Το αδιαχώρητο από την πολυπληθή προσέλευση δημιουργήθηκε στον Κινηματογράφο «ΜΑΡΟΥΛΑ» στη Μύρινα, όπου πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση, με την τελευταία στο έτος επετειακή πολιτιστική μουσικοχορευτική βραδιά και δρώμενα, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με τον Χορευτικό Όμιλο Λήμνου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».
Η Βυζαντινή χορωδία της Μητρόπολης με επιλεγμένους μουσικοδιδασκάλους και Ψάλτες του νησιού απέδωσε, το βράδυ της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου 2022, με επιτυχία επίκαιρους ύμνους της Δεσποτικής εορτής, ενώ ο χορευτικός Όμιλος «Ήφαιστος», με τα μουσικά σχήματα των παιδικών τμημάτων και των ενηλίκων, θύμισε με τραγούδια και δρώμενα με παραδοσιακές ενδυμασίες, αλήθειες της Μικρασιατικής ζωής και του πολιτισμού, κατορθώνοντας να ενθουσιάσουν το κοινό, το οποίο πηγαία και αδιάκοπα χειροκροτούσε.
Ο πρόεδρος του Χ.Ο.Λ. κ. Πέτρος Παπούλκας καλωσόρισε τους επισήμους και ευχαριστώντας τον υπεύθυνο του Δήμου για την παραχώρηση της αίθουσας, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της εκδηλώσεως, ενώ η συζυγός του Αδαμαντία έκανε λεπτομερείς αναφορές στο πρόγραμμα της βραδιάς, εστιάζοντας στα ουσιαστικά μηνύματα, που η εκδήλωση στοχεύει να μεταδώσει τις άγιες αυτές ημέρες.
Ευχαρίστησε με συγκινητικά και πληθωρικά λόγια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο για την συνεχή στήριξη, την πρόθυμη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής μας Εκκλησίας σε κάθε πολιτιστική και κοινωνική προσπάθεια, σαν κι αυτή μέσα από την οποία συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
Μετά την δίωρη ολοκλήρωση του μουσικοχορευτικού προγράμματος, του οποίου αποκορύφωμα ήταν ο χορός των πολύ μικρών παιδιών, κλήθηκε στο βήμα ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, για να απευθύνει εόρτιο μήνυμα και να κλείσει την εκδήλωση.
Ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος διευκρίνισε την ουσιώδη διαφορά της διασκεδάσεως από την ψυχαγωγία «που ζήσαμε απόψε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τα παιδιά, τους χορευτές, τα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας και κυρίως το λαό της νήσου μας για την αθρόα ανταπόκρισή του στο εόρτιο κάλεσμα.
Αναφέρθηκε επίσης στην αιτία που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο έτος, που λήγει, εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, με σκοπό να ομολογούμε τα θλιβερά γεγονότα διασώζοντας την αλήθεια, η οποία βάναυσα και σκόπιμα αποσιωπείται, και ακόμα χειρότερα διαστρεβλώνεται.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε, να μην εξαντλήσουμε τους εορτασμούς με επιφανειακές εκδηλώσεις και ολοκλήρωσε τις σκέψεις και τις ευχές του, με αναφορά στα ουσιαστικότερα μηνύματα για τον άνθρωπο και την αξία του, που προσφέρει η προσδοκώμενη εορτή.
Ο σταύλος που γεννήθηκε ο Χριστός, είπε, συνεχίζει να είναι ο βρώμικος χώρος της ανθρώπινης κοινωνίας, στον οποίο ο Θεός, όπως φαίνεται, προτιμά να «γεννιέται» για να τον καθαρίζει και να τον εξαγιάζει. Έτσι, η Γέννηση του Χριστού δεν παραπέμπει σε ένα ιστορικό γεγονός, που απλώς θυμόμαστε και θυμίζουμε, αλλά σε μια δυνατότητα, που επαναλαμβανόμενα μας παρέχεται, για να βλέπουμε τον Χριστό να ξαναγεννιέται στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, όταν μέσα από το σταύλο της ζωής του αναγιεννιέται.