Το βιβλιοπωλείο «Εσπερία» της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, στα πλαίσια των μηνιαίων Συνάξεων που οργανώνει με στόχο και σκοπό την στήριξη της οικογένειας ως πρωτογενές κύτταρο της κοινωνίας και της ζωής, διοργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή τον Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιο Σχοινά, Προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Φιλοπάππου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Οικογένεια ως σχολείο αγάπης και ταπείνωσης».
Ο ομιλητής με λόγο απλό, κατανοητό, μεστό και ουσιαστικό, χρησιμοποιώντας παραδείγματα εκ των πατέρων της Εκκλησίας, αλλά και της καθημερινότητας της ζωής, αναφέρθηκε εις τις οικογενειακές σχέσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο Χριστός είναι το Πρόσωπο εκείνο που ιεροποιεί την σχέση άνδρα και γυναίκας και γίνεται τρόπος σωτηρίας. Όσο πλησιάζει το ανδρόγυνο προς τον Χριστό, τόσο αυξάνει η μεταξύ του αγάπη. Μια αγάπη που έχει στοιχεία αιωνιότητας. Το άλλο πρόσωπο δεν είναι για μένα βιολογική ανάγκη, αλλά πνευματική και ψυχική. Ο άνθρωπος αγαπά ως δώρο αυτόν που είναι δίπλα του. Στον εν Χριστώ γάμο το ανδρόγυνο αγωνίζεται για την Βασιλεία του Θεού και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με κάθε άλλου είδους συνύπαρξη των καιρών μας. Συνύπαρξη που δεν μπορεί να αντέξει στους κλυδωνισμούς της ζωής καθώς δεν στηρίζεται στην ταπείνωση και την αγάπη.», κατέληξε ο εκλεκτός ομιλητής.
Ακολούθησε, επί μακρόν, εποικοδομητική συζήτηση με το ακροατήριο, καθώς αρκετά νέα ανδρόγυνα που μετείχαν ένιωσαν την ανάγκη να καταθέσουν τον δικό τους προβληματισμό και αγωνίες.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τον προικισμένο ομιλητή, ο οποίος είχε την καλοσύνη να επισκεφθεί και την άλλη Επαρχία της Μητροπόλεως, το Σέλινο, όπου στην Παλαιόχωρα το εσπέρας της επόμενης ημέρας συναντήθηκε και συζήτησε με νέα ανδρόγυνα του τόπου. Ο φιλοξενών Ιεράρχης ανέφερε:
«Όπως σημείωσε ο αγαπητός σε όλους μας π. Γεώργιος κερδισμένος είναι όποιος πει πρώτος συγγνώμη. Το μεγάλο πρόβλημα των καιρών μας τόσο στις ενδοοικογενειακές όσο και στις καθημερινές μας επικοινωνίες και σχέσεις είναι ότι, δυστυχώς, θύματα και θύτες όλοι μας του εγωκεντρικού πολιτισμού μας, θεωρούμε την εκζήτηση της συγγνώμης όχι ως λύτρωση, αρετή και ελευθερία, αλλά ως αδυναμία και αστοχία», κατέληξε ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος.
Την ιδιαίτερη και περιεκτική αυτή εκδήλωση συντόνισε η κα. Αικατερίνη Καρκαλά-Ζορμπά, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία με τον συντονισμό της και τις εύστοχες παρεμβάσεις της συνέβαλλε έμπρακτα εις την επιτυχή της έκβαση.