Ι.Μ. Πειραιώς
12 Φεβρουαρίου, 2024

Πειραιώς Σεραφείμ: «Για εμάς ο τάφος δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι που ανεβαίνουμε στην άκτιστη ζωή του Κυρίου μας»

Διαδώστε:

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά Ιερούργησε χθες Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στον Άγιο Ταρσίζιο, τον οποίο η Ενορία των Αγίων Αναργύρων καθιέρωσε «ως προστάτη της νεότητος και ως ηρωικό πρότυπο για τους νέους ανθρώπους που επιχειρούν την κοινωνική τους ένταξη και τον δρόμο του αγώνος και της αγωνίας στον κοινό βίο», επεσήμανε πως «αυτό το νεαρό παιδί των δεκαπέντε μόλις ετών, στην πρώτη Εκκλησία της Ρώμης, υπερασπιζόμενος τα Άχραντα Μυστήρια τα οποία έφερε για τη Μετάληψη των ασθενών και των διωκομένων πιστών, πρόσφερε την ίδια του την απαλή και δροσερή ζωή».

«Ταυτόχρονα σήμερα, στην καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη, έχει οριστεί να τιμάται η εόρτιος μνήμη των 383 Θεοφόρων Πατέρων, που συνεκρότησαν στην Κωνσταντινούπολη, το 879-880, την Η΄ (ογδόη) Οικουμενική Σύνοδο, η οποία υπερίσχυσε την ακεραιότητα του Συμβόλου Πίστεως και κατέγνωσε την κακοδοξία του Filioque (Φιλιόκβε)», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «οι Θεοφόροι Πατέρες που συνεκρότησαν την Αγία Οικουμενική Σύνοδο, μας παρέδωσαν το αδιάβλητον και το ακαινοτόμητον του Συμβόλου της Πίστεως, Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως».

«Η σύνοδος αυτή διεκήρυξε την Οικουμενικότητα της Αγίας Ζ΄ (εβδόμης) Οικουμενικής Συνόδου, του 787, που ανεστήλωσε τις ιερές εικόνες και στην οποία πρωτοστάτησε η σήμερον εορταζομένη Αγία Αυτοκράτειρα και Αυγούστα Θεοδώρα», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «αυτή η μνήμη των Αγίων μας υποδηλώνει τις δύο πηγές Χάριτος που ο Πανάγιος Θεός μας δωρίζει για την δική μας ναυσιπλοΐα προς ουρανούς. Γιατί όλοι μας επιτελούμε ένα ηρωικό άθλο στη ζωή μας. Το ταξίδι του βίου μας. Και περνάμε μέσα από θύελλες, φουρτούνες, κάβους, αλλά το εύδιο λιμάνι της Βασιλείας του Θεού μας αναμένει. Οι Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες και οι Μάρτυρές μας είναι οι φάροι, οι τηλαυγείς φάροι που φωτίζουν την πορεία του ταξιδιού μας. Γιατί τα εγκόσμια μεγέθη φτάνουν μέχρι τον τάφο». «Εμείς όμως δεν στεκόμαστε στον τάφο, αλλά περνάμε μέσα από όλη αυτή την πραγματικότητα της χοϊκότητος στην αιώνια ζωή του Θεού. Γιατί για εκεί έχουμε πλαστεί», συμπλήρωσε.

«Η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι θρησκεία, αλλά είναι αποκάλυψις η οποία έρχεται από τον ίδιο τον Δημιουργό της ζωής. Και μας χαρίζει δύο παραδόσεις», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας αναφορά αφενός στην «αποστολική διαδοχή που εγγυάται την αληθινή πίστη μέσα σε μία πανσπερμία θρησκευτικών αντιλήψεων και δοξασιών» και που «είναι ο αληθής δρόμος για να φτάσει κανείς στον αληθινό Θεό», αφετέρου στην «μαρτυρική διαδοχή. Την δι’ αίματος πιστοποίηση της αληθούς πίστεως την οποία μας προσφέρουν οι Άγιοι Μάρτυρες».

Τόνισε, επίσης, πως «εμείς κρατούμε την οδόν του Κυρίου που αποκαλύφθηκε στους Αγίους. Αυτοί την εγγυώνται και όχι ο ένας και ο άλλος, όσο σπουδαίος, όσο μεγάλος, όσο σοφός και όσο τέλειος και αν είναι. Την εγγυάται η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού».

«Η Εκκλησία δεν έχει δικό της λόγο, αλλά στέλνει ως ηχείο το λόγο του Θεού. Την άπαξ αποκεκαλυμμένη αλήθεια σε όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως και ταυτόχρονα από το μαρτυρικό Σταυρό του Γολγοθά εκπηγάζει η μαρτυρική παράδοση», ανέφερε και πρόσθεσε: Με αυτές τις δύο παραδόσεις πορεύεται επί δύο χιλιάδες χρόνια η Αγία μας Εκκλησία. Και είναι σημαντικό ότι το μήνυμά της δεν εναλλάσσεται, δεν νοθεύεται, δεν εκσυγχρονίζεται, όπως λένε, με τη σύγχρονη πολιτική ορθότητα, αλλά μένει το ίδιο. Ακαινοτόμητο, αιώνιο, αδιαλώβητο. Κάθε Κυριακή γίνεται η ίδια Λατρεία. Ο ίδιος λόγος. Αλλά προσέξτε: Αυτός ο λόγος νοηματοδοτείται από τη Χάρη. Γιατί μέσα στην Εκκλησία καλούμεθα να προσλάβουμε Χάρη, ευλογία, δύναμη, αγιασμό, καθαρισμό ψυχής και σώματος. Και εδώ μέσα, λοιπόν, πραγματώνεται ο γάμος. Ένας πνευματικός γάμος του κτιστού με το άκτιστο».

«Για εμάς ο τάφος δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι που ανεβαίνουμε στην άκτιστη ζωή του Κυρίου μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «ο Άγιος Ταρσίζιος με το αίμα του και οι Θεοφόροι Πατέρες της Αγίας Η΄Οικουμενικής Συνόδου μας χαρίζουν αυτή την επίγνωση του μεγαλείου της πίστεώς μας που ασφαλίζει την ψυχή μας για την αιώνια προοπτική της και πορεία της».

Η εποχή μας είναι δύσκολη, όπως και όλες οι εποχές και καλούμεθα να εμπιστευθούμε την Αγία μας Εκκλησία με τη Χάρη των Μαρτύρων και με τη διδαχή των Πατέρων. Αποστολική διαδοχή και μαρτυρική διαδοχή, οι δύο δυνάμεις ευλογίας για την προσωπική μας τελείωση και μέθεξη», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.

Δείτε σχετικό Φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

Διαδώστε: