Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
16 Σεπτεμβρίου, 2024

199η Επέτειος Ολοκαυτώματος των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο

Διαδώστε:

Την 199η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Βρονταμιτών στο Παλαιομονάστηρο από τον Ιμπραήμ τίμησαν με εκδηλώσεις, ο Δήμος Ευρώτα και η Τοπική Κοινότητα Βρονταμά.

Ο εορτασμός κορυφώθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Παλαιομονάστηρο προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου. Στη συνέχεια τελέσθηκε η Δοξολογία, μετά το τέλος της οποίας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βρονταμά, κ. Αντώνιο Κουτσοβασίλη. Ακολούθησαν απαγγελία ποιήματος από μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Βρονταμά, κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Αμέσως μετά, έγινε μετάβαση στο Μνημείο Ελένης Στρατήγη, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Βοηθό Επίσκοπο της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1825, τετρακόσιοι περίπου Βρονταμίτες, υπό την ηγεσία του πατρός Δημητρίου Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά, έγραψαν μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ελληνική ιστορία όταν αρνήθηκαν να παραδοθούν στα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Οι πολιορκητές, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο, ανατίναξαν το λόφο-οροφή του Μοναστηριού και από τα ανοίγματα έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους.

Η Μονή Παλαιομονάστηρου είναι ένα από τα παλαιότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της λακωνικής γης. Από τις σπάνιες αγιογραφίες της χρονολογείται πριν από το 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Νικόλαο και τον μεγαλομάρτυρα Νικήτα.

Διαδώστε: