Πατέρων και Αδελφών ημών, η κατάθεση στεφάνου και η καθιερωμένη επετειακή ομιλία από τον Δρ κ. Γεώργιο Τσικαλάκη με θέμα «Ο Εθνοιερομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, το Αρχιερατικό, το Πατριωτικό έργο του και η σχέση του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Πριν την ομιλία την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Σητείας Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Μακρυνάκης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γεώργιος Αλεβίζος, ο νέος Πρόεδρος κ. Λεωνίδας Τερζής και ο κ. Ερρίκος Σκουλούδης, λαογράφος.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και συλλειτούργησαν οι Αδεσιμολ. πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Προϊστάμενος Ενορίας Ευαγγελιστρίας Σητείας και πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Προϊστάμενος Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, ενώ στο Ψαλτήρι διακόνησαν οι αυτάδελφοι Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευμένιος και Παρθένιος Τσιλιμπώκοι από την ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Εκκλησιάσθηκε πλήθος πιστών, απόγονοι των Μικρασιατών και μη από τη Σητεία, μεταξύ των οποίων εκτός των προαναφερθέντων ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και άλλων Αρχών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κ. Εμμ. Μαυροματάκης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας κ. Παντελής Ανδουλιδάκης και Μέλη με τις στολές τους κ.ά. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα από τον Σύλλογο για όλους τους μετέχοντες.

 

Διαδώστε: