Στο όμορφο Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στο λόφο Γυριστά του Γυθείου, όπου εκκλησιάστηκε πολύς κόσμος, μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ και τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.
“Θρησκεία και Επιστήμη δεν συγκρούονται. Δεν αντιμάχονται. Συνεργάζονται και η κάθε μία γνωρίζει τα όριά της. Άλλο θέμα τα ενδοκοσμικά και άλλο τα υπέρ τον κόσμον τούτον, τα πνευματικά ζητήματα. Και η Εκκλησία καταφάσκει την επιστημονική πρόοδο και χαίρεται όταν τα επιτεύγματά της τίθενται για το καλό του ανθρώπου”, είπε χθες στο θείο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.
Το θείο κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου:
«Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, που εορτάζουμε σήμερα είχαν καταγωγή από την Ρώμη και έζησαν τον 3ο αιώνα. Μετήρχοντο την ιατρική επιστήμη και θεράπευσαν από τις αρρώστιες πολλούς ανθρώπους αλλά ακόμη και ζώα. Δεν λάμβαναν χρήματα ως αμοιβή. Ήσαν ανάργυροι. Έλεγαν όμως στους θεραπευθέντες να πιστέψουν στη χριστιανική διδασκαλία.
Μαρτύρησαν δε και οι δύο για τον Χριστό. Ονομάσθηκαν μάλιστα θαυματουργοί γιατί και μετά το μαρτυρικό τέλος τους έκαμναν πολλά θαύματα σε ασθενείς. Στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους υπάρχει θαυμάσια τοιχογραφία τους, έργο του Πανσελήνου του 14ου αιώνα.
Οι άγιοι αυτοί μας δείχνουν και την αξία της συναλληλίας θρησκείας και επιστήμης. Ήσαν ιατροί αλλά αυτό, δεν τους εμπόδιζε να είναι και πιστοί χριστιανοί. Αυτό είναι ένα ωραίο ιδανικό. Επιστήμονας σωστός και χριστιανός ευσυνείδητος. Ένας άριστος συνδυασμός.
Γνωρίζει ένας σοβαρός επιστήμονας ότι πέρα από την έρευνα και την εφαρμογή της επιστήμης του υπάρχει ένας άλλος κόσμος, αυτός του επέκεινα, της μεταφυσικής, της πνευματικής διάστασης. Ωραία το διατύπωσε ο Pasteur ότι «η επιστήμη δεν έχει Θεό, οι επιστήμονες έχουν». Και στη χριστιανική σκέψη και παράδοση, μέσα στο Ευαγγέλιο υπάρχει μία αφθονία στοιχείων για ν’ ανακαλύψει αυτόν τον άλλο κόσμο.
Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και σήμερα πολλοί επιστήμονες που προχώρησαν σ’ αυτή την ανακάλυψη. Ιατροί, φυσικοί, χημικοί, αστρονόμοι, νομικοί, φιλόσοφοι, ιστορικοί, οικονομολόγοι, μηχανολόγοι, βιολόγοι ομολογούν την χριστιανική τους ιδιότητα και το επάγγελμά τους καθίσταται αποστολή και διακονία στον συνάνθρωπο.
Έτσι, η επιστημονική έρευνα και πρακτική δεν εμποδίζει την χριστιανική βιοτή.
Θρησκεία και Επιστήμη δεν συγκρούονται. Δεν αντιμάχονται. Συνεργάζονται και η κάθε μία γνωρίζει τα όριά της. Άλλο θέμα τα ενδοκοσμικά και άλλο τα υπέρ τον κόσμον τούτον, τα πνευματικά ζητήματα. Και η Εκκλησία καταφάσκει την επιστημονική πρόοδο και χαίρεται όταν τα επιτεύγματά της τίθενται για το καλό του ανθρώπου.
Ειδικότερα, ο Χριστιανισμός, όπου ορθά εφηρμόσθη, εξύψωσε τον άνθρωπο και απέδειξε ότι ο ορθολογισμός δεν είναι πανάκεια για την επίλυση των ανθρωπίνων προβλημάτων. Το μέγα μυστήριο του Θεού και του ανθρώπου δεν κατανοείται με τον ορθό και άθεο λόγο. Η ανάγκη της θρησκείας τυγχάνει ανεκρίζωτη από το είναι του κάθε ανθρώπου. Και ιδιαίτερα η θρησκεία είναι πολλαπλώς ωφέλιμη στον επιστήμονα. Κατ’ ακολουθίαν, το «ποιος» και το «γιατί» για τον άνθρωπο θα το πεί η θρησκεία, η χριστιανική διδασκαλία, το «πως» και το «τι» θα το ερευνήσει και διαγράψει η επιστήμη».
Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ