Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
12 Αυγούστου, 2024

Κέρκυρα: Συνεχίζονται οι εορτασμοί για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος

Διαδώστε:

Συνεχίστηκαν στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ανάμνησης του υπερφυούς θαύματος του Αγίου, με το οποίο διασώθηκε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.

Το απόγευμα της Κυριακής 11 Αυγούστου 2024 τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κοτυαίου κ. Διονυσίου, βοηθού του Μητροπολίτου Ιταλίας, ενώ συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος, ο οποίος επεσήμανε ότι η σωτηρία της νήσου από τους Αγαρηνούς έσωσε ταυτόχρονα και την Ευρώπη από την Οθωμανική κυριαρχία. Οι τότε σωθέντες όμως σήμερα εισάγουν τόσο στην πατρίδα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο, ιδανικά άγνωστα στους λαούς, τα οποία δεν παραμένουν στη σφαίρα μιας πίστης, αλλά γίνονται ιδεολογία και φανατισμός. Δεν πολεμούν την Εκκλησία, ούτε έχουμε διώξεις. Προσπαθούν όμως να υποβιβάσουν την Εκκλησία σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Όμως η Εκκλησία δεν βλέπει τον άνθρωπο μόνο στην υλική του φτώχεια, αλλά θεωρεί φτωχό και κάθε άνθρωπο που δεν έχει Θεό. Άλλοι πάλι παρουσιάζουν την Εκκλησία ως ένα μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, ως ένα λαϊκό πανηγύρι, ως ένα φολκλόρ, ως ένα θέαμα που φέρνει τέρψη αισθητική και όχι πνευματική. Υπάρχει και η τρίτη διαστρέβλωση της Εκκλησίας από τους τότε σωθέντες. Είναι η θρησκευτική αδιαφορία, ιδίως στους νεώτερους. Δεν θέλουν να μας αγγίζει ο Θεός, χωρίς πνευματικότητα. Έτσι, η Εκκλησία γίνεται ένας θρησκευτικός οργανισμός που καλύπτει απλώς θρησκευτικές ανάγκες.

Γιατί όμως ο Άγιος Σπυρίδων εθαυματούργησε; Διότι οι άνθρωποι σ’ αυτόν προσέτρεξαν, λιτάνευσαν, παρακάλεσαν. Στα ιερά τους έσπευσαν και ο Άγιος έστειλε την προστασία του. Δεν είμαστε μία πίστη ανάμεσα σε όλες τις άλλες, διότι στην Εκκλησία υπάρχει η σωτηρία, και από αμαρτωλοί γινόμαστε άγιοι, από άδικοι δίκαιοι, βιώνοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος που μας χαριτώνει. Σήμερα οι Νεοέλληνες καλούμαστε να προστρέξουμε και πάλι στα άγια και στα θέσφατα της φυλής μας και να μην προστρέχουμε σε ξένες δυνάμεις, σε μια εκκοσμικευμένη αντίληψη των πραγμάτων, αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος προέτρεψε να αναζητήσουμε και πάλι τη σωτηρία στην Εκκλησία.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με Ιερά Αγρυπνία και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Δείτε σε επανάληψη την Ιερά Αγρυπνία:

Δείτε σε επανάληψη τo Αρχιερατικό Συλλείτουργο:

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της εορτής του θαύματος της 11ης Αυγούστου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στην Κέρκυρα για την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Μεγαλοπρεπής λιτανεία στην Κέρκυρα για την εορτή του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Διαδώστε: