Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Πατρών, η μνήμη των Αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, Χρυσοστόμου Σμύρνης και των άλλων Αρχιερέων και λοιπών κληρικών, λαϊκών και Πατέρων οι οποίοι υπέστησαν φρικτά μαρτυρία από τις βάρβαρες Τουρκικές ορδές.
Δείτε σε επανάληψη την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Επίσης, τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ πάντων των κεκοιμημένων Ελλήνων της Ιωνικής γης, κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, των οποίων τα αίματα πότισαν την αγιασμένη γη της Μικρασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και όλης της επικράτειας των αλησμόνητων πατρίδων εξαιτίας της βαρβαρότητος, η οποία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των γειτόνων μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μνημόνευσε της ηρωικές θυσίες του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των άλλων Αγίων Αρχιερέων εθνομαρτύρων της Μικρασίας, αναφέρθηκε στις κτηνωδίες των Τούρκων και στην διάλυση ενός μεγάλου πολιτισμού και στην καταστροφή της Σμύρνης μας και άλλων πόλεων, που ήταν οι οφθαλμοί και τα καυχήματα, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της οικουμένης.
Μίλησε για το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι κυνηγημένοι, εξουθενωμένοι, ρακένδυτοι, έφθασαν στην Μητροπολιτική Ελλάδα, έχοντας ως εφόδια, την πίστη στο Θεό και την αγάπη προς την Ορθόδοξη Πατρίδα μας.
Επίσης, είπε, ότι στον κόρφο τους έκρυψαν τα ιερά σεβάσματα, όσα μπόρεσαν, διαμάντια πνευματικά της καρδιάς του Γένους μας και τα έστησαν όπου και αν ευρέθησαν για να παίρνουν δύναμη και να ενισχύονται πνευματικά στον μεγάλο αγώνα για την επιβίωση.
Έτσι η αείμνηστη Φιλιώ Μανάρα, με κίνδυνο της ζωής της, μπήκε στη φλεγομένη Εκκλησία της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης και έσωσε το περίπυστο εικόνισμα της Παναγίας της Σμυρνιάς, το οποίο έφερε μετά από πολλά βάσανα στην Πάτρα και το οποίο φυλάσσεται, ως θησαυρός ατίμητος στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών.
Έτσι έσωσε και ο ηρωικός Ιερεύς Κωνσταντίνος, χειροτονημένος από τον Εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, τον Σταυρό ευλογίας του μαρτυρικού Ιεράρχου, ο οποίος φυλάσσεται, επίσης, στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Πατρών, επί της Αγίας Τραπέζης.
Αυτόν τον Ναό, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, έστησε η αγάπη προς τον Θεό των προσφύγων από την Σμύρνη, που έφθασαν με κόπους πολλούς και βάσανα μεγάλα στην Πάτρα.
Τον θεμελίωσαν το 1930 και εγκαινιάσθη υπό του Μητροπολίτου Πατρών Αντωνίου, το 1932.
Επίσης έκανε μνεία στην προστασία των προσφύγων από την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών και στη μέριμνα, ώστε να τους παραχωρηθεί γη από την Ιερά Μονή Παναγίας της Γηροκομητίσσης, για να κτίσουν σπίτια, αλλά και της θυσιαστικής φροντίδας για τους πρόσφυγες και κυρίως για τα παιδιά, ώστε να μάθουν γράμματα και τέχνες, υπό του ηγιασμένου διδασκάλου των Πατρών, π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στα Σεπτεμβριανά (5-6 Σεπτεμβρίου 1955) της Κωνσταντινουπόλεως και ανέγνωσε πίνακα με στοιχεία από τις καταστροφές Ναών, οικιών, νοσοκομείων, άλλων ευαγών ιδρυμάτων, καταστημάτων, βεβήλωση κοιμητηρίων, βιασμούς και άλλα πολλά φρικτά πεπραγμένα από τους Τούρκους, όπως έχουν καταγραφεί πλέον από την παγκόσμια ιστορία.
Δυστυχώς, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, τότε έγινε η τρίτη άλωση της Βασιλίδος των πόλεων, την οποία Πόλη, συνεχίζουν να φυλάττουν οι ιεροί και γενναίοι φρυκτωροί των ιερών και των οσίων του Γένους, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και οι περί αυτόν, θυσιαστικώς αγωνιζόμενοι, κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι αποτελούν τον στέφανο του Γένους μας και προς τους οποίους οφείλουμε την ευγνωμοσύνη, το σεβασμό και την τιμή γι’ αυτή την θυσιαστική προσφορά στην Ορθοδοξία και την Πατρίδα.
«Όλοι μας οφείλουμε, όλοι οι Έλληνες κληρικοί και λαϊκοί, να γινώμεθα καθ’ ημέραν συγκυρηναίοι στην άρση του μαρτυρικού Σταυρού τους, ώστε να φθάσωμε, να φθάνωμεν καθ’ ημέραν μαζί τους στην θέα του Αναστάντος Κυρίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και συμπλήρωσε:
«Μη λησμονείτε, αδελφοί, την Μικρά Ασία, την Γη της Ιωνίας, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τις αγιασμένες, τις μαρτυρικές και αιματοποτισμένες γαίες και πατρίδες μας. Μη λησμονείτε την Κωνσταντινούπολη, το Πατριαρχείο μας, τους φύλακες των ιερών και των οσίων του Γένους, τους τε εις ουρανούς μαρτυρικώς μεταστάντας και εκεί μετά αγίων και αγγέλων αναπαυομένους, αλλά και τους σημερινούς φύλακας των τόπων, της ιστορίας, της τιμής και των Αγίων της Ελληνορθοδοξίας και συμπάσης της Ορθοδοξίας. Εκεί και εις αυτούς ατενίζομε, γι’ αυτούς προσευχόμεθα και οφείλομε ευκαίρως ακαίρως να επισκεπτώμεθα για να αναβαπτιζώμεθα.»
Μετά την Θεία Λειτουργία, σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή με τις εικόνες της Παναγίας της Σμυρνιάς και των Αγίων της Μικράς Ασίας, τις οποίες κρατούσαν νέοι ντυμένοι με πατροπαράδοτες εθνικές ενδυμασίες από τον Φάρο Ποντίων Πατρών, τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Πατρών και άλλους πατριωτικούς Συλλόγους.
Η πομπή έφθασε με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο, τον ιερό κλήρο και τους τοπικούς Άρχοντςς, στην Πλατεία Ελευθερίας Πατρών, όπου ενώπιον του ανδριάντος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, αναπέμφθηκε δέηση, κατετέθησαν στεφάνια και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.