Ι.Μ. Καστορίας
25 Μαρτίου, 2023

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Μητροπολίτη Καστορίας

Διαδώστε:

Λαμπρά εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική μας Παλιγγενεσία του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς.

Την κυριώνυμη ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Αντί κηρύγματος, αναγνώσθηκε από τον π. Στέφανο Σχοινά η ποιμαντορική εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τη ευσήμω εορτή του Ευαγγελισμού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την επέτειο της Επαναστάσεως, ενώ αμέσως μετά Κλήρος και λαός, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Κατά την δοξολογία τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς και Επίτροπος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού κ. Νικόλαος Αλχασίδης.

Παρόντες στην Δοξολογία ήταν ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήριος Αναγνωστόπουλος, οι Βουλευτές νομού Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Συνταγματάρχης Ιωάννης Σμαλιός, Αστυνόμος Νικόλαος Έξαρχος και Πύραρχος Ιωάννης Αμανατίδης αντιστοίχως, και αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία της πόλης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πλατεία Μακεδονομάχων για την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση των στεφάνων και αμέσως μετά παρακολούθησε την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Καστορίας

Μετά την παρέλαση ο Σεβασμιώτατος προέβη στην εξής δήλωση – ευχή ενώπιον των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης:

«Στην ταυτότητά μας είναι γραμμένο με ανεξίτηλα γράμματα ένα όνομα. Το όνομα της Παναγίας. Και την ταυτότητα αυτήν σφράγισαν οι Ήρωες που μας ελευθέρωσαν, του 1821 και 1912.

Καθώς παρακολουθούσα τα παιδιά μας που παρήλαυναν, τα καμάρωνα, τα ευλογούσα και τους ευχόμουν με πολλές ευχές.

Μία ευχή ήταν να τα σκεπάζει η Παναγιά μας.

Η άλλη ευχή, να καλλιεργήσουν με την βοήθεια των παιδαγωγών τους, όλα τα χαρίσματα και τις αρετές που έχουν -και το κάθε παιδί έχει πολλές αρετές και χαρίσματα- και να θεραπεύουν τα πάθη, που ως επί το πλείστον τους μεταδίδουμε εμείς οι μεγαλύτεροι.

Ακόμη ευχήθηκα να αποκτήσουν την ανιδιοτελή αγάπη, που είναι το νόημα του κόσμου.

Ευχήθηκα ακόμη να έχουν πολλούς πολλούς λόγους να παραμείνουν στον τόπο τους, στην Μακεδονία, στην Καστοριά μας.

Ευχήθηκα για τα παιδιά μας και άλλα πολλά, και πάνω απ᾽ όλα να τα σκεπάζει η Παναγιά.

Και παραφράζοντας τον χαιρετισμό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Θεοτόκο, θα κάνω μια ευχή για την Πατρίδα μας:

Χαίρε ευλογημένη Πατρίδα μας, ο Κύριος και η Παναγιά μετά σου!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!».

Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Αγαπητοί μου αδελφοί και αγαπητά μου παιδιά,

Εορτάζοντες με ευγνωμοσύνη τον Ευαγγελισμό της Κυρίας Θεοτόκου, ψάλλουμε: «Βουλήν προαιώνιον αποκαλύπτων σοι, Κόρη, Γαβριήλ εφέστηκε σε κατασπαζόμενος και φθεγγό­μενος…», το οποίο σημαίνει: «Αποκαλύπτοντάς σου, Κόρη (Παναγία), την προαιώνια βουλή-σχέδιο (του Θεού), έφθασε ο Γαβριήλ (ο Αρχάγγελος) χαιρετώντας σε και λέγοντας…».

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ απεστάλη από τον Θεό προς την Παρθένο Μαρία, για να της μεταφέρει την προαιώνια βουλή, το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο και τον κόσμο, δηλαδή απεστάλη να ευαγγελιστεί την ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Της μετέφερε το μήνυμα ότι με το Άγιο Πνεύμα θα συλλάβει και θα γεννήσει Υιό, ο οποίος θα είναι ο Σωτήρας των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την θεολογία της Εκκλησίας μας, ο Ευαγγε­λισμός, η Σάρκωση του Λόγου, αποτελεί το κέντρο της ιστορίας και τον σκοπό της δημιουργίας του ανθρώπου και του κόσμου. «Η ἐνανθρώπηση τοῦ Υἱοῦ καί Λόγου τοῦ Θεοῦ είναι το προηγούμενο θέλημα τοῦ Θεοῦ, ὁ τελικός σκοπός τῆς δημιουργίας τοῦ ἀνθρώπου».

Υπό το φως της αλήθειας αυτής, ο κόσμος λαμβάνει το νόημά του, και όλα όσα γίνονται σε αυτόν λαμβάνουν το νόημά τους, και τίποτε δεν μένει στην σύγχυση και την απώθηση.

Ακριβέστερη πυξίδα πορείας για την ανθρωπότητα από την αλήθεια ότι ο σκοπός της δημιουργίας είναι η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού και η εξ αυτής υιοθεσία και θέωση του ανθρώπου δεν υπάρχει. Και αυτή είναι η πυξίδα της Εκκλησίας μας και είναι μακάριος κάθε άνθρωπος που την γνωρίζει και την ακολουθεί.

Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ανάμεσα σε άλλους μεγάλους Πατέρες και θεολόγους, παρουσιάζει τα αποτελέ­σματα του Ευαγγε­λισμού στον κάθε άνθρωπο, που ζει εκκλησιαστική ζωή. Αφού αναλύει τις σχετικές αναφορές της Καινής Διαθήκης για τον Νέο Αδάμ, τον Χριστό, γράφει για την ευεργεσία της Ενσάρκωσης του Λόγου:

«Ο Χριστός κατά την ψυχή και το σώμα εχρημάτισε τέλειος άνθρω­πος, όμοιος με εμάς σε όλα, εκτός από την αμαρτία. Και μεταδίδοντας σε μας που πιστεύουμε σε Αυτόν από την θεότητά Του, μας απεργάζεται συγγενείς Του κατά την φύση και ουσία της θεότητάς Του.

Και πρόσεξε, παρακαλώ, το καινό και παρά­δοξο του μυστηρίου. Έλαβε από εμάς ο Θεός Λόγος την σάρκα που δεν είχε κατά την φύση και έγινε άνθρωπος, πράγμα που δεν ήταν. Μεταδίδει σε αυτούς που πιστεύουν σε Αυτόν την θεότητά Του, την οποία κανείς ούτε από τους αγγέλους ούτε από τους ανθρώπους απέκτησε ποτέ. Και γίνονται κατά θέση και κατά χάρη θεοί, πράγμα που δεν ήσαν.

Έτσι τους χαρίζει την εξουσία να γίνουν παιδιά του Θεού, γι᾽ αυτό και έγιναν και έτσι πάντοτε γίνονται και ουδέποτε θα παύσουν να γίνονται (παιδιά του Θεού)».

Οι Έλληνες, όπου γης, από τότε που βαπτίσθηκαν Χριστιανοί, από την εποχή των Αποστόλων, του Αποστόλου Παύλου, του Αποστό­λου Ανδρέα, του Αποστόλου Λουκά, του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, των Αποστολικών Πατέρων, του Μεγάλου Αθανα­σίου, των Καππαδοκών Πατέρων, γνωρίζουν πολύ καλά, βιωμα­τικά και εμπειρικά, τις μεγάλες αυτές αλήθειες, αφού πλειάδα Αγίων έχουν γευθεί των δωρεών του Ευαγγελισμού, των καρπών της Ενσάρκωσης του Λόγου.

Η Ρωμηοσύνη ανέδειξε αμέτρητα παιδιά του Θεού, που αναζήτησαν και έλαβαν τα αγαθά του Ευαγγελισμού, έλαβαν την υιοθεσία και την «αγένητη γέννηση».

Οι πρόγονοί μας, φιλοσοφημένοι και ευσεβείς από την εμφάνισή τους στην ιστορία,ιδίως από τότε που γνώρισαν την υψίστη φιλοσοφία, που είναι η γνώση και η αγάπη του Υιού και Λόγου του Θεού,της Σοφίας του Πατέρα, της Αγια-Σοφιάς, που ενσαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος,γνώριζαν καλώς ποιος είναι ο σκοπός της δημιουργίας μας και ο σκοπός του ανθρώπου.

Μέσα από αυτή την ύψιστη γνώση, βαδίζουμε την ιστορική μας πορεία, με γενναιότητα, αφοβία, σεβασμό, αγάπη, ταπεί­νωση, ελπίδα και καύχηση.

Γι᾽ αυτό και στα νεώτερα χρόνια, οι αγωνιστές του 1821συνέδεσαν την πολυπόθητη πολιτική μας ελευθερία, συνέδεσαν το ευαγγέλιο της ελευθερίας μας, με το κατ᾽ εξοχήν και πρώτο και προαιώνιο Ευαγγέλιο του ανθρωπίνου γένους, το οποίο μετέφερε ως προαιώνια βουλή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Κυρία Θεοτόκο.

Και ο σύνδεσμος αυτός, 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι και παραμένει ακατάλυτος. Και όποιος προσπαθεί να τον διαρρήξει δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην ιστορία μας.

Γιατί ένα στοιχείο της ταυτότητάς μας είναι η αγάπη μας προς την Κυρία Θεοτόκο, την Μητέρα του Χριστού, η οποία είναι και δική μας Μητέρα.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η πυξίδα και της ιστορίας και της μελλοντικής μας πορείας. Χωρίς την ιστορική και θεολογική αυτή πυξίδα, πλανώμαστε ζητώντας διέξοδο σε εναλλασ­σόμενες και αεί αποτυγχάνουσες κοσμοθεωρίες.

Χωρίς την πυξίδα αυτή, «μας αγοράζουν και μας πωλούν», κατά το κοινώς λεγόμενον. Μας αγοράζουν και μας πωλούν οι «έμποροι των Εθνών», που στις ημέρες μας εμπορεύονται τα Έθνη μέσα από τον πολιτιστικό και οικονομικό πόλεμο, σβήνο­ντας και ξαναγρά­φοντας την ιστορία και την θεολογία.

Όμως, έχουμετεράστια εφόδια μέσα από την Ελλη­νική Γραμμα­τεία και την Ελληνική Ιστορία. Και ελπίζου­με στην γενναιότητα των συγχρόνων θεολόγων και ιστορικών, να υπεραπιστούν την θεολογική και ιστορική αλήθεια, με οποιο­δήποτε τίμημα, όπως οι Ήρωες του 1821 υπερασπίστηκαν την ελευθερία μας με οποιοδήποτε τίμημα.

Ο κόσμος προσπαθούσε, προσπαθεί και πάντα θα προσπαθεί να αυτοθεοποιηθεί, να θεοποιήσει τις ικανότητες του ανθρώπου και να γίνει αφ᾽ εαυτού του θεός. Αυτό φαίνεται έντονα στις διάφορες κοσμοθεωρίες, που αρνούνται να πιστέψουν άλλον δημι­ουργό ανώτερο από τον άνθρωπο, αλλά προτείνουν ως δημιουργό του κόσμου διάφορες απρόσωπες ενέργειες, θεούς κατασκευ­ασμένους στα μέτρα του ανθρώπου, άψυχες ύλες, τυ­χαίες εξελίξειςκ.ο.κ. Αυτό αποτελεί μια κατ᾽ εξοχήν αλαζονική στάση του ανθρώπου, που θέτει τον εαυτό του και την σκέψη του πάνω από τον Δημιουργό του και Δημιουργό του κόσμου.

Η Εκκλησία μας μέσα στην ιστορία συνεχίζει να κηρύττει την αλήθεια για το νόημα του κόσμου. Η Εκκλησία μας γεννά και θα γεννά και ποτέ δεν θα παύσει να γεννά παιδιά του Θεού και της Θεοτόκου, κατά Χάριν θεούς, που θεο­ποι­ούνται όχι αφ᾽ εαυτού τους, αλλά με την ενέργεια του Θεού, και είναι παιδιά ελευθερίας,ταπεί­νωσης, αγάπης, πίστης, ελπίδας,σύνεσης, σοφίας, αληθείας, δικαιο­σύνης, αθανασίας.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι και ο Ευαγγελισμός του Γένους των ανθρώπων και είναι ο Ευαγγελισμός του Γένους μας. Είναι Ευαγγελισμός που υπερβαίνει όλες τις ψευδείς, τρομοκρατικές, επιφανειακές, ανόητες ειδήσεις που καλύπτουν σήμερα ως σκοτεινό πέπλο την γη μας. Ο Ευαγγελισμός υπερβαίνει ακόμη και αυτές τις φοβερές ακοέςπολέμων και θανάτων και φανερώνει το νόημα του κόσμου και του ανθρώπου.

Αυτή την προαιώνια Βουλή εύχομαι, αγαπητοί αδελφοί, να έχουμε πάντα, και ως άτομα και ως γένος, σταθερή πυξίδα στην πορεία μας στην ζωή και την ιστορία, με τις ευχές και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Με θερμές πατρικές ευχές και αγάπη

Ο Μητροπολίτης

† Ο Καστορίας Καλλίνικος

Παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός καθώς και η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπική μέθεξη του Ευαγγελισμού από τους πιστούς.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

    

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Διαδώστε: