Στη Ναυπάκτο τελέσθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας του από Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κυρού Αλεξάνδρου μαζί με το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των Ευεργετών και Δωρητών της πόλεως.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Όρθρο και τέλεσε την θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς π. Θωμά Βαμβίνη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Θεοφάνη και τους Διακόνους π. Παΐσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην μορφή του μακαριστού Μητροπολίτου Αλεξάνδρου.
Ακολουθεί ο λόγος τους Σεβασμιωτάτου:
Σήμερα τελούμε ιερό μνημόσυνο για τους μεγάλους Ευεργέτες και Δωρητές της Επαρχίας μας, οι οποίοι προσέφεραν ολόκληρη ή μέρος της περιουσίας τους για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, ιδιαιτέρως των νέων που σπουδάζουν. Όντως, αυτή είναι μεγάλη προσφορά και εμείς ως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιδρυμάτων εργαζόμαστε σκληρά για την εκπλήρωση των σκοπών των μακαριστών Ευεργετών και Δωρητών. Τα τελευταία χρόνια διατέθηκε το ποσόν του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ για υποτροφίες σε μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς.
Μετά την θεία Λειτουργία, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως θα γίνη ο απολογισμός των Ιδρυμάτων και θα ανακοινωθούν οι υποτροφίες που θα δοθούν σε μαθητές και φοιτητές για το ακαδημαικό έτος 2023-2024.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Μέλη των Ιδρυμάτων και τους Γραμματείς τους, όπως και όσους συμβάλλουν στον συντονισμό και την καλή λειτουργία τους.
Όμως, σήμερα συμπίπτει και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος διετέλεσε και Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αλέξανδρος εξελέγη Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου τον Μάιο του 1984, εποίμανε την Ιερά αυτή Μητρόπολη επί ένδεκα περίπου έτη, μέχρι τον Ιανουάριο του 1995, όταν μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, που ήταν και η γενέτειρά του.
Το μικρό διάστημα που εποίμανε την Ιερά αυτή Μητρόπολη έδειξε τα χαρίσματά του, όπως έχει και κάθε άνθρωπος και κάθε Κληρικός και μάλιστα Αρχιερεύς. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς χαρίσματα και ιδιαίτερα προσόντα.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αλέξανδρος ήλθε στην Ναύπακτο, αφού προηγουμένως ασκούσε το έργο του Ιεροκήρυκος στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, κοντά στον πεπειραμένο Μητροπολίτη Θεόκλητο, και παράλληλα υπηρετούσε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων, επί Αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ του από Ιωαννίνων.
Τα ιδιαίτερα χαρίσματα που επέδειξε στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ήταν το ότι αναζητούσε να χειροτονήση Κληρικούς για την κάλυψη των κενών θέσεων Εφημερίων και Διακόνων, καθώς επίσης κινητοποίησε τους νέους ιδιαιτέρως Κληρικούς σε έργα οικοδομικά. Με τον τρόπο αυτό ενδιαφέρθηκε για ανοικοδομήσεις κτισμάτων και περιφρούρηση εδαφικών εκκλησιαστικών κτημάτων και Ιερών Μονών, όπως της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς.
Ακόμη, ενδιαφέρθηκε για την κατηχητική κίνηση της πόλεως, παρέχοντας την ευχή του και τις συμβουλές του για την καλή λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων.
Μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής Διακονίας από το πρώτο έτος της ποιμαντορίας του ίδρυσε και εκκλησιαστικό περιοδικό με τίτλο «Εκκλησιαστική Ναύς» την οποία ο ίδιος διηύθυνε και φρόντιζε να δημοσιεύονται άρθρα αφιερωμένα και στα τοπικά και στα γενικά εκκλησιαστικά, θεολογικά και πολιτιστικά θέματα.
Μία από τις βασικές δραστηριότητές του ήταν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες περιόδευε όλη την Ορεινή Ναυπακτία και την περιοχή του Αγίου Βλασίου και έφθανε στα ακρότατα μέρη της Μητροπόλεως, όπου οι άνθρωποι είχαν πολλά χρόνια να δούν Μητροπολίτη. Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος αγαπούσε πολύ την ύπαιθρο, διότι και αυτός καταγόταν από αγροτική οικογένεια και γνώριζε τα προβλήματά της. Ο ίδιος ησχολείτο και με γεωργικές καλλιέργειες, καθώς επίσης και με οικοδομικές εργασίες.
Στην Ναύπακτο συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες, που είναι γνωστές στους κατοίκους της περιοχής, από Κληρικούς και Μοναχούς, οι οποίες τον στενοχωρούσαν.
Σε ένα κείμενό του στο περιοδικό «Εκκλησιαστική Ναύς» τον Μάιο-Ιούνιο 1988 αναφερόταν στην «ενότητα» που πρέπει να υπάρχη στην Εκκλησία, η οποία δεν υπήρχε, και καθόριζε τα αίτια της διαιρέσεως που είναι «το πάθος του εγωισμού που έχει δύο εκδηλώσεις, την φιλοδοξία και την φιλαρχία», και καταλήγουν στην φιλονικία, στο «συμφέρον» και στην «επιμονή να επιβάλλουμε το θέλημά μας».
Και κατέληγε:
«Δυστυχώς, όμως, το κακό της διαιρέσεως το βλέπουμε και στην Εκκλησία μας και το ζούμε και στην Επαρχία μας και λυπούμεθα γιατί σε έναν άγιο χώρο υπάρχουν διχοστασίες και διαιρέσεις που οδηγούν σε έριδες και διαμάχες».
Μάλιστα, κατά την αποχαιρετιστήριο ομιλία του σε αυτόν τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, αναφέρθηκε σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπισε.
Ο Γέροντάς μου, άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, συχνά τόνιζε ότι το «Αφεντικό» του κάθε Αρχιερέως είναι ο Χριστός και σε Αυτόν θα δώσουμε την τελική απολογία, και ευχόταν να δώση και ο ίδιος καλή απολογία κατά την ημέρα της κρίσεως.
Το έργο του κάθε ανθρώπου και του Κληρικού θα δοκιμασθή και θα εξετασθή από τον Χριστό, κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου:
«Θεμέλιον γὰρ ἄλλον οὐδεὶς δύναται θεῖναι παρὰ τὸν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός.Εἰ δέ τις ἐποικοδομεῖ ἐπὶ τὸν θεμέλιον τοῦτον χρυσόν, ἄργυρον, λίθους τιμίους, ξύλα, χόρτον, καλάμην, ἑκάστου τὸ ἔργον φανερὸν γενήσεται· ἡ γὰρ ἡμέρα δηλώσει· ὅτι ἐν πυρὶ ἀποκαλύπτεται· καὶ ἑκάστου τὸ ἔργον ὁποῖόν ἐστι τὸ πῦρ δοκιμάσει. Εἴ τινος τὸ ἔργον μενεῖ ὃ ἐπῳκοδόμησε, μισθὸν λήψεται· εἴ τινος τὸ ἔργον κατακαήσεται, ζημιωθήσεται, αὐτὸς δὲ σωθήσεται, οὕτως δὲ ὡς διὰ πυρός. (Α΄Κοριν. γ΄, 11-15)
Ευχόμεθα ο Θεός να αναπαύση την ψυχή του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας, του από Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κυρού Αλεξάνδρου, εν σκηναίς δικαίων, εν κόλποις Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ. Αιωνία αυτού η μνήμη.
Παρόντες στην θεία Λειτουργία ήταν οι τοπικοί άρχοντες με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Χρήστος Παίσιος.
Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε δεξίωση για όλους τους παρευρισκόμενους, στην αίθουσα του Ιερού Ναού, από τις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης του Μητροπολιτικού Ναού.
Στην συνέχεια, ακολούθησε ο ετήσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων και η χορήγηση των υποτροφιών στους δικαιούχους μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως για τον οποίο θα δημοσιευθεί ιδιαίτερο Δελτίο Τύπου.