Ι.Μ. Πατρών
11 Σεπτεμβρίου, 2024

Πατρών Χρυσόστομος: «Η Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί»

Διαδώστε:

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό στα Σχολεία, άρχισε η νέα Σχολική χρονιά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε εφέτος τον Αγιασμό, στα Αρσάκεια Σχολεία, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και εν συνεχεία στα Σχολεία του Ρίου, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για την διττή έννοια της παιδείας και της γνώσεως, κατά Θεόν δηλαδή και κατά κόσμον και ανεφέρθη στα θεόπνευστα λόγια των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ως άριστοι διαχρονικά παιδαγωγοί, αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο και εν προκειμένω το παιδί, ως ψυχοσωματική οντότητα και οδηγούν με την θαυμάσια διδασκαλία τους στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Στάθηκε δε στην αγιοπατερική ρήση «η παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί», (Ιερός Χρυσόστομος) και ανέλυσε, εν ολίγοις, αλλ’ εις βάθος αυτόν τον λόγο.

Επίσης ευχαρίστησε και επαίνεσε τους Διδασκάλους και Καθηγητές για την προσφορά τους στα Σχολεία και στην κοινωνία γενικώς, ως και τους Γονείς των παιδιών και τους ευχήθηκε δύναμη και ευλογία από τον Θεό για ενίσχυση στο ωραίο, αλλά και τόσο δύσκολο έργο τους, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες ένεκα των συγχρόνων τάσεων και απόψεων.

«Αγωνιστείτε να κρατήσωμε όρθια την Ελληνορθόδοξη παιδεία στην Πατρίδα μας», είπε στους Δασκάλους και στους Καθηγητές ο Σεβασμιώτατος.

Προσέφερε δε σε όλα τα Σχολεία από μία φορητή εικόνα του Αγίου Γερβασίου και σε κάθε παιδί από μίαν εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, με πατρικές ευχές.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στην Τριάντειο Επαγγελματική Σχολή Πατρών, η οποία επί μίαν εκατονταετίαν προσφέρει μεγάλες Υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία και γενικώτερα και της οποίας τυγχάνει Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής.

Διαδώστε: