Ι.Μ. Πειραιώς
06 Δεκεμβρίου, 2023

Το πρώτο λιμάνι της χώρας πανηγυρίζει την μνήμη του προστάτη της ναυτοσύνης – Μητροπολίτης Κερκύρας: «Ο λόγος της αληθείας αφυπνίζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων»

Διαδώστε:

Με την ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει εορτάζεται και φέτος η μνήμη του προστάτη Αγίου της ναυτοσύνης στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά. Στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου συμπολιούχου Πειραιώς χθες Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Άγιος Νικόλαος, «πρώτον, είναι ο Πρόεδρος των Μυρέων. Δεύτερον, είναι ο φρουρός, ο άγρυπνος φρουρός. Και τρίτον, είναι ο απερίτρεπτος στύλος», είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες της σύγχρονης εποχής, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος υπογράμμισε πως «ένας είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να ανακάμψει και να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο τον οποίον πήρε η πατρίδα μας. Η πίστη στον Ιησού Χριστό. Η δύναμη είσαστε εσείς. Και η δύναμη και το πλήρωμα της Εκκλησίας ήταν εκείνο το οποίο πάντοτε αντιστάθηκε σε όλα εκείνα τα σχέδια με τα οποία θέλησαν την πατρίδα μας, αλλά και την Εκκλησία μας να την διαβρώσουν».

Η προσφώνηση του Μητροπολίτη Πειραιώς

Προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ανέφερε πως ο Πειραιάς, το πρώτο λιμάνι της χώρας, πανηγυρίζει την εόρτιο μνήμη του προστάτου της ναυτοσύνης, «του ποδηγέτου του μεγάλου των Ελλήνων κράτους της θαλάσσης» «και εμπνέεται και χαριτώνεται και αγιάζεται».

Κάνοντας σύντομη αναφορά σε σημεία της προσωπικότητας του Αγίου Νικολάου, σημείωσε πως σήμερα είμαστε «ευλογημένοι και χαρούμενοι, διότι την τιμή προς τον Μέγα της Εκκλησίας Οικουμενικό Διδάσκαλο, τον Άγιο Νικόλαο της καρδιάς μας, την προσφέρετε εσείς», «ο οποίος μετ’ επιστήμης, σαφήνειας, διακρίσεως, θυσιαστικής αγάπης πληροφορείτε την ποιμαντορίαν σας στην ηγαπημένη μας και πολυφίλητη Νήσον της Κερκύρας, με την οποία η πόλη του Πειραιώς συνδέεται αρρήκτως και εις τους αιώνας, διότι έχουμε τον αυτόν κοινόν προστάτην, έφορον, μέντορα και ποδηγέτην, τον Άγιο Σπυρίδωνα τον θαυματουργόν, του οποίου το αδιαλώβητο σκήνωμα είναι τεθησαυρισμένον στην ιερά σας ολκάδα».

«Η πόλη του Πειραιώς, οφείλει την ύπαρξή της στον Ιερό Σπυρίδωνα, ο οποίος την πλούτισε, την αγίασε και την ευλογεί εις τους αιώνας», είπε ο Σεβασμιώτατος και υπενθυμίζοντας πως «τα ιερά συλλείτουργα δεν είναι πράξεις αβροφροσύνης, αλλά είναι ταυτοτικά γεγονότα της Αγίας μας Εκκλησίας», ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την αγάπη του και την θυσία του να προΐσταται της Ιεράς Πανηγύρεως.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κερκύρα

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευχαριστώντας θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στην από ετών γνωριμία τους, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι απόψεις μας ταυτίζονται, αλλά και οι αγώνες υπέρ της Ορθοδόξου και ακαινοτομήτου ημών πίστεως ταυτίζονται σε αυτήν την εποχή η οποία τα πάντα θέλει να τα διαστρέψει και να τα μεταβάλει».

Αναφέρθηκε, επίσης, στους αγώνες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς προκειμένου «να φέρετε τους ανθρώπους στην εν Χριστώ ζωή και να τους μεταλαμπαδεύσετε την δύναμη και την ισχύ της πίστεως», όπως τόνισε.

«Μας ενώνει ο Άγιος Σπυρίδων, ο οποίος μαζί με τον Άγιο Νικόλαο στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο υπερμάχησαν στην αίρεση κατά του Αρείου», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «αυτοί οι δύο Άγιοι, είναι Άγιοι απλοϊκοί, αλλά έχοντας μέσα τους απόθεμα της Θείας Χάριτος».

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο Δοξαστικό τροπάριο των στιχηρών το οποίο σημειώνει: «…συνελθόντες ὦ φιλέορτοι, ᾀσματικοῖς ἐγκωμίοις ὑμνήσωμεν λέγοντες· Χαίροις ὁ τῶν Μυρέων φρουρός, καὶ πρόεδρος σεπτός, καὶ στῦλος ἀπερίτρεπτος».

«Συνήλθαμε απόψε όχι απλά να τιμήσουμε με την παρουσία μας τον Άγιο, αλλά να εφοδιαστούμε από εκείνον, από την αρετή του, από τον αγώνα του, από την παρρησία την οποίαν είχε», είπε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως «ο Ιερός υμνογράφος του αποδίδει τρία χαρακτηριστικά». «Πρώτον, είναι ο Πρόεδρος των Μυρέων. Δεύτερον, είναι ο φρουρός, ο άγρυπνος φρουρός. Και τρίτον, είναι ο απερίτρεπτος στύλος».

«Έζησε σε δυσκολότερες εποχές από αυτές που ζούμε εμείς σήμερα. Ήταν εκείνος ο οποίος και ταπεινώθηκε και φυλακίσθηκε, διότι την πίστη του Χριστού μας δεν την κράτησε εσωτερικά, αλλά διαλάλησε αυτήν την πίστη», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, εξηγώντας πως ο Άγιος Νικόλαος αναδείχθηκε «όντως Πρόεδρος των Μυρέων, Επίσκοπος δηλαδή, ο οποίος ήταν όχι μόνον εις τύπον Χριστού, αλλά ήταν η καρδιά ακριβώς της πίστεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού». «Δεν ήταν μόνον διάδοχος των θρόνων των Αποστόλων, αλλά ήταν και μέτοχος του τρόπου, του Αποστολικού τρόπου της ζωής».

Αναφέροντας πως οι Απόστολοι έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της πίστεως και της αγάπης τους στον Κύριό μας, τόνισε πως αυτός είναι ο σκοπός του κάθε Επισκόπου. «Όχι μόνον διάδοχος του θρόνου, αλλά και του τρόπου του Αποστολικού. Να υπερμαχήσει υπέρ του ποιμνίου του. Να είναι εκείνος ο οποίος θα σκεπάσει με την παρουσία του και με την καθοδήγησή του το ποίμνιό του». Ο Άγιος Νικόλαος, πρόσθεσε, όχι μόνον υπερμάχησε, αλλά και δίδαξε. «Μπορεί να μην είχε μεγάλη θεολογική κατάρτιση, αλλά είχε την άνωθεν σοφία. Εκείνη η οποία διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του Νικολάου, αλλά και την πνευματική του ζωή».

Ο Άγιος Νικόλαος «ήταν και φρουρός του ποιμνίου του»

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «ήταν και φρουρός του ποιμνίου του». Τόνισε πως ‘’φρουρός’’ σημαίνει ότι και ο ‘’Επίσκοπος’’ αφού ο σκοπός του κάθε Επισκόπου είναι «να διαφυλάξει την αλήθεια της πίστεως». Περιγράφοντας αναλυτικότερα τον σκοπό του Επισκόπου επεσήμανε: «Πρέπει να διαφυλάξει το Δόγμα των επτά Οικουμενικών Συνόδων. Να υπερμαχήσει εναντίον των αιρετικών. Και ο Άγιος Νικόλαος υπερμάχησε. Περιφρούρησε πνευματικά το ποίμνιό του. Τότε οι αιρέσεις ήταν εκείνες οι οποίες ήθελαν να αποπροσανατολίσουν από την ορθή πίστη όλους τους χριστιανούς».

«Μεταξύ των Επισκόπων υπήρξαν πολλοί αιρετικοί. Εκείνοι οι οποίοι είχαν ταυτιστεί με το κατεστημένο, με την εξουσία. Ήταν εκείνοι οι οποίοι συμβιβάζονταν καθημερινά». «Εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν έναν Ορθόδοξο Επίσκοπο να ακουμπήσουν την ζωή της πίστεως και της χριστιανοσύνης σε εκείνον τον απλανή διδάσκαλο. Ο Άγιος Νικόλαος, λοιπόν, ήταν ο απλανής διδάσκαλος. Δίδαξε τους ανθρώπους» «και περιφρούρησε και φύλαξε όλο το ποίμνιό του από κάθε επιδρομή. Δεν το περιφρούρησε μόνο πνευματικά, αλλά και όταν το ποίμνιό του είχε ανάγκη υλική και τότε ο Άγιος Νικόλαος έτρεχε».

Ο Άγιος Νικόλαος «ήταν ο απερίτρεπτος στύλος»

Στην συνέχεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας υπογράμμισε πως ο Άγιος Νικόλαος «ήταν ο απερίτρεπτος στύλος». «Ένας Επίσκοπος είναι εκείνος ο οποίος παραμένει στύλος και εδραίωμα της Εκκλησίας. Προς εκείνον προσβλέπουν οι πιστοί», είπε και συμπλήρωσε: «Όπως ο Μωυσής οδήγησε τον λαό από την δουλεία στην ελευθερία, έτσι και ο Επίσκοπος είναι ο απερίτρεπτος στύλος ο οποίος πρέπει να οδηγήσει το ποίμνιό του από την δουλεία της αμαρτίας, από την δουλεία την σύγχρονη στην οποία οι άνθρωποι υποβαλλόμαστε με νόμους, στερήσεις της προσωπικής μας ελευθερίας. Ο Επίσκοπος πρέπει να είναι ο απερίτρεπτος στύλος. Να μην κάνει συμβιβασμούς, αλλά πάντοτε να καταγγέλλει την αλήθεια και να διαφυλάττει το ποίμνιό του εξάγοντάς το από την δουλεία στην εν Χριστώ ελευθερία. Αυτό έκανε ο Άγιος Νικόλαος». Υπογραμμίζοντας πως η πορεία του ήταν πορεία Θέωσης, τόνισε πως «όλα αυτά τα απέκτησε διότι είχε μέσα του την Χάρη του Θεού».

Ο λαός «χρειάζεται δύναμη πνευματική»

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στις σημερινές δυσκολίες που διέρχεται η πατρίδα μας και στις μεθοδεύσεις εναντίων της πίστεώς μας, τόνισε πως «ο λαός μας είναι εκείνος ο οποίος χρειάζεται χειραγωγόν εις Χριστόν. Χρειάζεται δύναμη πνευματική».

«Πόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει και πού πορεύεται η ανθρωπότητα;», διερωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ένας είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να ανακάμψει και να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο τον οποίον πήρε η πατρίδα μας. Η πίστη στον Ιησού Χριστό. Η δύναμη είσαστε εσείς. Και η δύναμη και το πλήρωμα της Εκκλησίας ήταν εκείνο το οποίο πάντοτε αντιστάθηκε σε όλα εκείνα τα σχέδια με τα οποία θέλησαν την πατρίδα μας, αλλά και την Εκκλησία μας να την διαβρώσουν». «Ο λόγος της αληθείας αφυπνίζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων». «Σήμερα θέλουν να είναι κοιμισμένες οι συνειδήσεις των ανθρώπων και να οδηγούνται εκεί που θέλουν εκείνοι να τις οδηγήσουν». «Ας μην υποκύψουμε αδελφοί. Ας είναι ο Άγιος Νικόλαος και οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας εκείνοι οι οποίοι πάντοτε θα στηρίζουν την πορεία της πίστεώς μας. Ας είναι ο Άγιος Νικόλαος, ο απλούς, αλλά δυνατός στην ψυχή και στην καρδία, ο Πρόεδρος και ο φρουρός, ο απερίτρεπτος στύλος για την ζωή τόσο την δική μας, των συγχρόνων Επισκόπων οι οποίοι πολλές φορές αναγκαζόμεθα σε εκπτώσεις», «ας είναι εκείνος ο πατέρας και ο φρουρός ολοκλήρου του ποιμνίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την τιμητική πρόσκληση, τονίζοντας πως και ο Επίσκοπος του Πειραιά «αντιγράφοντας τους μεγάλους Πατέρες, στέκεται ως απερίτρεπτος στύλος όχι μόνον της Πειραϊκής Εκκλησίας, αλλά και ολοκλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο με τον λόγο του, όσο με την παρρησία του, όσο και εν συγγραφές και μέσα στην Αγία και Ιεράν Σύνοδόν μας ο λόγος του έχει ιδιαιτέραν βαρύτητα».

 

Διαδώστε: