Ι.Μ. Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου
17 Οκτωβρίου, 2020

Τίμησαν τον Άγιο Ευθύμιο τον Νέο Ασκητή στην Περιστερά

Διαδώστε:

Η Ενορία Αγίου Ανδρέου Περιστεράς έχει την ευλογία και απολαμβάνει την υψίστη τιμή να κατέχη στα σπλάγχνα της τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Οσίου και Θεοφόρου Ευθυμίου του Νέου του Ασκητού, του και κτήτορος του Ιερού Παλλαδίου του Αγίου Ανδρέου Περιστερών. Στις 15 Οκτωβρίου κατ’ έτος γιορτάζει η Περιστερά και τιμά τον Άγιο της, ο οποίος τόσο πολύ την αγάπησε και τόσο πολύ την ανέδειξε.

Στις 13 προς 14 Οκτωβρίου ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Τσιπλακίδης τέλεσε λαμπρά Αγρυπνία επ’ ευλογία των ενοριτών του. Την παραμονή της Εορτής εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Των Ιερών Ακολουθιών της Κυριωνύμου ημέρας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιωμένος από τους Παν Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και π. Ευθύμιο Μαρμαλίδη, τον εορτάζοντα Εφημέριο Στρατωνίου, τους Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Σουφτά και π. Αργύριο Καραμόσχο και τον Αιδ. π. Σοφιανό Μαυρίδη

Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθησαν ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Τσιπλακίδης και ο λαός της Περιστεράς, με επικεφαλής τον φιλόχριστο Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον Αντιδήμαρχο κ. Βασίλειο Μουστάκα, τη Δημοτική Σύμβουλο κα Ευαγγελία Κούτρη, τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Δημήτριο Ντισλή και τους Προέδρους Πετροκεράσων κ. Αθανάσιο Καλαφάτη και Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη.

Να σημειωθεί ότι όλες οι Ακολουθίες ετελέσθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου, καθότι εδώ και δύο χρόνια αναπαλαιώνεται ο περίφημος πεντάτρουλλος ιστορικός αυτός Ναός και ήδη περατούνται εντός του έτους οι εργασίες αναπλάσεώς του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, με Προισταμένη την Ερίτιμο κα Μαρία Τσάπαλη, Αρχαιολόγο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη λεπτομερώς στην ασκητική ζωή και το βίωμα του Αγίου Ευθυμίου των Περιστερών, προς τιμήν του οποίου εφιλοτεχνήθη αργυρή πολύτιμος λειψανοθήκη, ώστε να θησαυρισθούν εκεί τα τίμια και Ιερά Λείψανά Του, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται σε ξύλινη περιβεβλημένη με βελούδο λάρνακα. Η πολύτιμος λειψανοθήκη που εφιλοτεχνήθη από τον εκλεκτό αργυροχρυσοχόο κ. Σωτήριο Κατσάρο, είναι προσφορά της οικογενείας Ιωάννου Μπούρμπουλα, πνευματικού τέκνου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και φυλάσσεται μέχρι της ολοκληρώσεως των έργων αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης του Μητροπολιτικού Μεγάρου Αρναίας.

Ο όσιος Ευθύμιος ο Νέος γεννήθηκε στην Οψώ της Γαλατίας στα μέρη της Άγκυρας το 823 η το 824 μ. Χ., από ευσεβείς γονείς και το βαπτιστικό του όνομα ήτο Νικήτας. Νυμφεύθηκε σε ηλικία δεκαεπτά ετών και απέκτησε μία θυγατέρα. Ποθώντας τον βίο της ασκήσεως εγκαταλείπει τον πλούτο του στους συγγενείς του και αναχωρεί κρυφά στον Όλυμπο της Βιθυνίας σε ηλικία 18 ετών, όπου μαθητεύει σε αγίους ασκητές, φορά το μοναχικό σχήμα και παίρνει το όνομα Ευθύμιος. Μετά δεκαπέντε ετών αγώνες πνευματικούς, έρχεται στον Ιερό Άθωνα γι’ αυστηρότερη άσκηση, όπου τα τρία πρώτα χρόνια τα ζη έγκλειστος σε σπήλαιο παρά τη σημερινή Νέα Σκήτη. Αποκτά φήμη μεγάλου ασκητού και για μικρό διάστημα ζη έξω από τη Θεσσαλονίκη ως στυλίτης, όπου θεραπεύει και παραμυθεί πολλούς με τη χάρη του.

Οι ενοχλήσεις των πολλών τον κάνουν να επιστρέψη στον αγαπημένο του Άθωνα, αλλά και πάλι οι επισκέψεις των άμετρων θαυμαστών του τον φέρνουν αρχικώς στο νησί του Αγίου Ευστρατίου και κατόπιν στα σημερινά Βραστά της Χαλκιδικής, όπου έκτισε Λαύρα και απέκτησε πολλούς μαθητές. Τελικά περί το 870, κατόπιν Θείας παρεμβάσεως, ίδρυσε αρχικά την ανδρική και κατόπιν τη γυναικεία Μονή των Περιστερών, πλησίον της Συμβασιλευούσης Θεσσαλονίκης, όπου εμόνασαν η μητέρα του, η αδελφή του, η σύζυγός του και δύο εγγονοί του!

Προγνώρισε τα τέλη του και αποσύρθηκε στη μικρόνησο Ιερά των Σποράδων, παρά την είσοδο του Παγασητικού κόλπου και παρέδωσε το όσιο πνεύμα του το 898 μ.Χ.. Σύντομα τα Ιερά Του Λείψανα μετεφέρθησαν στη Θεσσαλονίκη ως ακριβή ευλογία (το 899 μ.Χ.). Το δε 1986 βρέθηκαν στη Μονή Περιστερών, στο Καθολικό της, τον πάγκαλλο Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου, όπου εκεί μέχρι της σήμερον θησαυρίζονται.

Ο Άγιος παρέμεινε από το 870 μέχρι το 884 στην Περιστερά, όπου ο ίδιος προσωπικώς βοηθούμενος από τρία η τέσσερα πνευματικά του παιδιά χτίζει τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, επάνω σε κατεστραμένο Ιερό Ναό του Αποστόλου που είχε μετατραπεί σε μαντρί, το δε 871 ανάμεσα στις 1-23 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο Ιερός Ναός από τον Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Μεθόδιο, όπως μας πληροφορεί ο Βιογράφος Του και πνευματικό Του τέκνο, Άγιος Βασίλειος ο Νέος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε γρήγορα να γίνουν τα θυρανοίξια του αναπλασθέντος Ιερού Ναού και ο Όσιος να ευδοκήση να τελεσθούν και τα επίσημα εγκαίνιά του, γιατί η Αγία του Τράπεζα, η υφισταμένη και απαρτισμένη από τις αναστηλωτικές και στερεωτικές εργασίες του περιφήμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Μουτσουπούλου- λόγω των σεισμών της Θεσσαλονίκης το 1978- δεν εμπεριέχει Ιερά Εγκαίνια και κατάθεση Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων, ως η διδασκαλία και η τάξις της Εκκλησίας μας ορίζει. Ευχαρίστησε δε απο καρδιάς τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, διότι το περί αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο χρηματοδότησε την ανάπλαση του υφισταμένου και παλαιωθέντος κωδονοστασίου (καμπαναριού) και του νέου κηροστασίου του Ναού που φτιάχτηκε εκτός αυτού τελευταία και δεν συμπεριλαμβανόταν στο κονδήλιο του προϋπολογισμού του έργου.

Δείτε φωτογραφίες: 

 

 

 

Διαδώστε: