Εορτάστηκε την Β’ Κυριακή των Νηστειών η μνήμη του μεγάλου Ιεράρχου και φωστήρος της Οικουμένης, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στην πόλη των Πατρών και ειδικότερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου είναι θησαυρισμένη η Εικόνα του Θεοφόρου Πατρός, σε ανάμνηση του θαύματος που ετελέσθη διά παρεμβάσεως και πρεσβειών του κατά το έτος 1852.
Η υπόθεση, την οποία υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος, έχει ως εξής:
Ο διακεκριμένος τότε δικηγόρος των Πατρών Παυσανίας Χοϊδάς, ιδρυτής του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και πρώτος Πρόεδρος αυτού, είχε υιόν τον Αχιλλέα, ο οποίος εις ηλικίαν δύο (2) ετών, ασθένησε βαρύτατα. Οι ιατροί είπαν στους γονείς του παιδιού, ότι ο μικρός είχε ελάχιστα περιθώρια ζωής και ότι έπρεπε να ετοιμασθούν για την έξοδο του υιού της και τα της νεκρωσίμου Ακολουθίας.
Ο πατέρας του παιδιού Παυσανίας, πιστός άνθρωπος στο Θεό, γονάτισε και προσευχήθηκε με δάκρυα παρακαλώντας τον Κύριο για την σωτηρία του τέκνου του και έπεσε να κοιμηθή.
Κατ’ όναρ, όμως, εφάνη εις αυτόν ιεράρχης με ξανθόν γένειον και λάμπων, ο οποίος είπε στον Παυσανία ότι δεν πρέπει να λυπήται άλλο, διότι ο υιός του δεν θα αποθάνη, αλλά με την χάρη του Θεού θα θεραπευθή. Όντως από την άλλην ημέρα, ο μικρός Αχιλλέας συνήλθε και έγινε πλήρως υγιής.
Ο πατέρας του, δεν εγνώριζε ποίος ήτο ο Ιεράρχης που παρουσιάσθη κατ’ όναρ εις αυτόν και του έφερε την ευχάριστη είδηση περί της θεραπείας του τέκνου του.
Ύστερα από λίγες ημέρες, την Β’ Κυριακή των Νηστειών του 1852, μετέβη να εκκλησιασθή στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας των Πατρών, όπου ενώπιον του είδε την προτεθείσαν εις προσκύνησιν εικόνα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου ανεγνώρισε τον θαυματουργόν Ιεράρχη και άγγελον της ειδήσεως της θεραπείας του υιού του, τον οποίον μετά δακρύων ευχαρίστησε, γνωστοποιήσας στον Μητροπολίτη και στους Ιερείς και στον Πατραικό Λαό, το θαυμαστό γεγονός.
Ο Δικηγόρος Παυσανίας Χοιδάς προκειμένου να ευχαριστήση τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, παρήγγειλε ιεράν εικόνα του Αγίου Ιεράρχου, την οποίαν ιστόρησε ο Δημήτριος Βυζάντιος, ο οποίος εκόσμησε με τις θαυμάσιες οροφογραφίες του και τον Παλαιό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.
Έκτοτε, αδιαλείπτως εορτάζεται η ιερά μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον Μητροπολιτικό Ναό των Πατρών, από τους απογόνους της οικογενείας Χοιδά, κάτι που επεσήμανε εν συγκινήσει ο Σεβασμιώτατος.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ και ανέγνωσε σημεία από την διδασκαλία και την θεολογική ανάλυση του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, σχετικά με την ως άνω περικοπή, όπου ο ιερός πατήρ, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι την παράλυτον ιδικήν μας ψυχήν, βοηθούν τέσσερα στοιχεία, τέσσερις παράγοντες, ήτοι: η οικεία κατάγνωσις, η εξαγόρευσις των προημαρτημένων, η υπόσχεσις αποχής από τα κακά και η προς τον Θεόν δέησις.