24 Ιουνίου 1827 – 24 Ιουνίου 2019. Εκατόν ενενήντα δύο χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μια χούφτα καλόγεροι μαζί με λιγοστά παλικάρια – λαϊκούς κατατρόπωσαν την μέχρι τότε ανίκητη στρατιά τού Ιμπραήμ Πασά, σε μία μάχη που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και τον Μοναχισμό. Διότι η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ευλογη-μένο ράσο βρίσκεται πάντοτε μάχιμο στο πλευρό του στρατευόμενου λαού!
Πιστό στο ιερό χρέος του και συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, το διοικητικό συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο και τη Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, υπό την αιγίδα και την στήριξη του δήμου Καλαβρύτων, εόρτασε και φέτος την ιστορική εκείνη ημέρα με διήμερο εκδηλώσεων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάστηκαν και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερωνύμου και πλήθους Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος αναφέρθηκε στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας:
«Πρέπει να τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν κάποτε για την ελευθερία μας, εκείνους που είχαν ηρωικό φρόνημα! Η ιστορία μας είναι ο φάρος μας για το αύριο. Η Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου και η νικηφόρα έκβασή της υπήρξε καθοριστική για την αναπτέρωση του ηθικού των Αγωνιστών μας και την ευόδωση των στόχων της Παλιγγενε-σίας. Μια φωτεινή σελίδα στους αγώνες του Έθνους μας και μια κορυ-φαία απόδειξη τού τι μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι οι Έλληνες», σημείωσε με νόημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος, προσθέτοντας πως «όποιος αγωνίζεται για την πατρίδα και την πίστη του μόνο κερδίζει!».
Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κατέληξε ως εξής:
«Ωστόσο, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει πως εί-μαστε αυτοκαταστροφικοί. Ανεβαίνουμε και, όμως, κάποια στιγμή γκρεμίζουμε τα πάντα… Γιατί; Διότι έχουμε διώξει τον Θεό από τη ζωή μας και έχουμε βάλει πάνω απ’ όλα το εγώ μας… Όμως, είμαι σίγουρος πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και να διδάξουμε τις νεότερες γενιές ότι όλοι εκείνοι, οι πρόγονοί μας, έχοντας τον Θεό και την Ελλάδα μέσα στην καρδιά τους, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Εμείς, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τα βήματά τους, ώστε ο ελληνικός λαός, ο λαός της αρετής και της αρχοντιάς, να συνεχίσει να δίδει τα φώτα του στα πέρατα της γης!».
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο για τη σημερινή του παρουσία, χαρακτήρισε την πίστη ως τη σανίδα της σωτηρίας μας, ως την ελπίδα των απελπισμένων. Ολοκλή-ρωσε δε με την εξής παραίνεση: «Είμαστε στην ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Εάν μπορέσετε, πάρτε λίγη από τη… φλόγα των Αγωνιστών, κρατήστε κάτι από αυτούς μέσα σας. Μην δειλιάσετε να δείξετε την αγάπη σας για τον Χριστό! Ξεχάστε το σώμα και κρατήστε την ψυχή, διότι αυτή είναι αθάνατη! Αγωνιστείτε, λοιπόν, για τον Χριστό και την Ελλάδα μας! Οι Μοναχοί και οι Αγωνιστές της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου μάς δίδουν το παράδειγμα. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους!».
Αμέσως μετά ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός τής «ψυχής» (κατά κοινή ομολογία) της εκδήλωσης, του προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δήμου Βαρβιτσιώτη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Αγαπητό με θέμα «Οι λεβέντες των καλαβρυτινών βουνών».
«Με αισθήματα υπερηφάνειας, τιμής και ευγνωμοσύνης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο σύμβολο της Ελευθερίας μας, το Μέγα Σπήλαιο, για να εορτάσουμε την επέτειο της νίκης των ελληνικών ό-πλων εναντίον του βάρβαρου αφρικανικού κατακτητή, του Ιμπραήμ, και να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον Κλήρο και τους αδούλωτους Έλληνες, τους Κλέφτες! Είναι δε προς τιμήν των δι-οργανωτών, διότι εξακολουθούν να αντέχουν στον… οδοστρωτήρα του άκρατου υλισμού και ευδαιμονισμού που επικρατεί στη ζωή μας, ασχο-λούμενοι με θέματα που αναβαπτίζουν τους Έλληνες σε ευγενή εθνικά ιδεώδη», σημείωσε αρχικά ο ομιλητής. Αναφερθείς στην προσφορά Κλήρου και λαού κατά την Επανάσταση του 1821, ο κ. Αγαπητός χα-ρακτήρισε τους κληρικούς και τους λαϊκούς ως τους πρώτους αντιστα-σιακούς του αγώνα. «Ράσο και φουστανέλα σχεδόν ταυτίστηκαν. Κλήρος και λαός ενωμένοι βάδισαν αδιάσπαστα για να δημιουργήσουν την ελεύθερη Ελλάδα. Κλήρος και Κλέφτες ήταν το προζύμι και η ηγεσία του αγωνισθέντος λαού!», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε με τα εξής λόγια: «Τα μοναστήρια υπήρξαν καταφύγια των αγωνιστών. Υπήρξαν οι κατεξοχήν πνευματικοί χώροι, από τους οποίους ξεπήδησαν φωτεινοί ηγέτες και φλογεροί επαναστάτες. Συγκεκριμένα, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου αποτέλεσε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών. Παρότι δέχθηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε! Οι εχθροί της Ελλάδος γνωρίζουν ότι κάτω από το τιμημένο ράσο κρύβεται η… καρδιά της Χριστιανοσύνης του Γένους των Ελλήνων. Χωρίς το ιερό ράσο θα ήταν αδύνατο να ανατείλει η χαρά της λευτεριάς. Οι Ιερές Μονές ήταν εκείνες που διέσωσαν το ελληνικό στοιχείο και υπεράσπισαν τα θρησκευτικά μας ιδεώδη. Για να υποστηρίξω τα λεγόμενά μου καταφεύγω στη γνώμη ενός τρίτου, που δεν είναι καν Ορθόδοξος. Πρόκειται για τον Άγγλο καθηγητή και υπουργό Γου-ντχάουζ, ο οποίος στο βιβλίο του «Ο πόλεμος της ελληνικής ανεξαρτη-σίας» γράφει πως χωρίς την Εκκλησία οι Έλληνες θα ήταν για πάντα δούλοι».
Ολοκληρώνοντας δε την ομιλία του στην «Κιβωτό της ελληνικής συνέχειας» (όπως χαρακτήρισε την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου), ο κ. Αγαπητός είπε εμφανώς συγκινημένος αλλά και καταχειροκροτούμενος: «Άγιοι Πατέρες της Μονής και Φρούραρχε Νικόλαε Πετιμεζά με τους καπεταναίους και τα παλικάρια σου, σας ευχαριστούμε που σήμερα υπήρξατε η αιτία να αναβαπτισθούμε σε ευγενή εθνικά ιδεώδη!».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετέβησαν στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου ο άψογος «οικοδεσπότης» Αρχι-μανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας και η Μοναστική Κοινότητα προσέφεραν στους επισκέπτες μοναστηριακά κεράσματα.
Ακολούθησε η αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Νωρίτερα ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών, διά του προέδρου του, κ. Αθανασίου Σταματελόπουλου, επέδωσε τιμητικές πλακέτες τόσο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία και την Πατρίδα, όσο και στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερώνυμο για την υποστήριξη των προσπαθειών με σκοπό τη διάσωση της ιστορικής μας ταυτότητας.
Η συγκινητική και καθ’ όλα άψογη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και με χορούς από χορευτικά τμήματα καλαβρυτινών συλλόγων, που κέρδισαν το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.