Ι.Μ. Πειραιώς
03 Δεκεμβρίου, 2020

«Σ’ αυτή την κατάσταση αμετανοησίας, ανάβουμε ένα κερί ευγνωμοσύνης»

Διαδώστε:

Δυο σημαντικά και μεγάλα γεγονότα γιόρτασε χθες, Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020 η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Αφενός εορτάστηκε η επέτειος ενθρονίσεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης στον Καθεδρικό Ναό (που έφτασε το 2016) και η οποία πλέον πρεσβεύει προς τον Παντεπόπτη Κύριο για όλους, αφετέρου τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, τον οποίο στις 21 Μαρτίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ανακήρυξε προστάτη και έφορο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία».

Το πρωί στον Καθεδρικό Ναό τελέστηκε, σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος απευθυνόμενος σε όσους ήταν συντονισμένοι στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (91,2FM και www.peradio.com) αναφέρθηκε στη «βαθιά πνευματική και οντολογική λύπη», που αισθανόμαστε όλοι «διότι η αμαρτία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε «έγινε καθεστώς και το καθεστώς έγινε πλέον καθημερινή πράξη».

«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση αμετανοησίας όλων μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ο Καθεδρικός μας Ναός και η Πειραϊκή Εκκλησία «έρχονται να ανάψουν ένα κερί ευγνωμοσύνης και αγάπης και αφοσίωσης στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Μητέρα του Κυρίου και Μητέρα όλων μας και στον Όσιο και Θεοφόρο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη». Αναφερόμενος στην ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Πορταΐτισσας, επεσήμανε πως η Παναγία «απέστειλε την Ιερά της Εικόνα με τρόπο πραγματικά θαυμαστό» στη Μητρόπολή και την τοπική μας Εκκλησία. «Μία κλίμακα πνευματική είναι αυτή η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης», «γιατί η μορφή της και το πρόσωπό της, ο Χριστός που κρατά στην αγκάλη της μας διδάσκουν και μας οδηγούν», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην συνέχεια για τον Άγιο Πορφύριο, αναφέρθηκε στην κλίση που από μικρό παιδί είχε, στην Χάρη του Παναγίου Πνεύματος που δέχθηκε στα Καυσοκαλύβια, αλλά και στην 35χρονή διακονία του Αγίου «στην πολύβουη Αθήνα, στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας, στην ‘’Πολυκλινική’’. Υπηρέτησε με όλη την δύναμη της υπάρξεώς του τον άνθρωπο και την Εκκλησία. Και μετά στο Μήλεσι πύργωσε το Ιερόν του Μοναστήριο που έγινε μία κολυμβήθρα πνευματική, μία νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ μέσα στην οποία λούστηκαν πνευματικά και αγιάστηκαν αναρίθμητες ψυχές».

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σχέση του Αγίου Πορφυρίου με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας, επεσήμανε πως «εκείνος παρείχε πάντοτε τη συμβουλή να ακροώνται οι ψυχές το λόγο του Ευαγγελίου, το λόγο των Πατέρων, το λόγο της ζωής από το ραδιόφωνο που μιλάει στην ψυχή μας». «Το ραδιόφωνο αυτό δεν αυθαδιάζει, δεν αυθαιρετεί, δεν πρωτοτυπεί, αλλά συνεχίζει το έργο του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού», συμπλήρωσε.

Τέλος, με ιδιαίτερη έμφαση υπογράμμισε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες και δύσκολες. Οι Ναοί μας κλειστοί. Η ψυχή μας ανοιχτή. Η καρδιά μας πρέπει να βουτηχτεί μέσα στο κλάμα της μετάνοιας».

Διαδώστε: