Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων
02 Απριλίου, 2019

“Το σταυροδρόμι των ηρώων – Κέρκυρα 1716”

Διαδώστε:

Στα πλαίσια της πέμπτης συνάντησης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Ι.Μ. Κερκύρας για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Απριλίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο η παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού Κερκυραίου συγγραφέα και λογοτέχνη Νίκου Παργινού με τίτλο : “Το σταυροδρόμι των ηρώων”.

Στην εκδήλωση έγινε συζήτηση για τους ήρωες και τους ηγέτες στους καιρούς μας, με αφορμή το γεγονός της πολιορκίας της Κέρκυρας το 1716, η οποία αντιμετωπίστηκε, πέρα από τον αγώνα των ανθρώπων, με την δύναμη και την θαυματουργική επέμβαση του Προστάτου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνος. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας, ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Θύμης, θεολόγος – ιστορικός και Γραμματέας της Ι.Μ. Κερκύρας.

Κατά την εκδήλωση αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός κα Μαριέττα Σαββανή.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος αφού συνεχάρη τον συγγραφέα για το αξιολογότατο μυθιστόρημά του, υπογγράμμισε ότι πραγματικά η Κέρκυρα είναι σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο βιβλίο δεν είναι απλά ιστορικά, αλλά διανθισμένα και με το λογοτεχνικό χάρισμα που έχει προικίσει ο Θεός τον συγγραφέα. Ατυχέστατα ακόμα και αυτό θαύμα του Αγίου μας, μερίδα ανθρώπων το απαξιώνει. Για την συντριπτική πλειοψηφία όμως των Κερκυραίων ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο πατέρας τους. Σε εκείνον προστρέχουν και με ευγνωμοσύνη τον ευχαριστούν, δοξάζοντας τον Τριαδικό Θεό. Οι ευεργεσίες του Αγίου είναι καθημερινές. Εμείς μπορεί στην αρχή να μην τις αντιλαμβανόμαστε, αλλά η αλληλουχία των γεγονότων στην συνέχεια, μαρτυρά ξεκάθαρα την επέμβαση του Ιερού Σπυρίδωνος.


Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στον συγγραφέα Κύριος ο Θεός να ευλογεί τόσο εκείνον, όσο και την οικογένειά του, δια πρεσβειών του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στην τοποθέτησή του ο συγγραφέας κ. Παργινός επεσήμανε ότι σε καιρούς, όπου απαξιώνουμε την ιστορία μας, την παράδοσή μας και την ταυτότητά μας, χρειάζεται να εντρυφήσουμε σε αυτά, κυρίως για να έχουμε τις βάσεις με τις οποίες θα πορευθούμε στο αύριο. Σε καιρούς που η διαφορετικότητα ταυτίζεται με την κατάργηση όλων των παραδόσεών μας και της συλλογικής μας ταυτότητας, εμείς δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα βεβαίως και χρειάζεται να υπάρχει, αλλά με επίγνωση ταυτόχρονα της ταυτότητάς μας. Ήρωας είναι αυτός που νικά τον ίδιο του τον εαυτό, ενώ ηγέτης είναι εκείνος που βλέπει το μέλλον και εμπνέει τους ανθρώπους να πάνε μπροστά, να κάνουν το βήμα που ίσως ούτε και οι ίδιοι θα διανοούνταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν. Αυτό επιτυγχάνεται στο μυθιστόρημα, μέσα από την παρουσία ενός σπουδαίου προσώπου του Ιωάννη Ματθία Σχολεμβούργου, Σαξονικής καταγωγής στρατάρχη, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων που υπερασπίζονταν την Κέρκυρα και ουσιαστικά ήταν αυτός που ενέπνευσε τους ανθρώπους να αγωνιστούν, ώστε το νησί να μην υποκύψει στους Τ ούρκους, γεγονός που θα άλλαζε και την ιστορία της Ευρώπης. Βεβαίως ο Σχολεμβούργος δεν θα τα κατάφερνε αν δεν παρενέβαινε ο Άγιος Σπυρίδων που είναι η ζωντανή παράδοση στο νησί των Φαιάκων. Αμέσως μετά την λύση της πολιορκίας, η οποία έγινε μετά από μια τρομερή καταιγίδα και κυρίως μέσα από τον φόβο των Τούρκων, που αισθάνθηκαν τον Άγιο να τους πολεμάει, είχε ως αποτέλεσμα να διακόψουν άρον άρον τις επιθετικές τους ενέργειες. Το γεγονός αυτό συνέπεσε με την νίκη στο Πετροβαράντιν των συμμαχικών δυνάμεων, υπό τον Ευγένιο της Σαβοϊας, σε άλλη τουρκική επίθεση. Ο Σχολεμβούργος ένας Προτεστάντης στο θρήσκευμα, τίμησε και προσκύνησε το Ιερό Σκήνωμα, δείχνοντας ότι αυτός που έχει επίγνωση και των ορίων του και των δυνατοτήτων του ξέρει να σέβεται την πίστη ενός λαού.
Στην εισήγησή του ο π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι αξίζει τον κόπο να μελετώνται τέτοια πονήματα, τα οποία ενώνουν την λογοτεχνία με την ιστορία, σε καιρούς που η ιστορία απαξιώνεται και η λογοτεχνία δεν είναι στις προτεραιότητες της κοινωνίας μας, όπως και γενικότερα η μελέτη των βιβλίων σήμερα. Ηγέτης και ήρωας είναι αυτός που νικά τον φόβο του θανάτου, γιατί αυτό είναι το κλειδί, η αυταπάρνηση και η υπέρβαση του θανάτου. Δεν είναι μόνο οι πρωταγωνιστές που γράφουν ιστορία, αλλά και τα πρόσωπα, η συλλογικότητα, που τους συμπαρίσταται και όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το μυθιστόρημα έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο ώστε να νικήσει ο τόπος τους εχθρούς. Αυτό το οποίο χρειάζεται στους καιρούς μας είναι να μπορέσουμε να αφυπνηστούμε, να αναζητήσουμε ηγεσίες και να φύγουμε από την επανάπαυσή μας. Η παρουσία του Νίκου Παργινού και το συγγραφικό του ταλέντο, αναδεικνύει θέματα ιστορικά που έχουν να κάνουν με την Κέρκυρα, δείχνει ότι ο συγγραφέας συμβάλλει στον πολιτισμό του νησιού, όπως επίσης στην διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που είναι αναντήρητα πολύ ελπιδοφόρο στους καιρούς μας.
Εν συνεχεία ο κ. Θύμης στην ομιλία του επεσήμανε, μέσα από πλήθος πρωτογενών ιστορικών πηγών, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716, όπως επίσης και το γεγονός ότι μετά την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, στις οποίες συμμετείχαν πολλοί Κερκυραίοι, δείχνοντας ότι ο τόπος έχει δυνάμεις. Ακόμη η πολιορκία αυτή γέννησε τον λαϊκό θρύλο, απ’όπου ξεπρόβαλαν πρόσωπα όπως ο Νικολό Πιέρρης και η Ναζλί, που ενέπνευσαν και συγγραφείς, δείχνοντας ότι ένας λαός δεν μένει μονάχα στην καθεαυτή ιστορία, αλλά η παράδοσή του συνδέεται με θρύλους και πρόσωπα, τα οποία αποτυπώνουν το μεγαλείο των γεγονότων. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για ιστορία, αγνοώντας το λαϊκό αίσθημα και την παράδοση.
Χαιρετισμό στη εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας Νικολούζος, ο οποίος υπογράμμισε την άριστη συνεργασία που είχε ο Δήμος, τόσο με την Ιερά Μητρόπολη, όσο και με άλλους φορείς του νησιού, σε σειρά εκδηλώσεων το 2016 επί τη συμπληρώσει 300 ετών από την πολιορκία της Κέρκυρας και την θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ακόμη ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι ο Νίκος Παργινός, άριστος συνεργάτης του Δήμου Κέκρυρας, με το νεοεκδοθέν μυθιστόρημά του έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό σε ότι αφορά την λογοτεχνική και ιστορική πλευρά των γεγονότων του καλοκαιριού του 1716.
Τέλος να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Κερκύρας και αντιπρόεδρος της Ενώσεως.

Διαδώστε: