Στο Μαίναλο, κοντά στο Αρκουδόρεμα μέσα στα έλατα βρίσκεται το χωριό του Κολοκοτρώνη, το όμορφο Λιμποβίσι. Σε αυτό τον πανέμορφο, αγιασμένο και ιστορικό τόπο το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, με την συμμετοχή ευσεβών χριστιανών της περιοχής.
Την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας την έχει αφιερώσει στον Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας, τον μέγιστο των Προφητών, και στην ανάμνηση της Αποτομής της τιμίας Κεφαλής του αγίου Προδρόμου, επιπροσθέτως δε την ημέρα αυτή έχει θεσπιστεί αυστηρά νηστεία, ως έκφραση τιμής προς τον Πρόδρομο, ο οποίος διά του κηρύγματός του κατέδειξε την ένωση Παλαιάς και Καινής Διαθήκης εν τω προσώπω του ενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού.
Πολλοί είναι οι Ναοί, οι Μονές και τα Εξωκκλήσια της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, που πανηγυρίζουν αυτή την ημέρα. Ιδιαιτέρως, όμως, για την Ιερά Μητρόπολη , η εορτή αυτή του Προδρόμου είναι συνδεδεμένη με τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Λιμποβίσι και της ιστορικής μνήμης του Γέρου του Μοριά, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, και των Κολοκοτρωναίων, που θυσίασαν την ζωή τους στους αγώνες για την ελευθερία της Πατρίδος μας.
Μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, το Λυμποβίσι εγκαταλείφθηκε σταδιακά και σήμερα ερείπια κτισμάτων απομένουν μάρτυρες της υπάρξεώς του. Όμως, το ένδοξο παρελθόν του Λυμποβισίου πιστοποιούν δυό κτίσματα, που έχουν διατηρηθεί στο κέντρο του χωριού. Το ένα είναι η πατρική οικία του οπλαρχηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που λειτουργεί ως Μουσείο με προσωπικά αντικείμενα της οικογενείας των Κολοκοτρωναίων.
Το άλλο είναι ο ιστορικός Ναός του Αγίου Ιωάννου, ο οποίος ήταν ο ενοριακός Ναός του Λυμποβισίου και στον οποίο εβαπτίσθη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Παρά την παλαιότητά του, ο Ναός του Προδρόμου στο Λυμποβίσι διατηρεί την παλαιά του αίγλη και είναι το κέντρο των εκδηλώσεων, εκκλησιαστικών και ιστορικών, κάθε χρόνο την 29η Αυγούστου.
Το Λιμποβίσι είναι το χωριό, που έθρεψε την απροσκύνητη και αδούλωτη γενιά των σταυραετών, των Κολοκοτρωναίων. Είναι το χωριό του ελευθερωτή του Γένους, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Σήμερα είναι ακατοίκητο. Όμως, ο ιστορικός Ναός και το ανακαινισθέν σπίτι του Κολοκοτρώνη από τον αείμνηστο Π. Αγγελόπουλο μαρτυρούν την ύπαρξή του.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΠΟΒΙΣΙ
Χωμένο στο ελατόδασος και μέσα στις μεγάλες χαράδρες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1200 μ., ανάμεσα στο Χρυσοβίτσι και την Πιάνα και σε πανέμορφη και δύσβατη τοποθεσία, είναι το Λιμποβίσι (ή Λιμποβίστι), το ένδοξο χωριό των Κολοκοτρωναίων. Το χωριό φέρει εμφανώς σλαβική ονομασία, όπως και άλλα χωριά της περιοχής. Εδώ έζησαν οι Κολοκοτρωναίοι, και μεγάλωσε και κατοικούσε κατά καιρούς ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το Λιμποβίσι ήκμασε επί Ενετοκρατίας καίΤουρκοκρατίας. Μάλιστα, η απογραφή των Ενετών το 1711 κατέγραψε 500 κατοίκους.
Ο χώρος του άλλοτε κραταιού αρκαδικού χωριού καταλαμβάνει σήμερα ένα μικρό πλάτωμα, που έχει διαμορφωθεί σε σύγχρονο μικρό πάρκο. Σε τίποτα σήμερα δεν θυμίζει την ύπαρξη του χωριού, παρά μόνον λιγοστά χαλάσματα. Τα μόνα οικήματα που περιέχει είναι το ανακατασκευασμένο σπίτι των Κολοκοτρωναίων, η παλιά Εκκλησία του Αι – Γιάννη, όπου εκκλησιαζόταν ο Γέρος του Μοριά και τα παλικάρια του, ένα αναψηκτήριο όπως και ένα μικρό οίκημα των φυλακών. Το ανακατασκευασμένο σπίτι του Κολοκοτρώνη είναι ένα λιθόκτιστο κτήριο, κτισμένο σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατά τα πρότυπα του παλαιού και σε σημείο – κατά τα φαινόμενα – δίπλα από την αρχική του θέση (ακριβώς δίπλα υπάρχουν ερείπια παλιού σπιτιού). Η ανέγερσή του έγινε το 1990 με δαπάνη του Αρκάδα επιχειρηματία και εφοπλιστή Π.Αγγελόπουλου, ο οποίος και χρηματοδότησε τη διαμόρφωση και εξωραισμό του γύρω χώρου. Σήμερα το σπίτι λειτουργεί σαν ανοικτό μουσείο και φιλοξενεί σύγχρονο εικονογραφικό υλικό από τη ζωή και δράση του Θ. Κολοκοτρώνη. Το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες, που συρρέουν για να προσκυνήσουν τον ιερό αυτό τόπο, χειμώνα – καλοκαίρι.
Στον περίβολο βρίσκεται αδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη, που εκπέμπει συναισθήματα πίστης, θάρρους και δύναμης σε κάθε επισκέπτη. Στη μεγάλη πλατεία με τα γάργαρα νερά της παραδοσιακής πέτρινης κρήνης, ορθώνεται ανακατασκευασμένη η μονόκλιτη Βασιλική Εκκλησία του Αι – Γιάννη, που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου με πανηγύρι, που συγκεντρώνει κόσμο από τα άλλα μέρη της Αρκαδίας. Η Εκκλησία. είχε υποστεί μεταγενέστερες κακότεχνες μετασκευές, αλλά το 2002 αναπαλαιώθηκε στην προγενέστερη μορφή της με δωρεά και πάλι της οικογένειας των Αγγελόπουλων.
Οι σχέσεις του «Γέρου του Μοριά», ήταν άρρηκτα δεμένες με τον τόπο γέννησης και καταγωγής του. Κρυμμένο μέσα στο πυκνό ελατόδασος, το χωριό διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Κυνηγημένος από τους Τούρκους, ο Γενάρχης των Κολοκοτρωναίων Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης έφθασε και εγκαταστάθηκε στο Λιμποβίσι τριακόσια χρόνια πριν την Επανάσταση. Εδώ έζησαν οι 12 γενιές των Κολοκοτρωναίων. Απόγονός του, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιμποβίσι. Το σπίτι των Κολοκοτρωναίων καταστράφηκε στα Ορλωφικά (1770-1771), όταν οι Αλβανοί κατέπνιξαν την επανάσταση των Πελλοπονησίων και ανοικοδομήθηκε από τον πατέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Κωνσταντή. Σε αυτό έμενε κατά καιρούς ο «Γέρος του Μοριά».
Κατά τις κρίσιμες στιγμές της Επανάστασης στο Χρυσοβίτσι, όταν οι καπεταναίοι εγκατέλειψαν τον Κολοκοτρώνη, οι Λιμποβιτσιώτες τον στήριξαν, όταν απελπισμένος βάδιζε για την Πιάνα. Μετά την εγκατάλειψη του χωριού στα τέλη του 19ου αιώνα το σπίτι σωριάστηκε, ενώ διατηρήθηκαν τα θεμέλια και μέρος του τοίχου μέχρι το 1990, οπότε και αναστηλώθηκε. Το πλάτωμα του χωριού προσφέρει υπέροχη θέα προς το Μαίναλο και το Αρκουδόρεμα. Επίσης, κάθε Σεπτέμβριο οργανώνονται στον χώρο από τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Φαλάνθου, αθλητικοί αγώνες ανωμάλου δρόμου για βετεράνους και ερασιτέχνες αθλητές.
Κοντά στο Λιμποβίσι είναι το Αρκουδόρεμα, μαγευτική τοποθεσία του Μαινάλου, όπου υπήρξε και το ομώνυμο χωριό από όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοι του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Η πρόσβαση στο Λιμποβίσι γίνεται με άσφαλτο από το Χρυσοβίτσι (8 χιλ.) – που είναι και η πιο εύκολη – και από διακλαδώσεις των δρόμων Πιάνας – Αλωνίσταινας και Ελάτης – Χρυσοβιτσίου.
Όλες οι διαδρομές περνούν μέσα από το πυκνό ελατόδασος και είναι μαγευτικές. Η διαδρομή από την διακλάδωση κοντά στην Πιάνα διανύει το Αρκουδόρεμα, ενώ η διαδρομή από το Χρυσοβίτσι περνά από το παλιό Εκκλησάκι της Παναγίας.
ΧΑΜ