Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου
03 Ιουλίου, 2020

Η εορτή της ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ

Διαδώστε:

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος: “Να προσπαθούμε να μιμηθούμε το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων, μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στην Πίστη μας”

Το εσπέρας της Τρίτης 2 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ Πλάκας, επί τη Εορτή της ευρέσεως και της ανακομιδής του τιμίου λειψάνου του Αγίου Οσιομάρτυρος Ραφαήλ, του εν Λέσβω μαρτυρήσαντος.

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας εκτίθεντο προς προσκύνηση τμήματα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ και των συν αυτώ μαρτυρησάντων Αγίων Νικολάου και Ειρήνης. Μεταξύ των λειψάνων εκτίθετο και εκείνο της Αγίας Ολυμπιάδος, μίας εκ των μοναζουσών στο παλαιό γυναικείο μοναστήρι Γενεσίου της Θεοτόκου κοντά στο χωριό Θερμή Λέσβου (όπου αργότερα ο Άγιος Ραφαήλ εξελέγη Ηγούμενος), που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

«Ο Άγιος Ραφαήλ είναι ένας από τους μεγάλους νεομάρτυρες και θαυματουργούς Αγίους της Εκκλησίας. Είναι νεοφανής Άγιος διότι παρουσιάσθηκε ολοζώντανος μπροστά σε ευσεβείς χριστιανούς της νήσου Λέσβου, τους διηγήθηκε τη ζωή και το μαρτύριό του, τους υπέδειξε και τους απεκάλυψε με θαυμαστό τρόπο τον τόπο που ήταν θαμμένο το λείψανό του, το έτος 1959. Και αργότερα, με τον ίδιο θαυμαστό τρόπο, απεκαλύφθησαν και τα λείψανα των συν αυτώ μαρτυρησάντων Αγίων Νικολάου και Ειρήνης», υπεγράμμισε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα προς τους πιστούς.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ανεφέρθη στην οσιακή βιωτή του Αγίου Ραφαήλ, ο οποίος σε ηλικία 35 ετών εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να γίνει μοναχός. Αργότερα εγκαταστάθηκε, μαζί με τον μαθητή του Νικόλαο και άλλους μοναχούς, στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στην παλαιά γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου, κοντά στο χωριό Θερμή. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε τις προσπάθειες του Αγίου Ραφαήλ ως Ηγουμένου να διδάξει την αληθινή Πίστη στους ανθρώπους και να τους εμψυχώσει μπροστά στον κίνδυνο από τις επιθέσεις των Τούρκων. Τέλος ανεφέρθη στα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη με την κατάληψη της Λέσβου από τους Τούρκους το έτος 1463, το βάναυσο μαρτύριο που υπέμειναν από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Τρίτη της Διακαινησίμου του ίδιου έτους, οπότε και τελειώθηκαν. «Αυτός είναι ο λόγος που εορτάζουμε τους Αγίους αυτούς την Τρίτη του Πάσχα», σημείωσε.

«Οι τρεις νεομάρτυρες αγάπησαν με όλη την δύναμη της ψυχής, της καρδιάς και της διανοίας των τον Χριστό και την Εκκλησία και δεν δείλιασαν μπροστά στον κατακτητή. Εφάρμοσαν και τήρησαν στη ζωή τους το Λόγο του Ευαγγελίου, ανεγνώρισαν τον Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό γι’ αυτό και κέρδισαν την αιώνια ζωή, γι’ αυτό και η χάρις του Θεού τους αξίωσε να επιτελούν θαύματα», προσέθεσε.

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος κατέδειξε την σημασία της Εορτής για τους χριστιανούς: «Να προσπαθούμε να μιμηθούμε το φωτεινό παράδειγμα των Αγίων, μένοντας σταθερά προσηλωμένοι στην Πίστη μας, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εφαρμόζουμε το Θέλημα του Θεού, προσπαθώντας να εναρμονίζουμε τη ζωή μας με το Ευαγγέλιό Του. Διότι ο Θεός βλέπει τον αγώνα, την προσπάθεια, το φιλότιμό μας και έρχεται και μας στέλνει την χάρη Του για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τον σκοπό της πνευματικής μας ζωής, που δεν είναι άλλος από την Βασιλεία των Ουρανών».

Διαδώστε: