Με την δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη και υπό τους κανόνες και τις συνθήκες που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τιμήθηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, προστάτη και πολιούχου του Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Σήμερα, Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε τόσο στα υπαρξιακά ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, όσο και στην ψυχή του, «διότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο το σώμα του, αλλά υπάρχει εντός του αυτή η αιώνια πνοή του Θεού, η αθάνατη ψυχή του. Έχει δια αυτής το συνειδέναι», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Επεσήμανε πως είμαστε δημιουργημένοι κατά το πρότυπο της Αγίας Τριάδος, υπογραμμίζοντας ότι η ελευθερία του ανθρώπου είναι μεγάλη, γιατί είναι δώρο του Θεού. «Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον στην δημιουργία που μπορεί ακόμη και να ανακόψει τα ορμέμφυτα ένστικτα», τόνισε.
Σημείωσε πως όταν στα υπαρξιακά ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν θρησκείες «οι ανθρώπινες προσπάθειες να ερμηνεύσουν τη ζωή και το θάνατο με την σκέψη όμως την δική μας, τη μικρή, τη φτωχή», φανερώθηκε ο Θεός δια της ενανθρωπίσεως «και μας είπε το ‘’γιατί’’ και το ‘’πώς’’. Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής και γιατί υπάρχουμε και γιατί ταλαιπωρούμεθα. Γιατί έχουμε κάνει κακή χρήση της ελευθερίας μας και αντί της ζωής, επιλέγουμε το θάνατο».
«Στα υπαρξιακά ρωτήματα απάντησαν οι Άγιοι αποδεχόμενοι την αποκάλυψη του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο οποίος ήρθε στον κόσμο και ανέτρεψε την ιστορία των ανθρώπων», όχι όμως με τη βία και τον εξαναγκασμό, «αλλά δια του εκουσίου Του θανάτου», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας ότι «για να καταδείξει ο Θεός πόσο μας αγαπά και ότι δεν μας εγκαταλείπει, βαδίζει τον ίδιο δρόμο με εμάς, αλλά ο δρόμος αυτός είναι σταυρικός και περνάει μέσα από το θάνατο, γιατί εμείς τον επιλέξαμε, όταν εμπιστευθήκαμε και εμπιστευόμαστε και τώρα, την κτίση και όχι τον Κτίσαντα».
Αναφερόμενος σε σημαντικά και διδακτικά για εμάς γεγονότα του βίου του Αγίου Σπυρίδωνος, όπως το θαύμα που επιτελέστηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και κάνοντας λόγο για το άφθαρτο Σκήνωμά του που βρίσκεται στην Κέρκυρα, υπογράμμισε πως «έζησε το Θεό και έγινε Θεοφόρος», ενώ αναφερόμενος στο θαύμα της πανώλης σε αντιδιαστολή με την σημερινή πραγματικότητα, επεσήμανε πως «και σήμερα ζητούμε τις πρεσβείες του, αλλά τότε οι άνθρωποι μετανοούσαν. Αμάρταναν και τότε, αλλά σήμερα η αμαρτία έχει γίνει θεσμός δικαίου». «Η αμαρτία είναι πλέον καθεστώς. Δεν υπάρχει πλέον μετάνοια. Υπάρχει βαθιά αποστασία», υπογράμμισε.
«Ας ικετεύσουμε τον Άγιο Σπυρίδωνα, που απάντησε στα υπαρξιακά ερωτήματα και χαριτώθηκε, να ικετεύσει στον Κύριο να γίνει ίλεως στην αμαρτία μας, ίλεως σε εμάς, γιατί είναι φρικτό αυτό που ζούμε», είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως πρέπει «να γονατίσουμε εν μετανοία πολύ στον Άγιο Θεό, τώρα όπου θα γιορτάσουμε και πάλι Χριστούγεννα, να μας χαρίσει υγεία ψυχής τε και σώματος».