Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής
23 Αυγούστου, 2019

Στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Διαδώστε:

Στην ακολουθία του Εσπερινού στην Γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως

Τό ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης, 22ας Αὐγούστου 2019, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων ἐχοροστάτησε κατά τήν ἀκολουθίαν τοῦ ἑσπερινοῦ στήν πανηγυρίζουσαν Γυναικεῖαν Κοινοβιακήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Προηγουμένως, εἰς τό Παρεκκλήσιον τῆς Θεομήτορος, ὅπου ἀπεκαλύφθη ἡ Θαυματουργός ἱερά εἰκών, ἐτελέσθη ἡ ἀκολουθία τοῦ Παρακλητικοῦ Κανόνος, μετά τό πέρας τῆς ὁποίας ἐσχηματίσθη λιτανευτική πομπή, προηγηθείσης τῆς φιλαρμονικῆς τοῦ Δήμου Κομοτηνῆς, ἡ ὁποία κατέληξε εἰς τήν πανηγυρίζουσαν Ἱεράν Μονήν, ἐπηκολούθησε δέ ὁ πανηγυρικός ἑσπερινός μετ’ ἀρτοκλασίας καί Θείου κηρύγματος ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος, τῇ συμμετοχῇ τοῦ ἱεροῦ Κλήρου καί παρουσίᾳ τῶν τοπικῶν ἀρχῶν καί πλήθους προσκυνητῶν, οἱ ὁποῖοι, ὡς ἐπί τό πλεῖστον καί κατά παράδοσιν, καταφθάνουν εἰς τήν Ἱεράν Μονήν πεζῇ.

Η ιστορία της Μονής

Η περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι, το 12ο αιώνα είχε το όνομα Παναγία. Επί Τουρκοκρατίας η περιοχή μοιράστηκε σε τσιφλικάδες.

Κατά την παράδοση η ιερά εικόνα της Παναγίας φανερώθηκε (εξ ου και Φανερωμένη) πριν τριακόσια χρόνια στον οθωμανό κύριο της γης της περιοχής, ο οποίος για τρεις μέρες έβλεπε φωτεινό όραμα ένα Σταυρό στην κορυφή ενός δέντρου. Ενημέρωσε κατ΄εντολήν της Παναγίας το Μητροπολίτη και έσκαψαν στη ρίζα του δέντρου όπου βρήκαν την εικόνα. Η εικόνα διεκδικήθηκε από αρκετούς οικισμούς και ενορίες. Η εικόνα, έπειτα από δέηση του Μητροπολίτη, τοποθετήθηκε σε ζωήλατη άμαξα και οδηγήθηκε μόνη της στο Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου όπου κάνει θαύματα.

Η ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης είναι σεβαστή όχι μόνο στους Χριστιανούς, αλλά και στους Μουσουλμάνους της Κομοτηνής.

Το 1955 αποφασίζει ο μητροπολίτης Τιμόθεος να επιστρέψει η Παναγία στο φυσικό της χώρο. Εγκαθιστά τη θαυματουργό εικόνα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος και ξεκινά η ανοικοδόμησή της.

Από εκεί και πέρα το 1960-1962 έγινε η ολοκλήρωση των κελιών που ξεκίνησε το 1958 και το 1971 κτίσθηκε το κωδωνοστάσιο. Αρχικά (1957) λειτούργησε ως ανδρικό μοναστήρι και αργότερα το 1960 ως γυναικεία μονή. Το 1969 έγινε και πάλι ανδρώα μονή. Το 1970 έγινε ο μαρμάρινος θρόνος που βρίσκεται η Παναγία και το 1971 εγκαινιάστηκε το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και διαθέτει ξενώνα.

Διαδώστε: