Το τάμα του εκπλήρωσε στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, χθες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, που τοποθέτησε κεντητή παράσταση με την κοίμηση του Αγίου Ευθυμίου στην ασημένια λάρνακά του εις μνήμην της αδελφής του Ρεβέκκας Αθανασοπούλου, η οποία εκοιμήθη το 2018 σε ηλικία 43 ετών!
Μάλιστα, κάτω από σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν εγκωμιαστικά σχόλια για τον Σεβασμιώτατο σε σχέση με αυτά που έχει κάνει για τον ναό, αλλά και για τον κτίτορά του, Άγιο Ευθύμιο.
Ένα από αυτά, του Αρχ. Χριστόδουλου Αγγελόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αυτό που κάνατε, και ο Δεσπότης μας και εσύ, Άγιε Αρχιερατικέ π. Δωρόθεε, για τον Όσιο Ευθύμιο, τον μοναδικό ναό του και τα Άγια λείψανά του, είναι ανεκτίμητο! Εγώ ειλικρινά δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό πού κάνατε… Ο Όσιος Ευθύμιος είναι από τούς πρώτους οικιστές του Άθωνα, είναι αυτός που με τούς μαθητές του, Ιωάννη Κολοβό και λοιπούς δημιούργησε το πρώτο μοναστικό κέντρο στην προ του Άθωνα περιοχή, και στα Σιδηροκαύσια… Δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο μοναδικός ναός του οσίου από τον 9 αιώνα ήταν ο χειρότερος ναός, σκέτη αποθήκη […] Να σας έχει ο Θεός καλά διά πρεσβειών του Οσίου πατρός Ευθυμίου… Εμείς ευχαριστούμε τον Θεό που μάς χάρισε Δεσπότη και Γενικό Αρχιερατικό που έχουν την δυνατότητα να κοιτούν και τους Αγίους και εμάς τούς αμαρτωλούς και όχι τον εαυτό τους».
Σχετικά με τον Όσιο Ευθύμιο και τον Άγιο Ανδρέα Περιστεράς
Τον 9ο αιώνα μ.Χ. η Περιστερά έρχεται στο προσκήνιο με την ίδρυση της Μονής των Περιστερών από τον Όσιο Ευθύμιο το Νέο το 871 μ.Χ. κατόπιν οράματος. Σύμφωνα με την οδηγία που εξέλαβε στο όραμα, ο παλαιοχριστιανικός ναός του 4ου αιώνα αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα με τις τέσσερεις αρχαίες κολώνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα βρισκόταν πλησίον της νερομάνας, της βασικής πηγής νερού του οικισμού, ο οποίος είχε μετατραπεί σε στάνη προβάτων.
Ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος γεννήθηκε στην περιοχή της Άγκυρας το 823, ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά. Τα εγκατέλειψε και έγινε μοναχός το 843 με το όνομα Ευθύμιος. Το 859 έρχεται στον Άθωνα. Λόγω συχνών πειρατικών επιδρομών μετακινείται αρκετά και περνάει από τον Άγιο Ευστράτιο και τα Βράσταμα Χαλκιδικής όπου ίδρυσε λαύρα. Επίσης στηλίτευσε έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Ο οικισμός γύρω από τη Μονή του Αγίου Ανδρέα ανθίζει και χρόνια αργότερα, το 884 μ.Χ., ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος ιδρύει και γυναικείο μοναστήρι στην Περιστερά. Πριν την αναχώρηση του για τον Άθωνα ορίζει διαδόχους ηγούμενους των μοναστηριών τα εγγόνια του Μεθόδιο και Ευθυμία. Τον Οκτώβριο του 898 ασθένησε βαριά στην Ιερά Νήσο και στις 15 του ίδιου μήνα απεβίωσε. Η σωρός του μεταφέρθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις αρχές Ιανουαρίου του 899 στην Περιστερά όπου και τάφηκε. Σήμερα, ο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα είναι ο ενοριακός ναός της Περιστεράς και εντός του βρίσκονται τα λείψανα του Οσίου Ευθυμίου.