Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
03 Νοεμβρίου, 2024

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μεταπτυχιακών φοιτητών στη Μ.Α.Φ. Γαλιλαία

Διαδώστε:

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι φοιτητές του Γ’ Εξαμήνου του ΠΜΣ, «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» του Παν/μιου Δυτικής Αττικής, πραγματοποίησαν Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων του ΠΜΣ, «Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός στις Υπηρεσίες Υγείας», με στόχο τη γνωριμία με καλή πρακτική πρότυπης μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

H «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», αποτελεί Πρότυπη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας, που προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο και ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) μέσω ολοκληρωμένης διεπιστημονικής και διατομεακής συνεργασίας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα περιλαμβάνουν: Φροντίδα στο σπίτι – με επισκέψεις των λειτουργών υγείας στα σπίτια των ασθενών, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ασθενών, Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας, Φροντίδα εντός των Νοσοκομείων, στήριξη στο πένθος (ψυχολογική προετοιμασία ασθενούς και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειας).

Τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους διδάσκοντες του ΠΜΣ υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, καθώς επίσης και στελέχη της Μονάδας.

Ο Σεβασμιώτατος μας παρουσίασε με συστηματικό τρόπο την αφετηρία της «Γαλιλαίας» από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι την υλοποίησή της. Επίσης, επεσήμανε τη συμβολή της στην Τοπική ευημερία και τη στήριξη που λαμβάνει από την Τοπική Κοινωνία, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και από άτυπα δίκτυα. Τόνισε πως η Ανακουφιστική Φροντίδα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον ασθενή. Ο ασθενής και η οικογένειά του νοιώθουν ότι έχουν συνοδοιπόρους στη νόσο ανθρώπους που, με πολλή αγάπη και εξειδικευμένη γνώση, θα τους στηρίξουν και θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

Στη συνέχεια, σε συζήτηση με τους φοιτητές του ΠΜΣ, η Υπεύθυνη Διοικητικού και Οικονομικού Τομέα κ. Μαίρη Διονύση παρουσίασε το διοικητικό και οργανωτικό πλαίσιο της Μονάδας. Παρουσίασε την οργανωσιακή κουλτούρα της Μονάδας, επισημαίνοντας ότι έμφαση δίνεται τόσο στη διεπιστημονική συνεργασία όσο και στη συστηματική προσέγγιση οργανωτικών, διοικητικών και κλινικών ζητημάτων με την εφαρμογή τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων και διαδικασιών καθώς και στη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Φροντίδας.

Ο Διευθυντής του ΠΜΣ, καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και την κα Διονύση για την αναλυτική παρουσίαση και φιλοξενία.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την καινοτομία της ολιστικής – οργανωτικό – διοικητικής προσέγγισης της Μονάδας στο Ελληνικό περιβάλλον παροχών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, για το πρωτοποριακό ανθρωπιστικό έργο που παρέχουν τα στελέχη και οι εθελοντές και ευχαρίστησαν για τη θερμή φιλοξενία.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΠΜΣ Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ευχαριστεί θερμά τη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για τη φιλοξενία και τη στήριξη των προσπαθειών του ΠΜΣ στη συνεχή βελτίωση των εκπαιδευτικών του διαδικασιών γεγονός που του επιτρέπει να συνεχίσει την πορεία του και να διατηρήσει την παράδοση των 50 ετών εμπειρίας στον Τομέα της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.

Διαδώστε: