Ο νεοφανής Άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης, ήταν στο επίκεντρο της 6ης Αγιολογικής Συνάξεως, που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του κύκλου των Αγιολογικών Διαλέξεων, που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, την τρέχουσα εκκλησιαστική χρονιά και είναι αφιερωμένες στους Αγίους της εποχής μας.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, πνευματικό τέκνο του Αγίου Καλλινίκου, ο οποίος ασμένως αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και της ενορίας, για να ομιλήσει για τον Άγιο Γέροντά του, που αποτελεί καύχημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στην Αγιολογική σύναξη παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, και πλήθος φιλάγιων Κληρικών και λαϊκών.
Την Σύναξη άνοιξε ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «δοξάζουμε τον Θεό, διότι, όλους αυτούς τους μήνες, μας αξιώνει να ζήσουμε εμπειρίες ιερές και ευλογημένες, γνωρίζοντας και συγκοινωνώντας με πρόσωπα που έζησαν ανάμεσά μας και, με το φως που εκπέμπει η αγία ζωή τους, η γεμάτη από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, φωτίζουν τα σκοτάδια της εποχής μας. Μία επιπλέον μεγάλη ευλογία είναι, ασφαλώς, το γεγονός ότι για τους σύγχρονους αυτούς Αγίους μάς ομιλούν, ως επί το πλείστον, προσωπικότητες της Εκκλησίας, που συνυπήρξαν κοντά τους, άντλησαν τους χυμούς της αγίας βιωτής τους, παιδαγωγήθηκαν εν Χριστώ από το ευλογημένο παράδειγμά τους και, γι’ αυτό, μπορούν, με ασφάλεια, να καταστήσουν και εμάς μετόχους των ιερών εμπειριών τους».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου για την πρόσκληση και ανέπτυξε το θέμα «ο Μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος, ένας σύγχρονος άγιος Επίσκοπος».
Στην αρχή, τόνισε ότι ο άγιος Καλλίνικος αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, διότι στις ημέρες μας εγγράφονται στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, συνήθως, ασκητές και όχι Μητροπολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι ταυτίζονται με την εκκλησιαστική εξουσία και τις κοινωνικές και πολιτικές διασυνδέσεις. Αυτό, όμως, συνιστά έναν εκκλησιολογικό νεστοριανισμό και μονοφυσιτισμό, γιατί όλοι μπορούν να γίνουν άγιοι και αυτό δεν είναι μόνο προνόμιο των ασκητών. Γι’ αυτό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο που έθεσε στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικο, ο οποίος στην συνείδηση των ανθρώπων που τον γνώρισαν ήταν άγιος, «δαιμονοκαταλύτης» και αληθινός «σημειοφόρος», διά μέσου του οποίου ο Θεός επιτελεί θαύματα-σημεία. Ανέφερε ότι θεωρεί πως το μεγαλύτερο δώρο που του έδωσε ο Θεός ήταν να γνωρίσει αυτόν τον άγιο Μητροπολίτη, να γίνει πνευματικό του παιδί, να λάβει από αυτόν το χάρισμα της Ιερωσύνης και να μείνει μαζί του «ομορόφιος και ομοτράπεζος» στην Ιερά Μητρόπολη.
Ὁ Σεβασμιώτατος είπε ότι έγραψε πολλές σελίδες σε βιβλία, έκανε αρκετές ομιλίες για τον Γέροντά του, και το θέμα δεν εξαντλήθηκε. Ακολούθως, έκανε μια μικρή σύνοψη όλης της αγιασμένης ζωής του. Ανέπτυξε οκτώ (8) χαρακτηριστικά του, ήτοι «η αγία ισορροπία», «ο κατανυκτικός λειτουργός», «ο γλυκύς και γλαφυρός Ιεροκήρυξ», «ο ησυχαστής ποιμένας», «η διοικητική διάνοια», «ο γελαστός Δεσπότης», «η ζωντανή αγιογραφία», «ο φιλόπονος άνθρωπος».
Μετά την ανάλυση των οκτώ (8) χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του αγίου Καλλινίκου, έκλεισε την ομιλία του με κείμενο που έγραψε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος, ως Μητροπολίτης Δημητριάδος, αμέσως μετά την κοίμηση του αγίου Καλλινίκου, στο οποίο κάνει μια γλαφυρά περιγραφή του αγίου, επειδή τον γνώριζε και είχαν επικοινωνία, συνεργαζόμενοι στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας. Έγραφε ὁ μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: «Μειλίχιος, προσινής και σώφρων ο Εδέσσης Καλλίνικος. Άνδρας ιεραποστολικός και αφοπλιστικός με την αγάπη και την απλότητά του. Ασκητικός και λιτός, αναλώθηκε στο βωμό του αληθινού Ποιμένα, που “και την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων”. Άφθαστος χειριστής του λόγου, έμπειρος οδηγός ψυχών, ζυμώθηκε μαζί με το λαό και απέβη χαρισματικός ηγέτης, με το τάλαντο της απλότητος, που ανοίγει και τις πιο ασφαλισμένες καρδιές. Ζωηρός στη διεκδίκηση των δικαίων της Εκκλησίας και αταλάντευτος στην επίτευξη του στόχου του, έμεινε ακλόνητος εμπρός στις επιθέσεις και γαλήνιος στις διαβολές. Η πίστη του στερεή και ακλόνητη τον συνόδευσε μέχρι τέλους. Και ο λαμπρός και ευγενής δεσπότης έδωσε και την τελευταία μάχη του πάνω στο κρεββάτι του πόνου και ενίκησε. Υπήρξεν άξιος της ιστορίας του». Έτσι, ο μακαριστός Χριστόδουλος τού έκανε τέλεια και γλαφυρά περιγραφή 36 χρόνια πριν την αγιοκατάταξή του. Και αυτή η κρίση του ετέθη στον φάκελο για την αγιοκατάταξή του.
Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος δώρισε στον Μητροπολιτικό Ναό Ιερά Εικόνα του Αγίου Καλλινίκου, με μικρό τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου, εις διηνεκή ευλογία Κλήρου και λαού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον προσκεκλημένο Ιεράρχη και τόνισε ότι ο Σεβαμσμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου «έχει όλο το θεολογικό υπόβαθρο για να μιλήσει για την αγιότητα, γιατί είναι καύχημα της Ιεραρχίας μας, είναι ο θεολογικός της νους, ο οποίος, κάθε φορά που χρειάζεται δίδει τις θεολογικές διαστάσεις των θεμάτων που ανακύπτουν». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος διέσωσε και ανέφερε μία παιδική του μνήμη, που τον συνέδεσε με τον Άγιο Καλλίνικο και τον κατέστησε αποδέκτη της αγιασμένης ευχής και ευλογίας του.
Η 7η Αγιολογική Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στις 6.30μ.μ. και θα είναι αφιερωμένη στον νεοφανή Όσιο Άνθιμο της Χίου. Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος θα κομίσει, για ολιγοήμερο προσκύνημα, Ιερό Λείψανο του Οσίου Ανθίμου, καθώς και την Ιερά και Θαματουργή Εικόνα της Παναγίας Βοηθείας, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή της νήσου.