Στον Απιδεώνα Πατρών μετέβη χθες, 1η Αυγούστου 2022, για τον Παρακλητικό κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Το χωριό αυτό δημιουργήθηκε το 1924 με την εγκατάσταση, τότε, 40 οικογενειών προσφύγων αδελφών μας από τον Πόντο. Αργότερα προσετέθησαν και άλλοι πρόσφυγες, οι οποίοι, όλοι μαζί, μετέφεραν τα ιερά και άγια, από τις αλησμόνητες πατρίδες, την ευσέβεια, την Ορθόδοξη παράδοση, τα ήθη και τα ιερά εικονίσματα που τα φυλάσσουν ως θησαυρόν ατίμητο στα σπίτια τους και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Παρακλητικό κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην θαυμαστή προστασία της Παναγίας, της Κυράς του Πόντου, στην παραμυθία των θλιβομένων και κατατρεγμένων, των προσφύγων και διωγμένων από τις πατρογονικές εστίες τους Ελλήνων του Πόντου, της Καππαδοκίας και Μικράς Ασίας γενικώς.
Μετέφερε όλους νοερά στο πανσεβάσμιο Μοναστήρι της Παναγίας, στο όρος Μελά του Πόντου, στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, (από ευλάβεια στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, οι κάτοικοι του Απιδεώνος έκτισαν τον Ναό του χωριού τους), στις πίκρες και τα βάσανα της προσφυγιάς, στις θυσίες και τα μαρτύρια των Ποντίων και στην Γενοκτονία γενικώς του Ποντιακού Ελληνισμού.
Μίλησε με συγκίνηση για την ευσέβεια των κατοίκων του Απιδεώνος, για την διατήρηση της πατρογονικής παραδόσεως και επήνεσε τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωσαν την ιερά εικόνα της Παναγίας, εντός του Ιερού Ναού.
Μετά την ιερά Παράκληση, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με την εικόνα της Παναγίας (αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά) και κατευθύνθηκαν όλοι με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο, στο κοιμητήριο του χωριού, όπου έγινε η τελετή της Θεμελιώσεως του Κοιμητηριακού Ναού του Απιδεώνος, προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά.
Οι στιγμές ήταν συναισθηματικά φορτισμένες, αφού στον χώρο αυτό που δεν υπήρχε Ναός, τώρα πλέον ανεγείρεται και ακόμη διότι εκεί αναπαύονται οι πρόσφυγες από τον Πόντο, που μετέτρεψαν την πίκρα και την οδύνη της προσφυγιάς σε δύναμη και στάθηκαν στα πόδια τους, εδημιούργησαν οικογένειες και τώρα χαίρονται για τα έκγονά τους, τα οποία τα καμαρώνουν από τον ουρανό για την προκοπή τους, που έχουν κάνει σαν Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι έχουν βαθειά στη ψυχή τους κλεισμένη τη δόξα και τα μαρτύρια του ενδόξου Ποντιακού Ελληνισμού και νοερά προσκυνούν τα αγιασμένα του Πόντου μας χώματα.
Μετά την θεμελίωση του Ιερού Ναού, τα παιδιά του Απιδεώνος χόρεψαν ποντιακούς χορούς, στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Βουλευτής Αχαίας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαίας κ. Σπυρίδων Μυλωνάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος, άλλοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος ευσεβούς Λαού.