Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, όπου μεταξύ άλλων ανέπτυξε το θέμα του γιατί ο Θεός επιτρέπει να συμβαίνουν πόλεμοι, εξεγέρσεις εθνών εναντίον άλλων εθνών, προσφυγικά ρεύματα ανθρώπων που ψάχνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, έξαρση κάθε μορφής βίας, φονικά καιρικά φαινόμενα, με κορωνίδα όλων την πανδημία του κορωνοϊού.
Παρακάτω διαβάστε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου:
Π ρ ο ς
Τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Αγαπητοί μου Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπημένα,
Με την Χάρη του Θεού αξιωνόμαστε και εφέτος να υποδεχθούμε τον «νέον ενιαυτόν της Χρηστότητος του Κυρίου», το νέο έτος, με την ευχή και την ελπίδα, ότι θα είναι καλύτερο του έτους που πέρασε.
Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν έτος αντιλαμβανόμαστε, ότι τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό τα αρνητικά γεγονότα υπερτερούν κατά πολύ από τα θετικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που μας αφήνει, οι δυσάρεστες ειδήσεις μονοπώλησαν το ενδιαφέρον όλων μας και δημιούργησαν ένα νέφος απογοήτευσης και απελπισίας, ένα φοβικό συναίσθημα για όσα θα επακολουθήσουν. Ακούμε και βλέπουμε συνεχώς στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως για πολέμους και ακαταστασίες, για εξεγέρσεις εθνών εναντίον άλλων εθνών, για προσφυγικά ρεύματα ανθρώπων που ψάχνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, για έξαρση κάθε μορφής βίας, ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής, για επικίνδυνα και φονικά πολλές φορές καιρικά φαινόμενα, με κορωνίδα όλων την επισυμβάσασα την τελευταία διετία πανδημία του κορωνοιού. Και αναρωτιόμαστε, «γιατί τα επιτρέπει όλα αυτά ο Θεός;», «που είναι ο Θεός;».
Η απάντηση είναι προφανής. Ο Θεός είναι εκεί που τον τοποθετήσαμε. Δηλαδή, στην άκρη, στο περιθώριο, αφού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας λειτουργούμε και φερόμαστε χωρίς Χριστό. Ο περισσότερος κόσμος, παραθεωρεί τις εκκλησιαστικές εορτές, εορτάζει κοσμικά, με φρόνημα καταναλωτικό και φιλήδονο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποϊεροποίηση της μορφής του Μεγάλου Βασιλείου, ενός εκ των μεγαλυτέρων Πατέρων της Εκκλησίας, του οποίου την μνήμη εορτάζουμε σήμερα. Τι σχέση έχει ο Αι Βασίλης των δρόμων και των πλατειών, τον οποίον δυστυχώς γνωρίζουν τα παιδιά μας, με τον Μέγα Βασίλειο της Εκκλησίας, που κατά το Συναξάρι ήταν μακρύς το ανάστημα, ολιγόσαρκος, μελαχρινός, ωχρός στο πρόσωπο, με λίγες ρυτίδες, μεγάλες παρειές και μακριά γενειάδα;
Βεβαίως ο Θεός δεν περιθωριοποιείται. Είναι πάντοτε παρών και ενεργεί «διά φανερών και αφανών ευεργεσιών των εις ημάς γεγενημένων» (ευχή Αγίας Αναφοράς Θείας Λειτουργίας Ιωάννου Χρυσοστόμου), με απώτερο σκοπό την σωτηρία όλων των ανθρώπων.
Αδελφοί μου αγαπητοί,
η αρχή του νέου έτους σήμερα, είναι μια ευκαιρία αυτογνωσίας και αυτοκριτικής. Είναι μια πρόκληση να πορευθούμε σε μία ανακαινισμένη ζωή, να ανανεώσουμε την πνευματική μας πορεία, να πορευθούμε «εν καινότητι ζωής». Να επαναφέρουμε το Θεό από το περιθώριο στο προσκήνιο. Να ανανεώσουμε την προσωπική σχέση μας με Εκείνον, που ως «παιδίον νέον» ήλθε ανάμεσά μας. Να βιώνουμε καθημερινά την παρουσία Του. Να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας και τις προσδοκίες μας στην πρόνοια και στο λυτρωτικό σχέδιό Του. Αυτός είναι η μόνη και αδιάψευστη εγγύηση της αληθινής ευτυχίας
Σήμερα, στην ανατολή του νέου χρόνου, ας ευχαριστήσουμε από καρδιάς και ας δοξολογήσουμε τον «καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενον» Ιησού. Ας Του ζητήσουμε ταπεινά να ανακαινίζει και να καθοδηγεί τη ζωή μας στην αλήθειά Του, την αρετή και την αγιότητα. Να αυξάνει μέσα μας την αγάπη, η οποία γνωρίζει να μακροθυμεί, να ανέχεται, να ελπίζει, να υπομένει.
Εύχομαι ολοκαρδίως υγεία σε όλους. Ο νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου μας να είναι ευλογημένος, πλήρης έργων αγαθών και πνευματικής καρποφορίας, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια πάντων ημών.
Διάπυρος ευχέτης προς τον Ιησού Χριστό
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ