13/09/2021 13/09/2021 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλίων, χθες Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου (προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού). Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας ανεφέρθη στις προεικονίσεις της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, της μεγάλης αυτής Εορτής που η Εκκλησία προαναγγέλλει με την σχετική...
13 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2021 - 9:02

Πέτρας: “Η θεολογία του Τιμίου Σταυρού είναι η καρδιά του Ευαγγελίου”

Διαδώστε:
Πέτρας: “Η θεολογία του Τιμίου Σταυρού είναι η καρδιά του Ευαγγελίου”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαλίων, χθες Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου (προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού).

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας ανεφέρθη στις προεικονίσεις της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, της μεγάλης αυτής Εορτής που η Εκκλησία προαναγγέλλει με την σχετική ευαγγελική διήγηση:

«Ο Θεός απέστειλε τον Υιό Του στον κόσμο, όχι για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σώσει τον κόσμο»: Έτσι ολοκληρώθηκε, αγαπητοί μου αδελφοί, η σύντομη αλλά περιεκτική ευαγγελική περικοπή της ημέρας, με την οποία η Εκκλησία προοδευτικώς μάς προετοιμάζει για την μεγάλη Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου.

Κατά την σήμερον, ακόμη, αποδίδεται η πρώτη Θεομητορική Εορτή του εκκλησιαστικού έτους, η Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, με την οποία εορτάζουμε την απαρχή της σωτηρίας του κόσμου. Γιατί η Παναγία είναι Εκείνη η οποία –με την απόλυτη υπακοή και την καθαρότητά Της– έκανε πραγματικότητα για τον κόσμο το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας.

Ο Τίμιος Σταυρός προτυπώνεται πολλές φορές πολύ πριν τη Σταύρωση του Χριστού, για να φανερώσει ο Θεός στον κόσμο ότι η δύναμή του είναι ακατανίκητη. Σε όλα σχεδόν τα Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης υπάρχει και μια προτύπωση του Τιμίου Σταυρού. Η πιο γνωστή σε όλους μας είναι η διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης από τον Μωυσή, ο οποίος την σταύρωσε με την ράβδο του για να κάνει εφικτή τη διέλευση των Ισραηλιτών, προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο των Αιγυπτίων.

Όταν πάλι ο λαός του Ισραήλ πολεμούσε τον Αμαλήκ, ο Μωυσής στεκόταν σε ένα ψηλό σημείο για να τον βλέπουν οι Ισραηλίτες με ανοιχτά τα χέρια, σχηματίζοντας με το σώμα του το σημείο του σταυρού. Και επειδή –λόγω γήρατος– δεν μπορούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας να τα διατηρεί ανοιχτά, δύο άνθρωποι αναλάμβαναν να του τα κρατούν σηκωμένα, για να παραμένουν στο σχήμα του σταυρού».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Υψώνεται πάλι σε δύο ημέρες, στο κέντρο των Εκκλησιών, ο Τίμιος και Ζωοποιός του Κυρίου Σταυρός. Η θεολογία του Τιμίου Σταυρού είναι η πεμπτουσία, η καρδιά του Ευαγγελίου, διότι ο Σταυρός του Χριστού φανερώνει δύο πράγματα: την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και τη Θυσία του Υιού του ανθρώπου για τις αμαρτίες ολοκλήρου της ανθρωπότητος.

Ας εμπιστευθούμε λοιπόν αυτό τον Σταυρό, ας πιστεύσουμε στον αληθινό Θεό που θυσιάστηκε πάνω σε αυτό τον Σταυρό· διότι Εκείνος, με ένα μόνο νεύμα Του, μπορεί να προσφέρει την σωτηρία, την ειρήνη και την υγεία στον κόσμο. Με μοναδικό μας εφόδιο την Πίστη στον αληθινό Θεό μπορούμε να προοδεύσουμε στη ζωή μας, να σταυρώσουμε τα πάθη και τις αμαρτίες μας και να ακολουθήσουμε τον δρόμο που χαράσσει ο Χριστός προς την Βασιλεία των Ουρανών».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων