O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στον ενοριακό Ναό των Αγίων Πάντων στο Νησάκι της Κέρκυρας την ΙΑ’ Κυριακή του Ματθαίου, 20 Αυγούστου 2023.
Την ως άνω ενορία διαποιμαίνει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Μαλάης, πολύτεκνος οικογενειάρχης και Θεολόγος εκπαιδευτικός.
Η ενορία από την ημέρα της χειροτονίας και εγκαταστάσεως του π. Χρήστου, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πνευματικό έργο. Ανακαινίζεται πνευματικά ημέρα τη ημέρα.
Ένα πλήθος ανθρώπων, κυρίως νέοι και οικογενειάρχες, αλλά και λοιποί, είχαν κατακλύσει εν μέσω θέρους τον ιερό ναό, παρά το γεγονός ότι η εποχή αυτή που είναι τουριστική για την Κέρκυρα, απασχολεί τους περισσοτέρους κατοίκους.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή, την οποία ανέλυσε με απλά λόγια και στάθηκε σε τρία σημεία.
Στο πρώτο, έλαβε αφορμή από την μεγαλοσύνη του Κυρίου, που στην ουσία είναι ο Θεός Πατήρ, με την στάση του μεγάλου οφειλέτου απέναντι Του.
Στο σημείο αυτό τόνισε ο Σεβασμιώτατος, πως ενώ δέχθηκε ο μεγάλος οφειλέτης την άφεσιν και την μεγαλοκαρδία του Θεού Πατρός, εντούτοις δεν ήταν ειλικρινής η στάση του, έναντι του Κυρίου Του.
Διότι στην ουσία, υπέκλεψε την μεγαλοκαρδία του Κυρίου, γι αυτό τον λόγο, όταν έγινε αντιληπτή η σκληροκαρδία του οφειλέτου, τότε ο ίδιος ο Κύριος ανεκάλεσε την απόφαση του, λέγοντας ότι θα τον παρέδιδε στους βασανιστές.
Επομένως η σχέση μας με τον Θεό Πατέρα πρέπει να είναι ειλικρινής και όχι υποκριτική, για να ελκύσουμε την χάρη και το έλεος του στην ζωή μας.
Το δεύτερο σημείο, το οποίο υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος είναι η σχέση μας με τους συνανθρώπους μας. Η σκληροκαρδία του μεγάλου οφειλέτου, έπειτα μάλιστα και από την απαλλαγή του μεγάλου χρέους, έναντι του συνδούλου του, ήταν στάση απάνθρωπη και σκληρή, η οποία προκάλεσε και την οργή του μεγάλου Θεού.
Και το τρίτο σημείο, είναι το γεγονός ότι ο Κύριος μας αναλύοντας την ως άνω παραβολή στους μαθητές Του, τους είπε ότι κατα τον αυτό τρόπο, ο ουράνιος πατήρ, εάν διαγνώσει ότι εκ της καρδίας προέρχεται η αίτηση συγχώρησης και συνδιαλλαγής, τότε θα συγκατατεθεί σε αυτό το αίτημα της συγχωρήσεως μας, και της απαλλαγής μας από το χρέος της πτώσεως και της αμαρτίας μας.
Η καρδία είναι το κέντρον που δίδει ζωή στο σώμα και χωρίς την καρδιά δεν μπορεί να υπάρξει ζωή σωματική, άλλο τόσο και η πνευματική καρδιά, που είναι το κέντρο της ανθρώπινης ψυχικής και πνευματικής υπόστασης, εάν δεν είναι υγιής, εάν δεν υπάρχει καθαρότητα και ειλικρίνεια, τότε δεν μπορεί να υπάρχει και ειλικρινής και αληθινή σχέση με τον γεννήτορα και δημιουργό μας, Θεό Πατέρα.
Οι πατέρες της Εκκλησίας, ιδιαίτερα ασχολούνται με την καθαρότητα της καρδιάς, η οποία βεβαίως εξαρτάται από την καθαρότητα του νοός μας, και όλων των πνευματικών αισθήσεων.
Άλλωστε ο προφήτης Δαυίδ στον ψαλμό της Μετανοίας, κάνει ιδιαίτερη μνεία για την απόκτηση της καθαρότητος της καρδίας του.
Στην εποχή την οποία ζούμε, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια μεταβαλλόμενη με ραγδαίους ρυθμούς εποχή, η οποία δεν αναγνωρίζει την αρετή του Θεού ως την κατά φύσιν ζωή μας, αλλά εκθειάζει την παρά φύσιν κατάσταση ως την τελειότητα του συγχρόνου ανθρώπου. Η Αρετή λοιδορείται, η αμαρτία προβάλλεται.
Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει την κόλαση του, την οποία ο ίδιος δημιούργησε ως τον παράδεισο του. Σ’ αυτή λοιπόν την μεταβαλλόμενη εποχή, ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε την ειλικρινή και άδολη σχέση μας. Σχέση πίστεως, αγάπης, υποταγής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του Θεού.
Ιδιαίτερα πρέπει να έχουμε την διάκριση στην σχέση της κοινωνίας μας με τους συνανθρώπους μας, εκ της οποίας σχέσεως κρίνεται και η δική μας σχέση έναντι του Θεού. Και το απαραίτητο, η καθαρότητα της καρδιάς και της ζωής μας, μέσα στον κυκεώνα των πειρασμών και των προκλήσεων της εποχή μας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε στους ενορίτες της περιοχής καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον π. Χρήστο για το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην ενορία του.