Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών για τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέδωσε το μήνυμά του.
“Είναι διαπιστωμένο, πως δεν έχουμε ψάλτες και ψάλτριες σε πολλές από τις ενορίες μας. Όμως, ας αναρωτηθούμε όλοι: Έχουμε προσπαθήσει, ο καθένας από εμάς να βγάλουμε ψάλτες μέσα από τους ενορίτες μας, μέσα από τις οικογένειές μας, να προσφερθούμε οι ίδιοι να μάθουμε να ψάλλουμε τον Θεό μας; Με αυτό τον τρόπο, σε αυτούς τους δύσκολους και περίεργους καιρούς, καταθέτουμε την δική μας μαρτυρία και ομολογία βιώνοντας τη λειτουργική ζωή της ορθοδόξου εκκλησίας“, είπε μεταξύ άλλων.
Οι εγγραφές ξεκίνησαν τη Δευτέρα, θα γίνουν και αύριο, και στη συνέχεια θα διαρκέσουν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους στο Πνευματικό Κέντρο Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Γυθείου.
Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Μάνης:
Αγαπητοί Χριστιανοί, της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,
Χαίρετε εν Κυρίω!
Στην εποχή μας, όπου τα ψαλτήρια, σχεδόν κάθε ενορίας, στην ιερά μας Μητρόπολη, κινδυνεύουν από την ερήμωση και την εγκατάλειψη, έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ώστε η Βυζαντινή μουσική, «η μουσική των Αγγέλων» κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, να διδαχθεί σε όσες και όσους έχουν τον πόθο της μάθησης της Ψαλτικής Τέχνης, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Να διαδοθεί από ανθρώπους που αγαπούν την ελληνορθόδοξη μουσική παράδοση και που –εις πείσμα των καιρών μας– επιθυμούν να καταστούν συνεχιστές της. Στην πόλη μας, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν αρκετές όμορφες δράσεις. Η κάθε μία δεν αναιρεί, ούτε επισκιάζει την άλλη· αντιθέτως, προάγεται πολιτισμός.
Σκεφτείτε, όμως, μία τέχνη η οποία συνδέει τη γη με τον ουρανό, τον άνθρωπο με τον Θεό, και ξεκουράζει και την ψυχή και το σώμα: αυτή είναι η θεάρεστη τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, που μας δίνει την ευκαιρία να ψάλλουμε και να τραγουδούμε τον Θεό μας και τους Αγίους του.
Καθένας από εμάς έχει ένα όνομα, αυτό το οποίο έλαβε στην βάπτισή του, και είναι μοναδικό για όλη του την ζωή· σκεφτείτε, πως θα μπορούμε να ευχαριστήσουμε αυτόν τον Άγιο που φέρουμε το όνομά του, καθώς να μάθουμε και τον βίο του· ο πιο σύντομος και όμορφος τρόπος είναι να μάθουμε να ψάλλουμε το τροπάριό του, δηλαδή, ένα σύντομο ύμνο ο οποίος μας περιγράφει τη ζωή του και τα θαύματά του!
Είναι διαπιστωμένο, πως δεν έχουμε ψάλτες και ψάλτριες σε πολλές από τις ενορίες μας. Όμως, ας αναρωτηθούμε όλοι: Έχουμε προσπαθήσει, ο καθένας από εμάς να βγάλουμε ψάλτες μέσα από τους ενορίτες μας, μέσα από τις οικογένειές μας, να προσφερθούμε οι ίδιοι να μάθουμε να ψάλλουμε τον Θεό μας; Με αυτό τον τρόπο, σε αυτούς τους δύσκολους και περίεργους καιρούς, καταθέτουμε την δική μας μαρτυρία και ομολογία βιώνοντας τη λειτουργική ζωή της ορθοδόξου εκκλησίας.
Η Μητρόπολη μας που εδρεύει σε αυτή την ωραία πόλη, το Γύθειο, σας θέλει, όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους, να γεμίσετε τις εκκλησίες με τις φωνές σας, και, όλοι μαζί, να φτιάξουμε μια νοητή γέφυρα που θα μας ενώνει και θα ανεβοκατεβαίνουμε, όπως οι άγγελοι από την γη στον ουρανό.
Ελάτε δίπλα μας, να μάθουμε μέσα από την μουσική και τα τραγούδια, τον Θεό και την πατρίδα μας, στηρίζοντας και ενισχύοντας το έργο της τοπικής μας εκκλησίας.
Κάθε εβδομάδα, οι δάσκαλοι της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Νικόλαος Ταπραντζής και Ανάργυρος Δερδελάκος, θα περιμένουν, όλες και όλους, να μάθουμε να ψάλλουμε τον Θεό μας και να τραγουδάμε την πατρίδα μας και τις ρίζες μας. Μπορείτε να συμμετάσχετε στα τμήματα της Βυζαντινης Μουσικής, καθώς και στο τμήμα της πρακτικής εκμάθησης ύμνων και τροπαρίων, και την χορωδία του.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο ιερέα κάθε ναού, στα γραφεία της Ιεράς μας μητροπόλεως, καθώς και στους διδασκάλους στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που θα λάβετε κατά την έξοδό σας από τον ιερό ναό.
Μετά πατρικών ευχών,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’