Μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με θέμα: «Οι ήχοι της Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Δημοτικό Τραγούδι» πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 1 Ιουλίου 2023, στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπόσταρη, στην Ναύπακτο.
Το θέμα της εκδήλωσης δεν ήταν επετειακό, αλλά καθαρά μουσικό. Στην εκδήλωση ακούστηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι στους οκτώ ήχους της εκκλησιαστικής μουσικής και ομόηχα προς αυτούς τους ύμνους δημοτικά τραγούδια. Φάνηκε το πως μέσα στην παράδοσή μας το κοσμικό τραγούδι ήταν προσαρμοσμένο στους ήχους της εκκλησιαστικής μουσικής.
Την Χορωδία και την ορχήστρα που την συνόδευε, διηύθυνε ο κ. Παντελής Αναστασόπουλος, Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Όργανα έπαιξαν: Ο Παντελής Αναστασόπουλος κανονάκι, ο Παναγιώτης Μήτσος νέι, η Βασιλική Μήτσου βιολί και ο Κωνσταντίνος Αγγελής κρουστά. Την εκδήλωση παρουσίασε η φιλόλογος κ. Ρούλα Τατσιοπούλου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, που ήταν παρών στην εκδήλωση, στο κλείσιμό της είπε ότι αυτή είναι η πολιτιστική μας παράδοση, αυτό είναι το Έθνος μας. Υπάρχει μια ενότητα μεταξύ της Εκκλησίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας, μεταξύ της εκκλησιαστικής και της δημοτικής μουσικής. Αυτή η ενότητα επικρατεί αιώνες.
Τελευταία, όμως, όπως είπε, τα πράγματα αλλοιώνονται. Στην Εκκλησία και στα πανηγύρια ακούμε την εκκλησιαστική μουσική και το δημοτικό τραγούδι, αλλά σε άλλους χώρους ακούγεται άλλη μουσική που μας έρχεται από την Δύση. Δεν είναι κακό να προσλαμβάνη ο πολιτισμός μας στοιχεία και από άλλους λαούς, κακό είναι να χάνεται ο πυρήνας της παραδόσεώς μας, να διασπάται η ενότητα μεταξύ Εκκλησίας, πολιτισμού και κοινωνίας. Η διάσπαση αυτή εκφράζει τον διχασμό του Γένους μας σήμερα. Δηλαδή, ο διχασμός είναι εσωτερικός, πολιτιστικός, αποδομείται η διαχρονική παράδοσή μας.
Στην συνέχεια είπε ότι η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, όπως και η Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής, στην οποία διδάσκει ο κ. Παντελής Αναστασόπουλος, βοηθούν στην διατήρηση αυτής της ενότητας, η οποία παρατηρείται στον πολιτισμό μας και πριν από τον εκχριστιανισμό μας. Και οι αρχαίοι πρόγονοί μας συνέδεαν τον βωμό με το θέατρο και το στάδιο, είχαν σε ενότητα την θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή τους.
Εκφράστηκαν ευχαριστίες στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και στον πρόεδρό του, κ. Γιάννη Μπανίκα, για την παραχώρηση του αύλειου χώρου του Αρχοντικού Μπότσαρη και στον Δήμο Ναυπακτίας για την παραχώρηση πλαστικών καθισμάτων για την εκδήλωση.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Ἦχος Πρῶτος
Ὕμνοι: Τοῦ λίθου σφραγισθέντος (ἀπολυτίκιο ἀναστάσιμο)
Κύριε ἐκέκραξα (ἀργοσύντομο, ὀργανικό)
Τραγούδια: Δημητρώ
Νόβαινα
Στά Ρίτσια
Ἦχος Δεύτερος
Ὕμνος: Φῶς ἰλαρόν (Σακελλαρίδη)
Τραγούδια: Ὁ δυόσμος κι ὁ βασιλικός
Τό παπάκι
Μαλάϊμω
Ἦχος Τρίτος
Ὕμνος: Εἰς τό μνῆμα σέ ἐπεζήτησε (ἀπό τούς αἴνους)
Τραγούδι: Βρύση μου μαλαματένια
Ἦχος Τέταρτος
Ὕμνος: Τήν Τιμιωτέραν…
Τραγούδι: Σάν πῆρα ἕναν κατήφορο
Ἦχος πλάγιος τοῦ Πρώτου
Ὕμνοι: Τί τά μύρα… (Εὐλογητάριο)
Χριστός ἀνέστη
Τραγούδι: Παίρνω τά ζαγαράκια μου
Ἦχος πλάγιος τοῦ Δευτέρου
Ὕμνος: Νίκην ἔχων Χριστέ (Στιχηρό Ἑσπερινοῦ τοῦ Σαββάτου)
Τραγούδι: Ἀμάραντος
Ἦχος πλάγιος τοῦ Τρίτου – Βαρύς
Ὕμνος: Δόξα Σοι… Παράτεινον… (Στίχοι Δοξολογίας)
Τραγούδι: Εἰς τό βουνό
Ἦχος πλάγιος τοῦ Τετάρτου
Ὕμνος: Μνησθήσομαι τοῦ ὀνόματός Σου (ἀπό τό «Λόγον ἀγαθόν»)
Τραγούδια: Παιδιά τῆς Σαμαρίνας
Τσομπανάκος
Μπαίνω μέσ’ στ’ ἀμπέλι
Τήν Χορωδία καί τήν Ὀρχήστρα διεύθυνε ὁ κ. Παντελής Ἀναστασόπουλος, Πρωτοψάλτης τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ὄργανα ἔπαιξαν: ὁ Παναγιώτης Μήτσος Νέϊ, ἡ Βασιλική Μήτσου Βιολί καί ὁ Κωνσταντῖνος Ἀγγελής Κρουστά. Τήν ἐκδήλωση παρουσίασε ἡ φιλόλογος κ. Ρούλα Τατσιοπούλου.