Ι.Μ. Καστορίας
03 Ιανουαρίου, 2024

Ι.Μ. Καστορίας: Κοπή Βασιλόπιτας για τους φοιτητές και αποφοίτους της Επαρχίας

Διαδώστε:

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, στην Αίθουσα Ταβιθά του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, η κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητρόπολης Καστορίας για τους φοιτητές και αποφοίτους της Επαρχίας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την τελετή της ευλόγησης της Βασιλόπιτας, ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου και δεξίωση.

Σε κάθε ένα από τα 4 φλουριά αντιστοιχούσε το ποσό των 300 ευρώ, ένα βιβλίο του Σεβασμιωτάτου και ένα ημερολόγιο.

Οι Φοιτητές-Φοιτήτριες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου και γέμισαν την Αίθουσα Ταβιθά, που αποδείχθηκε μικρή για την εκδήλωση.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Σχοινάς, υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, καλωσόρισε τους Φοιτητές και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, γιατί μέσα στα πλαίσια του ενδιαφέροντος και της αγάπης του για τους Νέους καθιέρωσε και την εκδήλωση αυτή, που γίνεται αφορμή να γεμίσει η αίθουσα Ταβιθά με νέους ανθρώπους.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος ανέπτυξε το θέμα «Η στοργική οικογενειακή ζωή ενός ήρωα». Ο ήρωας είναι ο Παύλος Μελάς, ο οποίος εκτός από Στρατιωτικός και ήρωας, υπήρξε ένας τρυφερός οικογενειάρχης.

Είπε ο Σεβασμιώτατος ότι επέλεξε το θέμα αυτό, λόγω της κρίσης που παρατηρείται στην οικογενειακή ζωή, που φθάνει μέχρι την βία και τους φόνους. Μια κρίση που είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το παγόβουνο είναι η ψύχρανση της ανιδιοτελούς αγάπης και η έλλειψη αφιερώσεως.

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η κρίση αυτή οφείλεται σε αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών και αρχών, που έγινε εκτός ελέγχου ακόμη και των επιστημών της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής, αλλά κυρίως κάτω από την πίεση των εμπορικών κέντρων παραγωγής ταινιών. Ανέφερε δε τρία τέτοια παραδείγματα, όπως οι φαινομενικά «αθώες» ελληνικές ταινίες που πρόβαλλαν έναν άλλο τρόπο ζωής, οι μετά την κατάργηση των διατάξεων περί προσβολής του δημοσίου αισθήματος ταινίες που εκχυδαίζουν την συζυγική σχέση, και οι πρόσφατες ταινίες που προβάλλουν μια άλλη σχέση συμβίωσης και τεκνοθεσίας που ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί στην Πατρίδα μας.

Στην συνέχεια ανέφερε πολλά χωρία από τις επιστολές του Παύλου Μελά προς την σύζυγό του Ναταλία Μελά, στις οποίες φαίνεται η παιδεία του, η αφιέρωσή του και η στοργική αγάπη του για την σύζυγο και την οικογένειά του.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε λόγους του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την σχέση των συζύγων, ως τις ρίζες της παράδοσης την οποία είχε και ο Παύλος Μελάς.

Διαδώστε: