Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς το επετειακό επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο: «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και η συμβολή της εκκλησίας της Ελλάδος στην υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων».
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Φωτορεπορτάζ Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr
Το Επιστημονικό Συμπόσιο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τον γενικό τίτλο “Χαίρε Μικρασία”.
Χαιρετισμό στο συμπόσιο απηύθυναν:
ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας,
ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ως εκπρόσωπος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Κληρονομιάς,
ο εκπρόσωπος της Αθωνικής Πολιτείας Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης
και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Ιωάννης Δαρδαμανέλης.
Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος για τους στόχους του Συνεδρίου
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο οικείος ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια σημείωσε:
“Το έτος 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τη συνεπακόλουθη Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Από την Επανάσταση των Νεοτούρκων που ξέσπασε τον Ιούλιο του 1908 μέχρι και το 1922 οι χριστιανικοί πληθυσμοί έζησαν την σταδιακά κλιμακούμενη βία της εθνικιστικής ιδεολογίας των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι κατά τόπους μητροπόλεις δια των ιεραρχών τους διέσωσαν, παρηγόρησαν και πρόσφεραν προστασία στον ελληνικό πληθυσμό. Οι καταγραφές των εγκλημάτων από τις Μητροπόλεις με τη χαρακτηριστική έκδοση από το Πατριαρχείο της Μαύρης Βίβλου (1919), η τακτική αρθρογραφία αλλά και οι επίσημες διαμαρτυρίες του Πατριαρχείου και των Ιεραρχών σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις στόχο είχε τη δημοσιοποίηση και την αποτροπή περαιτέρω εγκλημάτων. Τόσο μεμονωμένα, οι ιεράρχες και οι κληρικοί, όσο και το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημιούργησε δομές για την ανακούφιση των προσφύγων, όπως παροχή συσσιτίου και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και ορφανοτροφεία για τα ορφανά παιδιά τα οποία συστηματικά μετέφερε στην Ελλάδα προκειμένου να τα διασώσει από τον άλλο μεγάλο κίνδυνο, εκείνον του εξισλαμισμού.
Στόχος, λοιπόν, του παρόντος Διεθνούς Συνεδρίου δεν είναι απλά η επετειακή υπενθύμιση ενός ιστορικού γεγονότος, αλλά η ουσιαστική ανασκόπηση και η διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων που συνδέονται με τα τραγικά ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου, εξεταζόμενα υπό το πρίσμα του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιεραρχών του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή”.
Οι πρώτες συνεδρίες
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του επιστημονικού συμποσίου.
Ακολούθησε μουσικό καλωσόρισμα και στη συνέχεια ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία με τίτλο «ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ».
Πρόεδρος της πρώτης συνεδρίας ήταν ο κ. Δημήτριος Σταματόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εισηγητές, ο κ. Αθανάσιος Καραθανάσης Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο οποίος μίλησε με θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τις μέρες της συμφοράς» και ο κ. Παύλος Σεραφείμ, Διδάσκων (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο οποίος μ με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως σημείο καμπής στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη συνέδρια με τίτλο: «ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ».
Πρόεδρος της δεύτερης συνεδρίας ήταν ο κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και εισηγητές ο κ. Θεοχάρης Αναγνωστόπουλους, Δρ. Εκκλησιαστικής ιστορίας, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η «εθνικοποίηση» της Αυτοκρατορίας και η «διεθνοποίηση» του έθνους-κράτους: τα σχέδια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και του Ύπατου Αρμοστή Στεργιάδη για την ίδρυση αυτόνομου μικρασιατικού κράτους» και ο κ. Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο οποίος μίλησε με θέμα: «Συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης της Λωζάνης αναφορικά με την παραμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Τον όλο συντονισμό του συνεδρίου είχε ο Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Σαρίδης.
Η Γ’ και η Δ’ συνέδρια θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα.