Η Αγία Κυριακή στο Νυδρί και ο αρχαιολόγος Βίλχελμ Νταίρπφελντ
Πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, το ξωκλήσι της Αγιά Κυριακής, που είναι χτισμένο στην είσοδο του κόλπου του Βλυχού, απέναντι από το Νυδρί Λευκάδος.
Χθες, το απόγευμα, τελέστηκε ο καθιερωμένος πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, παρουσία πλήθους πιστών που έφτασαν οι περισσότεροι με καΐκια και εκδρομικά πλοία από το Νυδρί, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που αρχίζει από το Γένι και οδηγεί στο εκκλησάκι. Το εισιτήριο στα καραβάκια ήταν 2 ευρώ με επιστροφή.
Το εκκλησάκι της Αγιά Κυριακής χτίστηκε το 1906, σύμφωνα με μια εντοιχισμένη πλάκα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται μια μικρή σπηλιά μέσα στο βράχο που είναι προσβάσιμη με σκάλα. Με την ευκαιρία της πανήγυρης του ναϋδρίου διοργανώνεται κάθε χρόνο παραδοσιακό πανηγύρι στο Βλυχό.
Η Αγιά Κυριακή είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μεγάλο Γερμανό αρχαιολόγο Βίλχελμ Νταίρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld), ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σε ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Λευκάδας και πρωτίστως στον κάμπο του Νυδριού, για να στηρίξει με ευρήματα τη θεωρία που είχε διατυπώσει, βασιζόμενος στην ομηρική, κυρίως, γεωγραφία, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι το σημερινό νησί της Λευκάδας.
Ο Νταίρπφελντ έμεινε για ένα διάστημα σε ένα λυόμενο σπίτι, που το είχε στήσει στο λόφο πάνω από το εκκλησάκι της Αγιά Κυριακής. Εδώ βρισκόταν αρχικά και το Μουσείο με τα ευρήματα των ανασκαφών του. Το σπίτι τού το είχε δωρήσει ο αυτοκράτορας της Γερμανίας, Γουλιέλμος Β’, που ήταν μέντοράς του και υποστηρικτής της θεωρίας του.
Το λυόμενο σπίτι του Dörpfeld, δωρεά του αυτοκράτορα της Γερμανίας, στην Αγία Κυριακή
Σε κοντινή απόσταση, στα δεξιά του μονοπατιού που οδηγεί στο Γένι, σε ένα ίσωμα πάνω από την θάλασσα με θέα προς το Νυδρί και τον κόλπο του Βλυχού, βρίσκεται επίσης ο τάφος του Νταίρπφελντ, ο οποίος θάφτηκε, κατόπιν επιθυμίας του, το 1940 στο σημείο αυτό.
Ο τάφος του Dörpfeld στην Αγία Κυριακή
Όταν ο Νταίρπφελντ έφτασε στις αρχές του περασμένου αιώνα στη Λευκάδα ήταν ήδη ένας καταξιωμένος αρχαιολόγος. Με ανασκαφικό έργο στην αρχαία Ολυμπία, δίπλα στον Ερνστ Κούρτιους, στην Τροία και την Τύρινθα μαζί με τον Ερρίκο Σλήμαν, στην Πέργαμο μαζί με τον Αλεξάντερ Κόντσε, στην Ακρόπολη των Αθηνών, και αλλού. Είχε την αμέριστη στήριξη του αυτοκράτορα της Γερμανίας και βασιλιά της Πρωσίας Γουλιέλμου Β’, ο οποίος ενθουσιασμένος από τη νεοπαρουσιασθείσα τότε θεωρία του Νταίρπφελντ για την Ομηρική Ιθάκη τον επισκέφτηκε τον Απρίλη του 1908 στη Λευκάδα, μαζί με την σύζυγό του αυτοκράτειρα Αυγούστα-Βικτώρια, με την επιβλητική αυτοκρατορική θαλαμηπόλο “Χοεντζόλλερν”, για να δει από κοντά τα αποτελέσματα των ανασκαφών του. (Δες εδώ: Λευκάς: Εντυπώσεις από την διέλευσιν του Κάιζερ – 23 Απρίλη 1908). Ο αυτοκράτορας τον είχε βοηθήσει και πιο μπροστά στις ανασκαφές της Τροίας.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.