Eπί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Σταλίδας, Πολιούχου και Προστάτη της πόλης.
Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς τον περιεστώτα λαό και ομίλησε για τα χαρίσματα και τις αρετές του βίου του Αγίου ενδόξου και θεοφόρου Πατέρα της Εκκλησίας. «Είναι ο πρύτανης των ιεροκηρύκων, ο χρυσορρήμων, ο άριστος στην ρητορική τέχνη, ο φωτισμένος νους, εκείνος ο οποίος με το βίωμά του και τη ζωή του προσείλκυσε την χάρη του Παναγίου Πνεύματος που τον φώτισε ολόκληρο και τον έκανε πυρ που φωτίζει και αγιάζει τους ανθρώπους», είπε μεταξύ άλλων.
Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Πέτρας:
«Αξιωθήκαμε σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί να εορτάσουμε μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου και τον κήρυκα της Αναστάσεως, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τις πρεσβείες του οποίου επικαλούμαστε καθημερινά, κάθε φορά που επιτελούμε την Θεία Λειτουργία, γι’ αυτό και τον μνημονεύουμε με το πέρας κάθε απολύσεως. Και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε Προστάτη σε αυτό τον τόπο.
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σε έναν Πανηγυρικό του Λόγο για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, δυσκολεύεται να αποκαλέσει τον πολυώνυμο αυτό Άγιο με ένα μόνο όνομα. Είναι –λέγει– Απόστολος γιατί ακόμη και κατά την περίοδο της εξορίας του, φρόντιζε να σταλούν ιεραπόστολοι στους διάφορους τόπους και χώρες της Οικουμένης για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Είναι Οσιομάρτυρας και Μεγαλομάρτυρας γιατί σε όλη του τη ζωή μαρτυρούσε ακατάπαυστα το Ευαγγέλιο του Χριστού με τα λόγια και με τα έργα του, αλλά και με τις ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν από πολύ μικρή ηλικία εξαιτίας της υπερβολικής ασκήσεως. Κατά δε την περίοδο της εξορίας του, τόσο απάνθρωπα του φέρθηκαν οι συνοδοί του στρατιώτες που για περίπου τρεις μήνες δεν γεύθηκε μαγειρευτό φαγητό και στα τελευταία εξαντλήθηκε. Και προτού φθάσει στον τόπο που είχε οριστεί για να παραμείνει ως εξόριστος, στα Κόμανα, κοιμήθηκε στο ναό του Αγίου Βασιλίσκου.
Είναι ένας γνήσιος διδάσκαλος, είναι εκείνος ο οποίος καλύτερα από κάθε άλλον ερμήνευσε τις Αγίες Γραφές. Τόση ήταν η παρρησία του προς τους Αγίους της Εκκλησίας που οσάκις αντιμετώπιζε κάποια δυσκολία στην ερμηνεία των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου, ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος εμφανιζόταν για να την υπαγορεύσει. Και το αυτί του Αγίου Ιωάννη στο οποίο του υπαγόρευε ο Απόστολος Παύλος τις Ερμηνείες των Επιστολών του σώζεται αδιάφθορο μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου φυλάσσεται και η Τιμία Κάρα του Αγίου.
Είναι ο πρύτανης των ιεροκηρύκων, ο χρυσορρήμων, ο άριστος στην ρητορική τέχνη, ο φωτισμένος νους, εκείνος ο οποίος με το βίωμά του και τη ζωή του προσείλκυσε την χάρη του Παναγίου Πνεύματος που τον φώτισε ολόκληρο και τον έκανε πυρ που φωτίζει και αγιάζει τους ανθρώπους.
Πολλά είναι λοιπόν τα χαρίσματα με τα οποία στόλισε το Άγιο Πνεύμα τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, γι’ αυτό και εμείς καθημερινά ζητούμε τις πρεσβείες του. Κάθε μέρα προσπίπτουμε στο εικόνισμά του, κάθε μέρα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τελούμε την δική του Θεία Λειτουργία και με τα λόγια που εκείνος έγραψε προσευχόμαστε και παρακαλούμε τον αληθινό Θεό υπέρ ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, υπέρ ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, υπέρ υγείας και σωτηρίας των κατοικούντων στους τόπους που διακονούμε εμείς, αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη».
Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός διά πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, να μας στηρίζει πάντοτε στην αληθινή Πίστη και να μας χαρίζει υγεία πρωτίστως πνευματική και μετά σωματική και πάντοτε να μας προφυλάσσει και να μας απαλλάσσει από κάθε δυσκολία, κίνδυνο και πειρασμό.
Της Θείας Λειτουργίας παρέστη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος.