Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου
15 Απριλίου, 2023

Μήνυμα Μητροπολίτη Λαρίσης για το Πάσχα – «Ειρηνεύστε, ηρεμήστε, ησυχάστε»

Διαδώστε:

 Εμφανίζεται Αναστημένος ο Χριστός και η πρώτη του λέξη είναι «ειρηνεύστε, ηρεμήστε, ησυχάστε». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την Ανάσταση του Κυρίου και το Πάσχα 2023 ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

“Φέτος κι εμείς είμαστε σε παρόμοια θέση με εκείνη των Μαθητών. Ο θάνατος μας έδειξε το πιο φρικτό του πρόσωπο κι η τραγικότητα αυτή ήλθε να πολλαπλασιάσει την σύγχυση και την θλίψη από την καθημερινότητα της ζωής και τα προσωπικά μας ζητήματα. Πώς βγαίνουμε από αυτήν την κατάσταση; Ακούγοντας τον Χριστό να λέει και σε εμάς «Ειρήνη υμίν»! Ειρηνεύστε, ηρεμήστε, ησυχάστε. Ώστε με καθαρό μυαλό να προχωρήσουμε τις ζωές μας!”, υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης

Προς
Τον Ιερό Κλήρο καί τόν
Εὐσεβῆ Λαό τῆς καθ’ ημάς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ἀγαπητοί μου,

Αν και γιορτάζουμε Ανάσταση, τείνουμε να χάνουμε το θριαμβικό μήνυμα των γεγονότων που την αποτέλεσαν, καθώς μένουμε προσκολλημένοι στα τετριμμένα δικά μας, στην καθημερινότητά μας, στα προβλήματά μας… Ας θυμηθούμε τι έγινε τότε. Πολύ πρωί της Κυριακής πάνε οι Μυροφόρες στον τάφο για να αλείψουν με αρώματα το Σώμα του Ιησού. Όταν φθάνουν εκεί βλέπουν «τον λίθον αποκεκυλισμένον από του μνημείου» και δύο Αγγέλους να τις ρωτάνε «Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών;»[1]. Φεύγουν ταραγμένες και ψάχνουν τους Μαθητές για να τους πούν όλα όσα είδαν. Από τους Μαθητές μόλις τα ακούν τρέχουν ο Πέτρος κι ο Ιωάννης στο μνημείο, το βρίσκουν άδειο και τους νεκρικούς επιδέσμους τακτοποιημένους σε μια γωνιά[2]. Φεύγουν γεμάτοι απορίες. Δυό άλλοι Μαθητές πορεύονται εκείνην την ημέρα προς Εμμαούς. Συναντούν έναν ξένο με τον οποίον ανοίγουν συζήτηση για τα περί Ιησού του Ναζωραίου. Μιλούν με πόνο κι ο άγνωστος ξένος αρχίζει να τους ερμηνεύει τις Γραφές και να τους παίρνει τον πόνο. Από τον τρόπο που έκοψε το ψωμί στο τραπέζι αναγνωρίζουν τον Χριστό, ο οποίος αμέσως μετά γίνεται άφαντος, λέγοντάς τους πρώτα ότι είναι «βραδείς τη καρδία»[3].

Τι συμβαίνει μετά; Οι ταραγμένοι από όλα αυτά τα δυσερμήνευτα Μαθητές, μαζεύονται στο γνωστό υπερώο των Ιεροσολύμων, όντας επιπλέον φοβισμένοι για τυχόν διώξεις εκ μέρους των Ιουδαίων, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Και τότε «ήλθεν ο Ιησούς»! Το διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Εσπερινού της Αγάπης: «Ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια των σαββάτων, και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν οι μαθηταί συνηγμένοι διά τον φόβον των Ιουδαίων, ήλθεν ο Ιησούς και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοίς, ειρήνη υμίν»[4]! Εμφανίζεται Αναστημένος ο Χριστός και η πρώτη του λέξη είναι «ειρηνεύστε, ηρεμήστε, ησυχάστε»! Γιατί; Γιατί αλλοιώς δεν θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τι συνέβη, ώστε να το βιώσουν και να το χαρούν!

Φέτος κι εμείς είμαστε σε παρόμοια θέση με εκείνη των Μαθητών. Ο θάνατος μας έδειξε το πιο φρικτό του πρόσωπο κι η τραγικότητα αυτή ήλθε να πολλαπλασιάσει την σύγχυση και την θλίψη από την καθημερινότητα της ζωής και τα προσωπικά μας ζητήματα. Πώς βγαίνουμε από αυτήν την κατάσταση; Ακούγοντας τον Χριστό να λέει και σε εμάς «Ειρήνη υμίν»! Ειρηνεύστε, ηρεμήστε, ησυχάστε. Ώστε με καθαρό μυαλό να προχωρήσουμε τις ζωές μας! Με καθαρή καρδιά να χαρούμε! Και βιώνοντας την Ανάσταση να διαπιστώσουμε ότι τελικά πάντα η ζωή νικά τον θάνατο, πάντα η χαρά νικά την θλίψη, πάντα η ελπίδα κυριαρχεί και ανασταίνει τον άνθρωπο.

Με αναστάσιμους ασπασμούς.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ὁ Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἱερώνυμος

[1] Λουκ. κδ´, 2-5.
[2] Ἰωάν. κ´,7.
[3] Λουκ. κδ´, 13-35.
[4] Ἰωάν. κ´, 19.

Διαδώστε: