Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας
15 Δεκεμβρίου, 2021

Αρχίζουν οι Εκδηλώσεις Μνήμης για το Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Ν. Ιωνία

Διαδώστε:

Το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας στη Ν. Ιωνία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, εκπροσωπώντας την τοπική Μητρόπολη και τους τρείς Δήμους αντίστοιχα.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος εξέφρασε εγκωμιαστικά λόγια για την σημαντική αυτή επετειακή πρωτοβουλία, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων των τριών Δήμων καθώς και εκπροσώπων τοπικών Μικρασιατικών σωματείων.

Η συμπλήρωση των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης ενέπνευσαν τους παραπάνω φορείς γι᾽ αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα ετήσιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θρησκευτικών, πολιτιστικών, θεατρικών, μουσικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών καθ᾽ όλη την περίοδο του 2022. Η συνεργασία και το χρέος στην ιστορική μνήμη αναβλύζουν από το εορταστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών και Ποντιακών συλλόγων και των τριών Δήμων.

Τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, όσο και οι τρείς Δήμαρχοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους όσους εργάσθηκαν σκληρά για την σημερινή ημέρα, συνεργάτες και εθελοντές, καθώς και προς τον κ. Θεόδωρο Κυριακού, πρόεδρο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ group για την αποκλειστική προβολή των ως άνω εκδηλώσεων καθ᾽ όλη την διάρκεια του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τέλος, απηύθυναν πρόσκληση προς όλους τους δημότες των τριών περιοχών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αγκαλιάσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα και στις εκδηλώσεις, αλλά και στην μεταλαμπάδευση τόσο του πνεύματος, όσο και του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά.
Η προσφυγιά και οι θυσίες των Ελλήνων αποτελούν ταυτοτικό στοιχείο της μεγάλης αυτής επετείου και καλούν όλους μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τον πολιτισμό και την θρησκευτική μας αναφορά.

Διαβάστε το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή

«2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟY»

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Προσθήκη Θεατρικού έργου – Συμμετοχή ΚΕΜΙΠΟ στην παρέλαση με πανό και σημαία Μικράς Ασίας, με παραδοσιακές φορεσιές και ακριβώς εκατό άτομα που θα φέρουν ταινία με ονόματα πόλεων της Μ. Ασίας.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ΜΑΪΟΣ 2022

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Τριήμερο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας.

Ανοιχτό κάλεσμα σε μια τριήμερη γιορτή με τραγούδια, χορούς, δράσεις και παρουσιάσεις θεμάτων σχετικά με τον Μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό. Επίκεντρο των εκδηλώσεων, γι’ αυτό το τριήμερο θα είναι το στάδιο της Νέας Ιωνίας ” Ίκαρος ”. Εκεί στο ανοιχτό και ευρύχωρο στάδιο, θα έχουν την ευκαιρία οι θεατές να παρακολουθήσουν ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που βασικός του σκοπός θα είναι η παρουσίαση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των ανθρώπων του λαού και η γνωριμία μας μαζί του. Στο κέντρο του σταδίου θα είναι τοποθετημένη εξέδρα, εξοπλισμένη με τον απαραίτητο ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Τις τρεις ημέρες αυτής της γιορτής θα τις πλαισιώσει μουσικά μια ορχήστρα, αποτελούμενη από 8 κορυφαίους μουσικούς, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες μιας πλήρους παρουσίασης του μουσικού πλούτου της Ιωνικής γης. Στόχος μας είναι να γίνει το στάδιο σημείο αναφοράς και τόπος καλλιτεχνικής έκφρασης και να γεμίσει από κόσμο, φωνές, χορούς και τραγούδια.

ΗΜΕΡΑ 1η (Παρασκευή)

Βραδιά παρουσίασης Μικρασιατικών χορών. Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων των δήμων Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας θα έχουν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από την Πόλη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια κάνοντας μας γνωστές, άγνωστες πτυχές των τόπων και των εθίμων της Μικράς Ασίας μέσα από κείμενα που θα παρουσιαστούν στη σκηνή παράλληλα με τους χορούς. Η πρώτη μέρα θα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές χορωδιών σχετικών με τη Μικρασία καθώς και σε μουσικά συγκροτήματα νέων που θα ήθελαν να εκφραστούν παίζοντας μουσική σε αυτή την σκηνή. Η ορχήστρα θα ντύσει μουσικά το ρεπερτόριο των χορευτικών συγκροτημάτων.

ΗΜΕΡΑ 2η (Σάββατο)

Αφιέρωμα στην αείμνηστη Μικρασιάτισα ερμηνεύτρια – ερευνήτρια Δόμνα Σαμίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας παρουσιάσει το μουσικό έργο της, μαζί με τους Σωκράτη Συνόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και Κατερίνα Παπαδοπούλου οι οποίοι υπήρξαν βασικοί της συνεργάτες. Επιθυμία μας είναι να βραβευθεί από την Ιερά Μητρόπολη ο Χρόνης Αηδονίδης για την προσφορά του στον πολιτισμό της Ελλάδας.

ΗΜΕΡΑ 3η (Κυριακή)

Συναυλία με διάθεση λαϊκής και ρεμπέτικης γιορτής όπου θα επιτρέπεται ο χορός από Συλλόγους Μικρασιατών όλης της χώρας. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας ταξιδέψει σε ήχους της Σμύρνης και της Πόλης αλλά και σε ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία επηρεάστηκαν από το ιδιαίτερο Μικρασιατικό μουσικό  ηχόχρωμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η βραδιά, θα είναι ένα νοερό ταξίδι από την Σμύρνη των καφέ αμάν και καφέ Σαντάν στον Πειραιά του Μάρκου Βαμβακάρη, του Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη κ.α.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Η παράσταση ” Φιλιώ Χαϊδεμένου ” είναι μια παράγωγη του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωνία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Ανέβηκε το χειμώνα του 2017 αρχικά για 30 παραστάσεις, όμως ύστερα από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε και κατ’ απαίτησιν του κοινού, συνέχισε να παίζεται στην Αθήνα και στην επαρχία, φτάνοντας τις 140 παραστάσεις. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία δυναμική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας. Το σενάριο της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο ” Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα”.

Ο δυναμικός χαρακτήρας, η τόλμη και η αποφασιστικότητα που διέκριναν τη Φιλιώ Χαϊδεμένου, συνέδραμαν ως εφόδια στον αγώνα της για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία. Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα, συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

«Φως και σκοτάδι φίλιωσα… Φιλιώ, Φιλιώ με λένε…». Δανειζόμαστε τα λόγια από το τραγούδι της παράστασης «Το τραγούδι της Φιλιώς» γιατί αυτό ακριβώς ήταν η Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία γυναίκα που κατάφερε να συμφιλιώσει την πολύχρωμη, χαρούμενη και ειρηνική ζωή των Μικρασιατών πριν από την Καταστροφή με το απόλυτο έρεβος που την ακολούθησε και να το μετουσιώσει όλο αυτό σε αγώνα για τη ζωή, σε αγώνα για τη μνήμη όσων οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της, αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

 

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Μια ομάδα 100 χορευτών παραδοσιακών χορών, ηθοποιών και μουσικών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη και την σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου παρουσιάζουν τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας χορεύοντας, τραγουδώντας και ερμηνεύοντας κείμενα από Μικρασιάτες λογοτέχνες. Συνεκτικός κρίκος όλων των δράσεων επί σκηνής θα είναι ο προσφιλής σε όλους μας Καραγκιόζης, μια φιγούρα του Μικρασιατικού πολιτισμού, ο οποίος θα παρουσιάζει, θα σχολιάζει και θα κατευθύνει τη δράση της παράστασης μέσα από κείμενα που θα γραφούν ειδικά για την περίσταση. Πόντος, Καππαδοκία, Σμύρνη και Πόλη θα είναι οι σταθμοί του Καραγκιόζη, ο οποίος με τη φωνή του υπέροχου Ηλία Καρελλά, θα γελάει κλαίγοντας και θα κλαίει γελώντας μέσα σε ένα πανηγύρι χρωμάτων από παραδοσιακές φορεσιές, κείμενα από θεατρικές παραστάσεις, χορούς και τραγούδια, που θα τα ενώνει το παράπονο του ανθρώπου που ξενιτεύεται, όμως κατορθώνει στη νέα του πατρίδα, όχι μόνο να σταθεί άλλα και να την μπολιάσει με πολιτισμό και να την αλλάξει.

Ομιλία Μικρασιατικού Θέματος στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας.

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

Παράλληλος Πολιτιστικός Περίπατος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Μετάβαση χορευτικών και χορωδιών εναλλάξ στους εν λόγω δήμους.

Διαδώστε: