“Κεραυνό εν αιθρία” χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας την κοινή τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου τον Οκτώβριο του 2ο18 για τις σχέσεις Εκκλησίας –Πολιτείας και τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου.
Σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα», είπε πως «η Εκκλησία καθώς συνεδρίασε ως Σώμα στην Ιεραρχία ανέθεσε το θέμα σε μία επιτροπή με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Θεολόγους καθηγητές του πανεπιστημίου, εκπροσώπους του ιερού κλήρου για να συζητήσουν τον αντίλογο, ο διάλογος πάντοτε είναι καλός. Η Εκκλησία διαλέγεται με την ιστορία, με τον κόσμο και τώρα η επόμενη Ιεραρχία, στις 19, 20 και 21 Μαρτίου θα συζητήσει και αυτό το θέμα για να δούμε ποία ήταν τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου με την Πολιτεία».
Αναφορικά με το ζήτημα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου, είπε, «νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίσθηκε αυτό το θέμα, η εικόνα όπως την είδαν οι ιερείς, αλλά και το Σώμα της Ιεραρχίας δεν μπορούσε να καταλάβει ποίο ήταν αυτό το πραγματικό νόημα. Ηταν κεραυνός εν αιθρία και αυτό φόβισε τον ιερό μας κλήρο και δημιούργησε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα όταν την επομένη άκουγαν στα επίσημα δελτία ότι θα απολυθούν δέκα χιλιάδες κληρικοί για να μπορέσουν να προσληφθούν δέκα χιλιάδες καινούργιοι υπάλληλοι χρησιμότεροι ίσως των κληρικών μας. Κι αυτό ήταν ένα παράπονο του ιερού μας κλήρου γιατί πρέπει να πω -και είναι πράγματα που εσείς γνωρίζετε – πως στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα αυτά τα δύσκολα και θυμωμένα χρόνια ο ιερός μας κλήρος ήταν αυτός που ανέλαβε αυτόν τον αγώνα της αναστήλωσης και της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου, όχι μόνο με ένα τιτάνιο φιλανθρωπικό έργο που μετέτρεπε την μεγαλύτερη τραγωδία σε περίοδο ειρήνης σε έπος προσφοράς, σε μία λειτουργία μετά τη λειτουργία, αλλά ήταν η στήριξη της ελπίδας στο λαό μας».
Ερωτηθείς εάν γνώριζε ως Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος τις επί τρία έτη μυστικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό, είπε, πως «ο Μακαριότατος μπορεί να διαλέγεται ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και ως Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτης Αθηνών οποτεδήποτε αυτός επιλέγει, αυτό καθεαυτό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζαμε ποίο ήταν αυτό το θέμα. Γνωρίζαμε ότι ο Μακαριότατος ενδιαφέρεται για τον ιερό κλήρο, έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό και ότι μέσα του θα έχει καλές διαθέσεις, αλλά λεπτομέρειες αυτού του θέματος δεν γνώριζε κανείς και είδαμε ξαφνικά αυτόν τον διάλογο στα δελτία των ειδήσεων στην τηλεόραση».
Στην ερώτηση αν γνώριζε η Ιεραρχία αυτές τις συναντήσεις και συνομιλίες, ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας είπε, πως, «γνωρίζαμε ότι Μακαριότατος κουβεντιάζει, διαλέγεται και βέβαια κατά καιρούς φαινόταν ότι ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν τον Αρχιεπίσκοπο και κουβέντιαζαν, αλλά σε μας ισχύει το συνοδικό σύστημα και στο δελτίο των ειδήσεων ακούγεται υπό την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αν αυτό όμως αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και εγκρίσεως της Ιεραρχίας δεν μπορεί να είναι συμφωνία. Συμφωνία σημαίνει δύο μέρη τα οποία αποφασίζουν από κοινού. Αυτό φάνηκε μετά την επομένη όταν έγινε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στάθηκε επιφυλακτική, τότε άρχιζε ο διάλογος με το Σώμα της Ιεραρχίας».
Αναφορικά με το θέμα της Αυτοκεφαλίας είπε, «η προσωπική μου άποψη και δεν είναι μόνο δική μου είναι ότι αναγνωρίζουμε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου στα πλαίσια της ποιμαντικής συντονιστικής του ευθύνης να ανακηρύσσει τις Εκκλησίες στα Αυτοκέφαλά τους, όπως όλες οι Εκκλησίες πήραν από το χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχου, της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας τους. Αυτό είναι κανονικό δικαίωμα της ευθύνης του Οικουμενικού μας Πατριάρχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό θα συζητηθεί ως θέμα στην Ιεραρχία που συνέρχεται στις 19, 20 και 21 Μαρτίου. Δεν πήραμε ακόμα την ημερήσια διάταξη, αλλά νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να το κάνει από μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος σε μία Λειτουργία μνημονεύοντας στα Δίπτυχα τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κιέβου Επιφάνιο; “Κι ακόμα η τακτική αυτή του Αρχιεπισκόπου δεν δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη τον Οκτώβριο, είπε, πως «δεν είμαι ειδικός στα νομοκανονικά αλλά η επιτροπή των διορθοδόξων εξωτερικών σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα στείλει το πόρισμα της στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι από την Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα».
Στην ερώτηση πώς βλέπει την Ομογένεια της Αμερικής, είπε, «είσθε ένα κομμάτι της Ελλάδος, τα παιδιά της που ζουν σε μία μακρινή χώρα αλλά πού πάντοτε νοσταλγούν το σπίτι του στοργικού πατέρα. Έχουν γνώση και επίγνωση ότι ανήκουν στην Εκκλησία, στην πατρίδα μας Ελλάδα. Κουβαλούν αυτή την πατρίδα, αυτήν την παράδοση. Εχω δει τις κοινότητες σας, έχω δει τον αγώνα σας, την ζωντάνια σας, την αγωνία σας, τη θέληση σας και μας κάνετε στα αλήθεια υπερήφανους. Είμαι ευτυχής που γνώρισα τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη με τα παιδιά μας, με όλους σας, ο Θεός να σας δίνει κουράγιο και δύναμη, ενότητα, δουλειά και αγάπη».