Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
25 Δεκεμβρίου, 2022

Παραμονή Χριστουγέννων στην Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Δεκεμβρίου 2022 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Εσπερινός των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Κατ’  αυτόν ομιλητής ήταν ο Πρωτ. Νικόλαος Μοναστηριώτης, Αρχιερατικός επίτροπος πόλεως, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι  με την γέννηση του Χριστού “ο Θεός βρίσκεται ανάμεσά μας, αυτή είναι η έννοια της λέξης Εμμανουήλ. Έκτοτε ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος. Μένουμε σε έναν κόσμο όπου ο Θεός είναι ανάμεσά μας. Η αιωνιότητα έχει ήδη έρθει. Το νόημα, επομένως, της εορτής των Χριστουγέννων το εντοπίζουμε κυρίως μέσα από την προσωπική, εσωτερική ζωή μας και την τοποθέτησή μας απέναντι στα θεία και υπερφυσικά αυτά γεγονότα που γιορτάζουμε τις ημέρες αυτές και όχι από όσα επιφανειακά υποκατάστατα προβάλλει ο κυρίαρχος σημερινός πολιτισμός, ο οποίος δίνει σημασία στα εξωτερικά στοιχεία της εορτής των Χριστουγέννων και όχι στο ίδιο το γεγονός της Γέννησης του Υιού του Θεού. Όλες οι πράγματι όμορφες χριστουγεννιάτικες συνήθειες, αν είναι αυτονομημένες από το πνευματικό βίωμα της γιορτής, τότε μοιάζουν με ένα άλλο είδος αποκριάς. Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, όπως επιτάσσει η σύγχρονη πολιτική ορθότητα. Αποτέλεσμα; Ο άνθρωπος αντί για τη χαρά και την ειρήνη της γιορτής οδηγείται στη θλίψη, γατί αντιμετωπίζει το γεγονός απλώς ως αφορμή να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα. Προσπαθεί μέσα από την εορτή να διεκδικήσει ο καθένας για τον εαυτό του τη δική του ατομική χαρά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί τελικά η γεύση της μοναξιάς. Την χαρά μας όμως “οὐδεὶς αἴρει ἀφ’ ἡμῶν”. Ας έχουμε στο νου μας ότι ο αρχάγγελος όταν ανήγγειλε στην Παρθένο Μαρία τη σύλληψη του Θεανθρώπου, την προσφώνησε με το «χαῖρε».

Παρόμοια φράση χρησιμοποιήθηκε και στους ποιμένες της Βηθλεέμ: «Ἰδοὺ εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαρὰν μεγάλην»· και όταν οι μάγοι είδαν τον αστέρα στον ουρανό, «ἐχάρησαν χαρὰν μεγάλην σφόδρα». Αυτή λοιπόν τη χαρά της έλευσης του Θεού στη γη να κάνουμε και δικό μας βίωμα σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζούμε ως ανθρωπότητα, με τους πολέμους και τις απειλές πολέμων,  ώστε η εορτή των Χριστουγέννων να αποτελέσει ευκαιρία πνευματικής ευφροσύνης και ευγνωμοσύνης για την αγάπη του Θεού, ένα νέο πνευματικό ξεκίνημα, ώστε μαζί με τον Θεάνθρωπο Χριστό που γεννιέται σήμερα, να γεννηθούμε και εμείς άνωθεν –κατά το παράγγελμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού”.

Σε προσφώνησή του προς τους συμμετέχοντες στον Εσπερινό ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε στο αποκεκαλυμμένο μυστήριο της γεννήσεως του Χριστού, για να λάβουμε φως από αυτό. Χρειάστηκε το άκτιστον της θεότητος να συνεργαστεί με το κτιστόν. Γι’  αυτό και ο ιερός υμνογράφος στον πανηγυρικό εσπερινό τα πάντα συνήργησαν ώστε να γεννηθεί ο Χριστός.

Η Παναγία Παρθένος δάνεισε την ανθρώπινη φύση, η γη έδωσε το σπήλαιο, οι άγγελοι τον ύμνο, ο ουρανός τον αστέρα, οι ποιμένες τον θαυμασμό και οι μάγοι τα δώρα. Εμείς ας έχουμε στον νου μας την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία εβίωσε το μυστήριο της σαρκώσεως στο πρόσωπό της. Εάν δεν μπορούμε να βιώσουμε το μυστήριο της ενανθρώπησης, παραμένουμε άγευστοι της γνήσιας χαράς. Γι’  αυτό και οι άνθρωποι αναζητούν τα τεχνητά φώτα, γιατί τους λείπει το μυστικό φως της παρουσίας του Θεού.

Ο Θεός, παρόλα αυτά, μας αγαπά και συνεχίζει να προσφέρεται για μας, για να μας καταστήσει άφθαρτους και αθάνατους κατά χάριν. Ας συμμετάσχουμε όλοι μας στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε την πληρότητα της παρουσίας του Χριστού στην ζωή μας, όπως αυτή βιώνεται στην Εκκλησία, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, δίδοντας τις ευχές του προς τον λαό της τοπικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Μουράγια,  ο Μητροπολίτης Κερκύρας άκουσε τα κάλαντα και επίκαιρους εορταστικούς ύμνους από τα τμήματα της Χορωδίας Κερκύρας και από τις  Φιλαρμονικές της πόλης την «Παλαιά», την «Καποδίστριας» και την «Μάντζαρος».

 

Διαδώστε: