Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
03 Οκτωβρίου, 2023

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης – Ευχαριστίες της Μητρόπολης στον Αθανάσιο Μαρτίνο

Διαδώστε:

Ξεκίνησαν οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης. Το έργο, σε πρώτη φάση, αφορά στη συντήρηση των τοιχογραφιών και την αντικατάσταση της επικεράμωσης, ωστόσο στην πορεία θα γίνουν και όποιες άλλες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης κριθούν απαραίτητες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος  προ ολίγων μηνών είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, τέως Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και εφοπλιστή, ο οποίος κατάγεται από την Στεμνίτσα Αρκαδίας και έχει παρουσιάσει πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης ο Σεβασμιώτατος είχε ζητήσει από τον κ. Μαρτίνο την πολύτιμη βοήθειά του για την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης των σπουδαίων τοιχογραφιών του Μητροπολιτικού Ναού και ο κ. Μαρτίνος όχι μόνο είδε θετικά το αίτημα, αλλά υποσχέθηκε να εκτελέσει και όποιες άλλες εργασίες χρειάζονται για την συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού Ναού.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και δόθηκαν οι εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ξεκίνησαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος εκφράζουν “ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος για ακόμη μια φορά θέτει υπό την κηδεμονία του ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό έργο”.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος εύχεται στον μεγάλο ευεργέτη της Πατρίδας μας προσωπική και οικογενειακή υγεία, μακροημέρευση και χαρά και ο Δωρεοδότης Θεός να του ανταποδώσει πολλαπλά την φιλανθρωπική του διάθεση.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, αρχικά εγκαινιάστηκε το 1844, αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές το 1866 από πυρκαγιά.

Το 1882 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός, που εγκαινιάστηκε το 1893. Ο ναός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Αποτελεί έργο τέχνης τόσο για τη μορφολογία του και τον εξωτερικό διάκοσμο του κτιρίου, που είναι επηρεασμένα από το νεοκλασικισμό, όσο και για την περίτεχνη εικονογράφησή του. Οι επιφάνειες του ναού ψηλά καλύπτονται από τοιχογραφίες της δεκαετίας του 1920 του ξακουστού ζωγράφου Σταύρου Καντζίκη. Στην κάτω ζώνη οι τοιχογραφίες είναι μεταγενέστερες, του 1952, και ανήκουν στον αγιογράφο Ευάγγελο Μαυρικάκη.

Διαδώστε: