Τη θαυματουργή Εικόνα της «Παναγίας της Εσφαγμένης» υποδέχθηκε, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας. Ο Σεπτός Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, προσκόμισε την Ιερά Θεομητορική Εικόνα στον Ιερό Ναό της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στις εργατικές κατοικίες της Ευκαρπίας.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:
Ανήμερα, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας.
Ο Σεπτός Γέροντας Εφραίμ, στο κήρυγμά του, στην αρχή ανέφερε την ιστορία του Ιερού εικονίσματος της Παναγίας, ενώ στη συνέχεια σχολίασε στίχους από το σημερινό ευαγγελικό Ανάγνωσμα, στο οποίο περιγράφονταν η σκηνή της κλήσης των μαθητών από το Χριστό. Ο αγιορείτης Γέροντας με τη σοφία που τον διακρίνει σχολιάζοντας την υπακοή του Αποστόλου Πέτρου στο Χριστό και την πλούσια άγρα είπε «όταν ο άνθρωπος κινείται και ενεργεί εν τω ρήματι του Θεού, τότε έρχεται η ευλογία».
Ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας ευχαρίστησε δημοσίως τον Γέροντα Εφραίμ για την προσφορά της Εικόνας, την οικογένεια του Μιχαήλ Καλούζι, η οποία δώρισε το ασημένιο πουκάμισο της Παναγίας, καθώς και όλους τους ενορίτες για τη συνεισφορά τους στην ευπρεπή υποδοχή της Εικόνας.
Η ιστορία της Αγιορείτικης εικόνας, Παναγίας Εσφαγμένης
Η θαυματουργή εικόνα Παναγία Εσφαγμένη, είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στο νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Η ιστορία για την Παναγία Εσφαγμένη αναφέρει ότι πληγώθηκε από το μαχαίρι ενός δύστροπου ιεροδιάκονου και εκκλησιάρχη (επιμελητή της εκκλησίας, νεωκόρου), ο οποίος εξαιτίας δήθεν του διακονήματος του έφθανε πάντοτε καθυστερημένος στην Τράπεζα. Σε μια παρόμοια περίπτωση ο τραπεζάρης (υπεύθυνος της τραπεζαρίας) αγανακτισμένος αρνήθηκε να του δώσει φαγητό. Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, που ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δε μεριμνούσε ούτε για την τροφή του.
Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα, το πρόσωπο της Παναγίας χλώμιασε, ενώ ο ιεροδιάκονος τυφλώθηκε και έπεσε κάτω φρενόληπτος από τον έλεγχο της συνείδησης μένοντας στην κατάσταση αυτή τρία χρόνια. Τότε χάρη στις προσευχές του ηγουμένου και της αδελφότητας η Παναγία εμφανίστηκε στον ηγούμενο και ανάγγειλε τη θεραπεία του.Ο εκκλησιάρχης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σ΄ ένα στασίδι απέναντι από την εικόνα θρηνώντας το φοβερό αμάρτημά του και πριν πεθάνει πήρε την συγχώρηση από την ίδια την Παναγία, που του ανάγγειλε όμως, όπως προηγουμένως και στον ηγούμενο, ότι το βλάσφημο χέρι του θα υφίσταντο παραδειγματική τιμωρία μετά θάνατον. Πράγματι μέχρι σήμερα φυλάσσεται άλιωτο και κατάμαυρο κοντά στην εικόνα που είναι τοποθετημένη στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου.